Bahan-bahan:
- 3 ekor sotong
- 1/2 cawan santan
- kerisik
- Air asam jawa
- Garam
- Gula
- Daun limau purut
- Daun kunyit
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 2 inci halia
- 3 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- Cili boh
- 2 biji telur
- 1/2 bawang besar yg dicincang
- Lada sulah
- Garam
- ***Masakkan biar berketul2 supaya mudah untuk disumbat ke dalam perut sotong
- Bersihkan sotong dan keluarkan semua isi perutya.Direbus sekadar untuk mengentalkan kulitnya.Sumbat dengan inti telur.
- Tumiskan semua bahan kisar hingga betul2 masak dan naik minyak.
- Masukkan asam jawa dan santan.Kacau sehingga santan sebati dgn tumisan.
- Bila tumisan hampir kering masukkan kerisik,garam dan gula.kacau seketika.
- Kemudian masukkan sotong dan kacau rata.
- Masukkan daun limau purut dan daun kunyit.Kacaukan seketika dan angkat.
- Siap dihidang dan boleh makan.
ini adalah proses untuk memasukkan inti telur ke dalam perut sotong. INGAT rebus dulu baru sumbatkan inti telur.
3 ekor sotong yg dah siap hanya tunggu nak dimasak je
Jeng..jenggg...Ni lah hasilnya..Selamat mencuba yea..
2 ulasan :
Waa...kemain malam pun be rendang bagai ya..syabas lah. tehehehehhe
hehehe..hemtam saje janji perut kenyang
Catat Ulasan