Khamis, 4 Ogos 2011

Adakah Sah Puasa Jika Mandi Wajib Setelah Azan Subuh???

Persoalannya :

Jika seseorang didatangi haid( habis haid) ataupun bersetubuh di malam hari, tetapi mandi wajib di pagi hari iaitu setelah azan subuh ataupun terbenamnya matahari..Adakah sah puasanya pada pada hari tersebut??


HUKUM SUAMI ISTERI BERJIMAK DI BULAN RAMADHAN

Suami isteri berjimak semasa waktu azan subuh dibulan puasa dan kemudian mandi wajib bolehkah mereka berpuasa, sedang apa yang saya tahu masa waktu imsak kita dikehendaki berhenti makan dan membuat perkara membatalkan puasa juga selepas azan subuh maksudnya puasa itu bermula?

Jawapan :
 Apabila seseorang menyangka bahawa fajar akan terbit lambat lagi, lalu bersetubuh. Kemudian dalam bersetubuh itu fajarpun keluar atau terdengar suara azan, maka wajiblah ia menghentikan persetubuhan itu dengan segera (serta merta) tidak boleh diteruskan lagi. Jika ia meneruskannya bererti ia telah merosakkan puasanya dengan bersetubuh yang disengajakan. Demikian pulalah dengan orang yang minum dan makan pada waktu itu.

Jika persetubuhan itu diteruskan walaupun telah terdengar suara azan, maka hendaklah membayar kaffarah. Pertama memerdekakan hamba, jika tidak ada atau tidak mampu, dengan berpuasa dua bulan berturut-turut, jika tidak sanggup iaitu dengan memberi makan 60 orang miskin.

sumber:
http://zaharuddin.net/soal-jawab-a-isu-pilihan/603-subuh-tapi-masih-belum-mandi-wajib--sah-puasanya-.html

Tiada ulasan :