Khamis, 19 April 2012

Sup Ayam Bebola




Alamak  terlebih edit plak...
Ok kawan2 nie sebenarnya sup ayam berbola yea bukan kuah kurma.

Moral of the story jgn over sgt nak touch up picture..


Bahan-bahan
  • 4 ketul isi ayam
  • 1 biji bawang besar & 2 ulas bawang puith (dibelander)
  • 4 biji bawang merah & 2 biji bawang putih (dihiris halus)
  • 1/2 paket rempah sup
  • 1 biji carret (dipotong panjang)
  • 1 paket bebola ikan
  • Rempah 4 beradik -2 batang kulit kayu manis,3 biji bunga lawang,3 biji jintan manis 3 biji buah pelaga(agak2 je)
  • Sedikit halia
  • Minyak untuk menumis
  • Garam
  • Air
Cara memasak
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
  2. Tumis bawang yg dihiris bersama halia & rempah 4 beradik tue sehingga naik bau, warna menjadi sedikit perang.
  3. Kemudian masukkan bawang yg ditumbuk bersama rempah sup tumiskan seketika.
  4. Masukkan air yg mencukupi
  5. Masukkan carret,biarkan sehingga sedikit empuk
  6. Setelah itu masukkan isi ayam kacau seketika.
  7. Masak sehingga mendidih dan masukkan bebola ikan.Biarkan seketika sehingga kuah merenih.
  8. Tutup api dan hidang.

- SeLaMaT MeNcUbA -


5 ulasan :

suwara entertainment berkata...

buat perutku bertambah lapaq...huhuhu

myfara FLK berkata...

dah nak rehat nie..jom pegi makan..

Nor Iman Hashim berkata...

sodapnyer...bile le dpt mkn masakan mai nie ek...hehehe

Mummy Sher berkata...

salam kenal. wah nampak sedappp.hehe. i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D

Risik Resepi berkata...

Best nye..nk cube lah..