Sabtu, 9 Oktober 2010

coretan pertama -Asam Rebus

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan

hurey dah ada blog sendiri...asyik2 tengok blog orang je kan finally ada gak akhirnya..peh seksa gak lah nak wat blog ni,nak edit itu ini..internet plak slow,huhuhu..sabar je lah...


okey lah nak share masakan yang saya wat arini..erm simple je mcm lauk org malas..Resepi ini di minta dari mama tersayang.
Ni lah Asam Rebus
Bahan-bahannya:
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Udang kering
  • Cili masak
  • Daun kunyit
  • Asam keping
  • Kunyit hidup / serbuk kunyit 
  • Air
  • Sayur bendi
  • Ikan sela kuning
  • Garam
  • Ajinamoto
Cara membuatnya
  1. Tumbukkan bawang merah,bawang putih,udang kering,cili masak dan kunyit hidup.
  2. Masukkan air,asam keping dan bahan yg ditumbuk tadi ke dlm periuk.
  3. Tunggu hampir mendidih, kemudian masukkan sayur bendi.
  4. Kecilkan api dan masukkan ikan.kacau pelahan-lahan jangan sampai ikan pecah isi nya.
  5. Akhir sekali masukkan garam & ajinamoto.
  6. Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan :