Sabtu, 30 Oktober 2010

Petola Tumis Air & Kari Ikan Tenggiri

PETOLA TUMIS AIR

Bahan-bahan 

  • 2-3 biji sayur petola (buang kulit dan potong bulat)
  • 1 bungkus suun (rendam)
  • Lada hitam 
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • Udang kering
  • Air
  • Minyak
  • Udang basah 5-6 ekor (dibuang kulit)
  • Garam
  • Ajinamoto

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang merah,bawang putih dan lada hitam serta udang kering.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk dan udang basah. Bila dah naik bau, masukkan air secukupnya.
  3. Masukkan sayur petola yang dah dipotong bulat. Masukkan juga suun tadi.
  4. Perisakan dengan garam dan ajinamoto.
  5. Wokeh... Siap untuk dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja..

KARI IKAN TENGGIRI 

   Bahan-bahan                                                               
  • 3 potong ikan tenggiri                                    
  • Kelapa parut di ambil santan                           
  • 3 biji terung bulat                                        
  • Daun kari                                                     
  • Garam                                                          
  • Ajinamoto                  
Bahan ditumbuk   
  • 3 biji bawanh merah
  • 2 biji bawang putih
  • gaulkan bersama 1 bungkus rempah kari ikan
Bahan dihiris      
  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih                         

Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan dihiris bersama daun kari sampai wangi.
2. Masukkan bahan ditumbuk yg diatas dan masak lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan separuh santan dan gaul sekali sekala hingga terbit minyak.
4. Kemudian masukkan terung dan ikan.
5. Biarkan hingga mendidih dan masukkan pula garam ajinamoto.
6. Renehkan hingga mendidih, angkat dan hidangkan.


Tiada ulasan :