Nampak aku dah buat watermark jadi TOLONG jangan curi gambar masakkan aku nie plak.
Nak simpan resepi Ikan Putih Masak Masam Manis / Sweet Sour kat sini nanti-nanti boleh rujuk sini je,masakkan yang tak selalu buat memang aku cepat lupa.
Bahan-bahan yang diperlukan,
Bahan A:
- Ikan Putih - sekor nak pakai ikan kerisi pun boleh seperti masakkan sebelum ini ikan kerisi masak masam manis / sweet sour
- Serbuk Kunyit
- Garam
Bahan B:
- 5 bji bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1/2 halia (dihiris)
- 5 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan sos cili
- 2 biji cili merah (dipotong nipis)
- 2 biji tomato (dipotong 4)- aku pakai tomat saiz kecil
- Carrot (dipotong nipis buatlah bentuk mcm aku buat tue lepas tue aku rebus sekejap je)
- 1 pokok daun bawang (dipotong panjang)
- 1 cawan air
- Garam
- Gula
- Minyak
Cara memasak atau langkah memasak:
- Ikan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng sehingga garing.Kemudian angkat letak kat dalam pinggan dan hias dengan carrot yang dah direbus tadi.
- Gunakan sedikit minyak lebihan goreng ikan tadi dan tumiskan bawng merah,bawang putih dan halia.
- Apabila wangi,masukkan sos tomato,sos cili dan air.
- Kemudian masukkan cili merah,tomato,garam dan gula.
- Apabila kuah pekat,tuangkan diatas ikan.
- Hiaskan dengan daun bawang.
Itu saja senang je bukan..
SeLaMaT MeNcUbA..
Ok Bye..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan