Ahad, 17 Oktober 2010

Dadih Mangga

  Pagi-pagi lagi dah buat dadih mangga,semangat sangat kata kan konon nya dapat lah makan nanti tengah hari. Alih-alih tak dapat makan coz nak pergi tengok perabot kat Cavenci Puchong tengok dlm surat khabar ada smart sofa harga RM69 murah kan.Hampeh penipu betul tu bukan harga nya,stok tak ada kena ambil kat JB & kena tambah pula kos pengangkutan Rm110 so jumlah nya RM179 tak ke peipu sudah nya tak beli lah.
  Kemudian pergi plak rumah mak mertua ku kat Puchong,nasib ada makanan tak de lah mai lapar.Lepas tu pergi plak Ikea kat Damansara,ramai nya orang.Akhir sekali ke rumah mama ku kat Kg Malaysia Raya.Balik rumah lepas mandi & solat baru lah dapat makan dadih urmmm sedap nya..Terasa sungguh mangga nya..Baru puas hati mai dapat makan dadih yg buat pagi tadi..Sedap-sedap...

Bahan-bahan:
  • 1 pek dadih perisa mangga
  • 3000ml air
  • 100g gula
  • 400ml susu cair
Cara-cara
  1. Panaskan air sehingga mendidih, matikan api selepas air mendidih. 
  2. Kemudian masukkan gula,susu cair dan dadih.
  3. Kacau selama 5 minit supaya bahan tadi larut.
  4. Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais.
  5. Bila hendak makan letakkan hirisan mangga,barulah ada selera nak makan.

2 ulasan:

  1. menyelerakan lagii best kalau dadih dimasukkan dlm fridge n dimakan waktu cuaca panas..

    *anak akak danish mesti suker hingga menjilat jari..

    BalasPadam
  2. memang pun..mai letak kat dlm fridge mlm baru dpt makan..peh memang sedap..

    BalasPadam