Rabu, 11 April 2012

Daging Rebus Cicah Sambal Belacan



 Mai X tau ape nama masakan nie,actually mai penah makan kat cafe opis.Disebabkan dah selalu sangat makan yg berminyak ..apa kata kali ni kita makan yg kering2 jer..Daging rebus cicah sambal belacan.

Sambal belacan yg disediakan oleh hubby,dgn rela hati dia menumbuk bahan2 tersebut.Ringan kerja mai sikit.khikhikhikhi..i tak dera u but u nak buatkan..

 First time mai try buat lauk nie,X tau ape2 yg patut ditarukkan so main hentam je lah but klu korang ada resepi sebenar meh ah kongsi bersama..

Bahan :-
  • Daging lembu - dihiris jangan terlalu nipis /sedang2 saja kemudian dibasuh bersih2
  • 1/2 kiub pati lembu knorr
  • Garam 
  • Air secukupnya
Cara memasaknya tak de masalah senang je masukkan semua bahan2 diatas dlm periuk dan masaklah sehingga daging empuk.Bila dah masak ..boleh diambil dagingnya sahaja..dan boleh lah dimakan dgn cicah sambal belacan @ air asam ikut cara korang tersendiri..senang bukan..




> SeLaMaT MeNcUbA <
 

1 ulasan :

suwara entertainment berkata...

senang bangat! mkn dgn nasi panas2 pun sedap.. :D