Ahad, 7 Ogos 2011

Kurma Ayam


                          

Seperti yg dijanjikan semlm arinie mai sharekan resepi semanis kurma eh eh eh salah kurma ayam yg meletup..Nie first time tau mai buat Alhamdulillah jadi gak..Tak mau cite panjang tgk je lah kat bawah nie.
 Bahan-bahan:
  • Ayam 1/2 ekor
  • 1/2 biji santan pekat
  • Minyak masak
  • Air
  • 1 biji bawang besar (dihiris kasar)
  • 2 biji Kentang (dipotong dadu)
  • 1 biji cili masak merah & hijau (dipotong serong)
  • 1 biji tomato (dipotong 6)
  • Garam
Bahan tumis
  • 8 biji bawang merah (ditumbuk)*
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk)*
  • 3 biji buah keras (ditumbuk)*
  • 1 paket Kurma Ayam&Daging (adabi)*   ***ke4 bahan nie digaulkan bersama tambahkan sedikit air
  • 2 biji bawang merah (dihiris) #
  • 2 biji bawang merah (dihiris) #
  • Halia 2cm (dihiris) #
  • Rempah 4 sekawan # (bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga ikut suka nak masuk berape)
Cara memasak:
  1. Tumiskan bahan2 yg bertanda # terlebih dahulu sehingga naik bau kemudian baru masukkan bahan yg bertanda * kacau & biarkan sehingga garing sedikit ingat bukan hangit tau.
  2. Seterusnye masukkan ayam dan air tp jgn banyak sgt kang melimpah plak.Tutupkan periuk dan biarkan sehingga ayam empuk.
  3. Kemudian masukkan santan,bawang besar,cili masak dan kentang.Biarkan sehingga santan masak dan kentang empuk.Klu kuah pekat masukkan sedikit air.
  4. Campurkan garam sedikit dan tomato.
  5. Tunggu dlm beberape minit dan tutup api dapur.Siap utk dihidang, hiaskan dgn letak cili merah. 

>< SeLaMaT MeNcuBa ><

^__^

2 ulasan :

Luv berkata...

wah nengok cam sedap jek mai msk kurma tu....

myfara FLK berkata...

alhamdulilah zana first time buat menajdi rasa pun ok je tak lah sesedap kat kedai..