Jumaat, 5 Ogos 2011

Fadhilat dan Kelebihan Berpuasa Ramadhan


Kelebihannye:
*Pintu langit dibuka.
*Pintu-pintu syurga dibuka.
*Bulan yang penuh keberkatan.
*Salah satu malamnya adalah lebih baik dari seribu bulan.
*Ganjaran amalan sunat sama dengan solat fardhu.
*Solat fardhu mendapat ganjaran 70 kali ganda.
*Bulan kesabaran dan pahalanya adalah syurga.
*Bulan menambah rezeki.
*Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa ketika sebelum berbuka puasa dan doa pada sepertiga malam.
*10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan adalah  pengampunan dan 10 hari terakhir adalah kemerdekaan dari api neraka.

* Umar ibnul Khathab r.a. berkata, "Orang yang berdzikir kepada Allah pada bulan Ramadhan akan diampuni dosa-dosanya; dan yang memohon kepada Allah pada bulan Ramadhan tidak akan kecewa.

* Puasa mengatur keseragaman ummat. Selama Ramadhan, umat berseragam dalam sahur dan berbuka, dalam bekerja dan beristirahat, serta dalam shalat, istighfar, dan bertobat kepada Allah. Lidahpun seragam dalam bertakbir, bertasbih, dan bertahmid sehingga tercegah dari kata-kata buruk dan menyakiti orang lain, menjauhi perbuatan keji dan munkar, mengisi hati dengan cinta kasih kepada sesama hamba Allah, selalu baik dan bersih lahir bathin, serta sabar meng- hadapi segala macam kesulitan hidup. (ulama)
* Imam Al Ghazali berkata, "Betapa banyak orang berpuasa yang sebenarnya berbuka, dan yang berbuka padahal ber- puasa. Yang berbuka tetapi sebenarnya berpuasa adalah yang makan dan minum, tetapi menjaga seluruh anggota tubuhnya dari perbuatan dosa. Dan yang berpuasa tetapi sebenarnya berbuka adalah yang lapar dan haus, tetapi tercemar anggota tubuhnya (dalam perbuatan dosa).

sumber: copy & paste dr sharing network PC abg jailani (PKKM)

Tiada ulasan :