Khamis, 16 Disember 2010

Ikan Siakap Masak 3 Rasa & Sayur Bendi Goreng Berlada

Menu for dinner tonight is Ikan Siakap Masak 3 Rasa & Sayur Bendi Goreng Berlada..Amacam rasa2 cam sedap tak menunye.Memang sedap tau (apa yg mai masak semua nak cakap sedap,yelah nanti tak de plak org nak cuba).Ikan siakap tu hubby dapat free budak opis nye yg bagi, 2 ekor tau.Arini mai masak sekor je dulu nak test resepi masak 3 rasa.Besar betul ikan nye,cukup kenyang buat kami ber2.Jom layan dulu resepi yg pertama..


Ikan Siakap Masak 3 Rasa

                                

Bahan A
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu makan tepung jagung (bagi menyalut ikan)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawangputih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • Minyak

Bahan B - Untuk sos
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 3 sudu makan sos cili
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan air
  • 1 sudu teh gula

Bahan C - Sebagai Hiasan
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji cili hijau (dihiris)
  • 2 biji tomato (dipotong 4)

Cara Memasak
  1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
  2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan.Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
  4. masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.Kacau rata.
  5. masukkan bahan hirisan dan tutup api.
  6. Curahkan kuah sos di atas ikan.

Menu ke2 plak Sayur Bendi Goreng Berlada senang je nak wat nie x memerlukan masa yg lama.

Sayur Bendi Goreng Berlada


          


Bahan A
  • 300 gram sayur bendi
  • 2 sudu makan udang kering
  • 2 sudu makan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

Bahan B - tumbuk/dikisar
  • 5 biji cili merah
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih

Cara Memasak
  1. Bendi dibasuh dan dipotong serong
  2. Panaskan minyak,kemudian tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar dan udang kering sehingga wangi.
  3. Masukkan bendi,air dan garam.kacau rata dan tutup kuali.
  4. Rasakan garam.Apabila bendi sudah sedikit lembut,tutupkan api.
  5. Angkat dan sedia dihidangkan.

Minuman plak disediakan oleh hubby mai..Hehehe kena paksa buat,coz takut tak sempat nak wat nanti..But manis sikit,plz hubby kurangkan gula ayg takut kena kencing madu manis.

                                 

Alhamdulillah kenyang kami,arini last masak for this week lah coz besok nak pi bercuti.Nak pi bercuti sambil sambut birthday hubby.Kat mana tunggu nanti mai up date bolg..Hehehe..Doakan perjalanan kami selamat yea..Harap percutian ni kami gembira..


Tiada ulasan :