Bahan-bahan:
- Minyak masak
- 4 halba sekawan-Kulit kayu manis,Ketumbar,Jintan manis & Bunga lawang #
- 3 tangkai Daun Kari #
- 1 biji bawang besar (dihiris) #
- 4 biji bawang putih (dihiris) #
- 1 paket serbuk kari ikan Adabi *
- 4 bawang merah (ditumbuk) *
- 3 cawan air
- 1 sudu makan asam jawa (dilarutkan dgn 1/2 cawan air)
- 3 ekor ikan kembung
- 1/2 biji santan pekat
- Garam
- Sayur bendi (dipotong 2)
- 2 biji terung (dipotong serong)
- 2 biji kentang (dipotong dadu)
- 1 tangkai cili merah
Cara memasak
- Panaskan minyak masak,tumiskan yg bertanda # hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan bancuhan pes td,tumis selama 10 minit @ sehingga pecah minyak dgn menggunakan api kecil.
- Kemudian masukkan air,larutkan air asam jawa,kentang dan ikan.Biarkan masak selama 10-15 minit menggunakan api sederhana besar sehingga mendidih.
- Kecilkan api,masukkan santan dann garam secukup rasa.
- Biarkan masak selama 10 minit dan masukkan pula sayur bendi,terung dan cili merah.Tutupkan periuk seketika.Sekali sekala kacau kuah agar santan tak berketul ketul.
- Bila semuanye dah masak boleh dihidangkan.
SeLaMaT MeNcUbA
^__^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan