Bahan A
- 1bungkus kuetiau
- 3-4 biji telur (dipukul)
- Udang basah (dibunag kulit
- 1 cawan isi ayam(dihiris)
- 3 ulas bawang ptih (dicincang)
- Sawi kailan (dipotong)
- Bunga kobis(dipotong)
- 1 batang carrots (dipotong kecil)
- Minyak masak
- 2 sudu makan tepung jagung dan 1/2 cawan air (dibancuh)
- 1 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan lada sulah
- Garam secukup rasa
- Panaskan minyak kemudian goreng telur dan kuetiau sehingga sedikit garing.Kemudian ketepikan
- Tumis bawang putih sehingga garing kemudian masukkan ayam dan udang.
- Masukkan air rebusan ayam bersama lada putih,sos tiram dan carrots.
- Masukkan tepung jagubg yang sudah dicampurkan air dan kacau supaya tepung tidak bergentel.
- Campurkan kailan dan bunga kubis.Tutup api dan kacau.
- Tuangkan kuah atas kuetiau dan hidangkan.
menu nie sedap dimakan masa masih panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan