Khamis, 3 Februari 2011

Kuetiau Kung Fu



Bahan A
  • 1bungkus kuetiau
  • 3-4 biji telur (dipukul)
Bahan B
  • Udang basah (dibunag kulit
  • 1 cawan isi ayam(dihiris)
  • 3 ulas bawang ptih (dicincang)
  • Sawi kailan (dipotong)
  • Bunga kobis(dipotong)
  • 1 batang carrots (dipotong kecil)
  • Minyak masak
  • 2 sudu makan tepung jagung dan 1/2 cawan air (dibancuh)
  • 1 cawan air rebusan ayam
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan lada sulah
  • Garam secukup rasa
Cara memasak
  1. Panaskan minyak kemudian goreng telur dan kuetiau sehingga sedikit garing.Kemudian ketepikan
  2. Tumis bawang putih sehingga garing kemudian masukkan ayam dan udang.
  3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada putih,sos tiram dan carrots.
  4. Masukkan tepung jagubg yang sudah dicampurkan air dan kacau supaya tepung tidak bergentel.
  5. Campurkan kailan dan bunga kubis.Tutup api dan kacau.
  6. Tuangkan kuah atas kuetiau dan hidangkan.


menu nie sedap dimakan masa masih panas


Tiada ulasan:

Catat Ulasan