- 2 tangkai daun kari
- 6 ulas bawang kecil yg dihiris
- Rempah 4 sekawan (kayu manis,jintan,bunga lawang,bunga cengkih)
- 2 labu bawang besar - dikisar
- 1/2 labu bawang putih - dikisar
- Sejari halia - dikisar
- 1 paket rempah kari daging - setelah 3 bahan tadi dikisar gaulkan dengan rempah kari
- 1 mangkuk kacang dal direndam 1/2 jam
- Daging & tulang lembu - Rebus bersama dgn halia yg dihiris kasar sehingga empuk nak cepat empuk letak sudu @ garfu,air rebusan jangan dibuang nanti nak guna masa memasak
- Kacang panjang dipatah2
- 2 biji terung bulat yg dipotong 6
- 2 biji tomato dipotong baji
- 1 batang carrot dipotong besar2
- 3 biji kentang dibelah 4
- 2 batang cili merah dibelah memanjang
- 3 batang cili hijau dibelah memanjang
- Santan - aku guna 1 senduk je just nak bagi berlemak sikit
- minyak
- Garam
Cara memasak
- Tumiskan bawang kecil + daun kari + rempah sekawan sehingga naik bau
- Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga hampir garing
- Masukkan kacang dal + daging & tulang + air rebusan Pastikan kuah tidak terlalu cair + santan.Kacau sekali sekala supaya santan tak berketul.
- Perisakan garam secukup rasa
- Masukkan kentang dan carrot Biarkan kuah mendidih dan bila kentang dan carrot telah empuk masukkan cili + terung + kacang panjang
- Bila kesemua bahan telah dimasukkan balik2kan dan biarkan sebentar dan matikan api.
- Masukkan tomato.Kalau masukkan tomato awal nanti tomato akan lembik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan