Lauk ni merangkap makan tgh hari + makan sahur besok pagi...senang tak payah pikir2 nak masak ape besok sahur..hehehehehe pandai kan mai..
- Ayam (yg sudah dibasuh bersih)
- 2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 helai daun kunyit
- 4 biji ubi kentang (dipotong 4)
- Garam secukup rasa
Bahan B - Dikisar
- 25-30 biji cili padi (ikut citerarasa)
- 4 biji bawang merah
- 1/2 inci kunyit hidup
- Sedikit belacan
- 1 cawan air
Cara memasak
- Masukkan semua bahan kisar kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga garing sedikit.
- Kemudian masukkan ayam dan kentang,biarkan sehingga empuk dan mendidih.
- Apabila mendidih,masukkan santan pekat dan rasakan garam.Sentiasa kacau supaya kuah tidak pecah minyak.
- Apabila sudah mendidih,tutupkan api dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan