Memenuhi kehendak hubby utk makan tgh hari Sup Tulang dan mai pula dgn rajinnye menokok tambah meletak bebola ikan...
Bahan-bahan
- 1 tongkol tulang (bersihkan dan tos)
- Sedikit isi daging
- 6 biji bawang merah & 4 biji bawang puith (ditumbuk)
- 4 biji bawang merah & 2 biji bawang putih (dihiris halus)
- 1 paket rempah sup
- 3 bji kentang (dipotong 4)
- 1 biji carret (dipotong panjang)
- 1 paket bebola ikan
- Sayur sup
- Rempah 4 beradik -2 batang kulit kayu manis,3 biji bunga lawang,3 biji jintan manis 3 biji buah pelaga(agak2 je)
- Daun sup dan daun bawang (hiris halus atau potong 1 inci panjang)
- Minyak untuk menumis
- Garam
Cara
- Rebuskan Tulang & isi daging sehingga lembut.(jgn dibuang airnya)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
- Tumis bawang yg dihiris bersama rempah 4 beradik tue sehingga naik bau, warna menjadi sedikit perang.
- Kemudian masukkan bawang yg ditumbuk bersama rempah sup,masukkan sekali air(air tue mai guna pakai air rebusan tulang & daging)
- Masukkan carret,kentang dan sayur sup,biarkan sehingga sedikit empuk
- Setelah itu masukkan tulang & daging kacau seketika.
- Masak sehingga mendidih dan masukkan bebola ikan.Biarkan seketika sehingga kuah merenih.
- Tutup api dan masukkan tomato dan hidangkan.
- Hiaskan dgn menabur daun sup dan daun bawang.Nak letak bawang goreng pun boleh.
4 ulasan :
wah...bestnye dpt makan sup lunch ni..sbb ape tau..kt office ni sgt2 sejuk..dh naik beku tau..huhu
sedap.. sedap.. sedap
ct sini pun sejuk gak..sampaikan sejuk ke tulang..
thanks Khaiza
Catat Ulasan