Pengikut

Rabu, 17 Januari 2018

Singgah ambil gambar saje di Borneo Ant House

Ye aku hanya ambil gambar saje di sini,tak masuk pun.
Kenape? 
Dah datang jauh-jauh tak masuk?
Tiket mahal wei rasa tak berbaloi je.

Nak membuktikan kami dah sampai mari ambil gambar kemudian aku share dlm FB tag kawan cawangan Sabah tue.


Selamat datang ke Borneo Ant House


Belakang tue pintu masuk 


Nampak harga tiket untuk dewasa RM18 bah mahalkan,next time kalau datang lagi Sabah terbuka hati aku akan datang dan masuk dan sharekan kat korang ape isi di dalam Boneo Ant House ini.




Ok bye-bye ANT..

Selasa, 16 Januari 2018

masak-masak minggu ke-14 #6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

Assalamualaikum...

08.01.2018 / Isnin
Makan malam sayur goreng + tempe goreng + ikan kerisi goreng + sambal belacan segera cap adabi.



09.01.2018 / Selasa
Sarapan pagi nasi goreng



Makan tengah hari dan malam ketam masak cili dan sayur sawi + carrot goreng.




10.01.2018 / Rabu
Sarapan pagi mee goreng malam makan luar




11.01.2018 / Khamis
Kobis goreng dan ayam kicap masak cili padi 




12.01.2018 / Jumaat
OFF DAY-makan luar

13.01.2018 / Sabtu
Sayur goreng + fishcake goreng cili + telur kicap + telur masin


14.01.2018 / Ahad
Sup ikan merah makan tengah hari dan malam







Kepala ikan dan ekor ikan part Krul part aku badan ikan..Aku dah habiskan dia dok gatah ikan lagi.

Ok bye..



Isnin, 15 Januari 2018

Mana boleh tak singgah makan Lokan Panggang

Keluar saje dari Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Tow terus menuju ke Jalan Sulaman sebab nak makan Lokan Pangganglah..

Makan di gerai yang sama Gerai Abang Amin.Ramai sungguh orang kat gerai masa tue ialah dah masa makan tengah hari pun ditambahkan lagi musim cutikan.




Kami order nasi goreng dan set besar Lokan Panggang tapi nasi goreng dah habis makan tak sampai-sampai lagi lokan panggang,bila ditanya rupanye pesanan tak sampai pada bahagian panggang disebabkan dah tunggu lama dan ketika itu sedang panggang lokan saiz kecil orang tue gantikan dengan lokan panggang set kecil.Bolehlah dari kena tunggu lelama lagi.


Nasiblah sedap tak sia-sia tunggu lelama.


 Atas lokan yang bersaiz besar



Yang bawah nie lokan bersaiz kecil


Habis makan ke next lokasi kena patah  naik ke atas balik aku tag kawan yang cawangan Sabah dalam FB kata dah sampai Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Tow lepas tue dia suruh pula ke Borneo Ant House nasib Krul nak naik balik sebab perut dah kenyanglah tue kalau tak mungkin dia tak nak punya.

Ok uolls nanti aku up cerite di Borneo Ant House..Tungguuuuu..

Khamis, 11 Januari 2018

Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Town,Tuaran,Sabah

23-25 Disember 2017 pergi lagi ke Sabah,kali ini memang dalam rancangan bukan main terjah macam tempoh hari.Kami menginap di King Park Hotel tempat yang first time datang dengan abah mama.

Masa 2 Disember 2017 yang lalu aku share gambar jalan-jalan di Sabah kat FB,kawan dari cawangan Sabah cadangkan supaya datang ke sini Sabandar Leisure RIDES  atau dikenali dengan nama Cowboy Town.Tapi tidak kesempatan untuk kunjungi disebabkan masa tue hanya semalaman sahaja.

Hari pertama aktiviti kami di sana ialah tengok wayang cite Jumanji dan shopping.

Hari ke dua baru kami ke Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Town.Kami hanya berpandukan waze saje.Alhamdulillah sampai.



Yeay dah sampai



Map kawasan tempat ini



Parking free tapi bayaran masuk dikenakan yea siap dapat air sekali nanti aku bagi tau kat mana boleh ambil air free tue.


Pelik aku apahal lah Senior Citizen dan O.K.U tidak diberi air mentang-mentanglah masuk freekan.Teruk perangan..Habis tue terkulat-kulat dorang tengok je kite minum.Fikir-fikirkan lah yea management.

Nak menunggang kuda pun boleh bayar saja..

Tiketnye biasa je macam resit beli barang,simpan tiket berkenaan untuk ambil air nanti.











Masih baru lagi tempat ini dibuka pada tahun 2015 .


Kandang kuda,siap ada nama setiap kuda-kuda disini.



tempat kuda mandiiiii..

Nak bagi kuda makan pun boleh beli saje makanan yang disediakan.




Kami tak masuk kuat sangat bau kuda,melekat nanti baju dengan bau kuda kang nak pergi tenpat lain selisih dengan orang malu plak bau busuk-busuk.

Jom kite ke trek kuda,ramai gak pengunjung menunggang kuda terutamanya kanak-kanak.Tak boleh tunggang gitu je penjaga kuda akan ikut dan tarik kuda tue mengelilingi trek tersebut.





Macam nie, adik nie bukan pengunjung tau dia penjaga kuda pengunjung duduk atas kuda lepas tue dia akan tarik kuda mengelilingi trek.

Kami tak tunggang kuda...hihihi.Aku sejenis yang penakut Krul nak naik selepas keluar dari Mangrove Park tapi kesian kuda-kuda semua dah berehat dalam kandang.

Ada juga booth jual hasil kraftangan



Dah mari kite masuk ke dalam Mangrove Park(Bakau Park) ni.






Disini adalah kawasan semula jadi hutan paya bakau turut terdapat Bamboo Restaurant.



Cantik hutan paya bakau nie dapat dilihat dengan jelas akar-akar pokok disini menjalar.

Tempat cantik sebegini haruslah bergambar rugi wei tak ambil gambar berlatar belakangkan dengan panorama disini.










Signboard untuk ambil air free kena menuju ke kiri manakala ke kanan Bamboo Restaurant.


Ramai orang berhenti rehat minum disini.Bagus disediakan kerusi dan meja.


Sila tunjuk resit tadi dan ambil air free


Teh O ais je uolls..hihihi..Itu pun nak kedekut dengan Senior Citizen dan O.K.U.


Turut ada juga disini handycraft booth.





Kami duduk sekejap sahaja kemudian teruskan perjalanan..



Dah sampai hujung



Dari sini boleh nampak jalan disebelah sana yang menuju ke pantai Sabandar.

Rehat sekejap sambil ambil gambar lagi.






Ok dah jom sambung jalan balik..





3 Gambar kandid diatas aku tak tau Krul ambil gambar sebenarnye bila tengok balik handphone ehh cantik plak gambar-gambar nie tapi memang betul pun aku tengah tengok daun-daun pokok diatas.

Trek jalan nie berpusing akan jumpa balik tempat ambil air free tadi dan Bamboo Restaurant.


Bamboo Restaurant ada juga pengunjug sedang makan disini.

Tak boleh move on dengan panorama tempat nie mari ambil gambar lagi.



So uolls datanglah ke sini Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Town tak rugi pun datang sini boleh menunggang kuda dan ambil gambar panorama semulajadi hutan paya bakau yang masih terjaga elok.



Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Town,Tuaran,Sabah
Jalan Sulaman, 89200 Tuaran, Sabah

Lepas ke Sabandar Leisure RIDES - Cowboy Town kemana kami tuju..tunggu next story okey babeh..Bye..