Pengikut

Khamis, 15 September 2016

10-11 September : Avillion Legacy Melaka

Bulan ini (September) pergi lagi Melaka,kali ni Krul pilih Hotel Avillion Legacy Melaka.Harga bilik sila jangan tanya sebab Krul tak nak bagi tahu,dia cakap tak payah tanya relaks je lah..Aku suka jadi tak rasa bersalah asyik dia je yang belanja tidur hotel.

Bangunan hotel nie dari luar sangat cantik nampak bangunanya mewah,megah dan klasik.



Ruang lobi yang luas serta disusun kemas dan dihiasi dengan siling kaca berbunga-bunga.


Jom tengok pula bilik hotel ni,kita mulakan dari pintu masuk.

Dari pintu masuk bilik disebelah kiri ada almari baju,seperti hotel yang lain disediakan hanger baju ,iron,papan iron dan peti wang.


Sebelahnye ada lagi almari, disediakan set minuman dan peti sejuk kecil


Didepannye ada cermin


Di sebelah kanan berdepan ruang almari ada bilik toilet,toiletnye besar.Masuk je ke depan ruang meja sinki cermi muka besar puas nak picit jerawat.hihihi.Set mandian di sediakan di atas meja sinki.


Ke kanan bowl toilet


Dan di sebelah kanan ada bathtub shower, tuala disediakan 2 helai.


Beralih ke depan,tilamnye empuk bestnye kalau kat rumah macam nie bertambah lenalah tido aku..


Di depan katil di dinding ada TV,bagus hotel nie banyak saluran dan Astro yang dapat ditonton



Di hujung ada meja solek


Macam yang nampak di gambar atas tadi sebelah katil ada kerusi untuk berehat,idea mengedik datang jom Krul kite bergambar.



amacam ok tak gambar kami.

Lift hotel nie nampak mewah dihiasi dengan cermin


Mari kita menjelajah ke tingkat lain pula.

Kat tingkat 6 ada swimming pool,tapi kecil je lah 


dan 

Ada bilik Gym


Coffee house hotel ni best banyak makanan disediakan masa waktu breakfast, sedap-sedap plak tue.


diantara yang kami makan,lepas makan ni kami makan lain plak..kasi rasa semua yang ada dah bayar mahal-mahal nak makan sikit-sikit rugi hihihi..



sekian...datanglah tidur di Hotel Avillion Legacy Melaka.

BYE..


Rabu, 14 September 2016

Mee Besen Ori Melaka

Bulan 8 tempoh hari datang Melaka tak dapat makan,kita kasi terjah lagi bulan 9.Alhamdulillah dapat akhirnye merasa makan di Restoren Mee Besen Ori Melaka ni.

4 kali wei ulang alik datang ke restoren ini,pertama cari jalan ke restoren ni sebab dah tukar kedai.Kedua datang tengah hari konon nak ambil nombor giliran tapi kedai belum buka.Ketiga datang petang dalam 2 lebih kedai dah buka separuh Krul beranikan diri masuk ke kedai dengan harapan dapatlah ambil nombor dulu sebab dah nak check in hotel takut datang kang lambat tapi orang kedai kata tak boleh kena gak datang pukul 3.30.

Pukul 3.20 kami sampai kedai orang dah ramai menunggu kat luar kedai, Krul jumpa balik orang kedai tadi minta nombor orang tue kata tak payah ambil nombor nanti masuk je.Mungkin sebab tak ramai sangat kot masa tue yang datang jadi tak payahlah ambil nombor.

Jam 3.40 petang baru kami semua dibenarkan masuk ke kedai.Ya Allah masing-masing berebut nak masuk ke dalam,aku awal-awal kata dengan Krul tak payah rebut sangat kite berdua ambil je meja yang kerusi dua kat tepi sambil tunjuk tempat.Bila dah boleh masuk terus Krul duduk kat tempat yang aku tunjukkan tadi tue. 


menarik tak besen dan talam di lekat di dinding tujuannye bagi menunjukkan saiz besen dan talam yang di pesan,small pun dah besar ini kan pula nak super big.

dinding sebelah kanan dihiasi dengan dulang bunga,zaman nenek-nenek kite,susah nak dapat dulang macam ni lagi.

Mula-mula nak makan mee besen disebabkan saiz small tue besar kami tukar makan Talam Western.Next time je lah makan mee besen, eh bunyi macam nak kena datang lagi je hahaha.


Talam Western : Meatball + French fries + Spaghetti Carbonara + Chicken Chops

Air minuman pula haruslah sorang 1 mana boleh kongsi tak nikmatlah nanti.hahaha >__<


White Lulu Nestume Krul punya.hahaha dia tersalah order terpedaya dengan gambar bukan nak baca dulu ambil ko nestume mendapatnye lepas tue komplen tak sedap,tapi dalam tak sedap habis gak dia minum.Diatasnye ada ais krim dan candy marshmallow


Cocolocious nie aku punya..Sedap coklatnye rasa pahit-pahit sikit tidak terlampau manis kira sedaplah dengan tekak aku siap ada aiskrim dan candy marshmallow juga

Nie menunye sebelum balik aku sempat snap dulu tadi masa ambil order aku lupa nak snap.





nie keadaan luar kedai masa kami balik jam 4.35 petang yang dalam penuh yang luar pun penuh meja.



Address: no 17,jalan PNDD 1,pusat niaga durian daun,, 75200 Malacca, Malaysia
Phone:6010-273 7895
Hours: 3:30PM–10AM


Selasa, 13 September 2016

masak sup tulang - lembu korban

Tahun nie tak balik raya rumah mama,Krul tolong lapah lembu korban kat kawasan perkampungan rumah kami je.Alhamdulillah petugas-petugas yang melapah lembu dapat sebungkus tulang dan daging sebungus.

Krul balik hulur daging dan kata dapat tulang sekali,dia minta masak sup tulang untuk makan malam.

Nasib baik rempah sup ada dalam almari,dah alang-alang Krul ajak pergi Giant nak beli daun saderi bolehlah aku cari sup bunjut, nak cuba letak sekali sup bunjut dalam sup.

Balik dari giant terus aku bersilat kat dapur,aku minta Krul pasang dapur lama kat luar.Dah kenape plak nak masak kat luar plak kan,saje je nak merebus dagingkan lama malas nak pasang dapur hub tu lelama,jimat sikit elektrik hiihi..

Aku mula masak lepas asar,solat dulu siap-siap senang boleh tumpukan je kat sup dan masak lauk lain.


periuk kiri tengah rebus tulang dan daging periuk kanan pula untuk menumis rempah sup,bila dah tumis masukkan tumisan tadi ke dalam periuk rebusan tulang dan daging oh ya masukkan juga sup bunjut sekali.

Abaikan dapur gas yang dah buruk nie,banyak jasanye walaupun dah buruk masih boleh digunakan lagi.Jadi buruk pun sebab letak kat luar kena panas dan hujan,Krul balut dengan plastik tapi itulah plastik jadi rosak bila kena panas dan hujan tue yang plastiknye melekat pada badan dapur gas ni.

Dalam 6.30 sup siap dimasak,ya ampun masa menumis tue bau sup kuat sangat, nasib masak kat luar kalau dalam rumah bau sup lah jawabnye.


Lauk lain yang aku tambah untuk kenakan dengan sup tulang aku masak sambal kering tempe+ikan bilis bagi menggantikan sambal kicap dan goreng telur dadar kosong.


Lepas solat maghrib kami berdua makan,tulang besar Krul dan cop awal-awal aku makan yang kecil.Masa nak makan aku panaskan semua lauk boleh plak gas habis nasib ada spare gas.Alhamdulillah kenyang dengan rezeki semalam.



Jumaat, 9 September 2016

masak ikan berlada

Sabtu Ahad lepas 2 hari berturut-turut masak ikan goreng berlada.

Hari Sabtu goreng ikan kembong 3 ekor.
Tukang tumbuk cili dan bawang aku minta Krul tolong tumbukan aku malas kena pecikan cili dan bawang.



Bahan-bahannye aku hanya guna bawang besar dalam 2 biji, cili masak 2 biji dan cili padi dalam5-6 biji nak pedas letak lebih.

Tumiskan bahan cili tadi sehingga masak kemudian letak garam dan titik sedikit kicap supaya warna cili nampak gelap sikit.

Ahad pula goreng ikan siakap
Ikan ni sekor Rm10 beli kat pasar tani


Malam repeat makan lagi ikan siakap
Kena lagi Krul tumbuk bawang dan cili,dah dia nak makan ikan siakap berlada ni kenalah tolong tumbukan.


Habis makan aku pesan dengan Krul besok jangan minta lagi masak ikan goreng berlada dah hari kerje kita makan ape yang sempat je dimasak.

Isnin, 5 September 2016

Pelihara Ikan Laga

Sejak berpindah rumah keinginan Krul nak bela ikan memang ada cuma aku je tidak benarkan.Bukanlah nak bersikap kejam sangat tetapi aku rasa susah hati bila pergi holiday ikan tu akan kelaparan.

Dah banyak kali aku perhatikan Krul masa jalan kat pasar malam atau pasar tani dia asyik berhenti kat tempat orang jual ikan peliharaan cuma dia tak bersuara je nak beli ikan.

Sampailah ahad minggu lepas kat pasar tani aku cakap dengan Krul kalau nak beli ikan belilah,nanti kita letak dalam balang kaca yang ada kat rumah.Oiii sukanye dia terus pilih ikan laga bukan 1 tapi 2 dia beli,alasan kalau 1 dia tak ada saingan nak kembangkan ekornye, cuma kena letak kat 2 balang kena asingkan kalau tak bergaduh boleh makan sesama sendiri.Ikutlah Krul mood aku tengah baik nak beli sila kan beli sebelum aku tukar fikiran.

Kemudian masa hari merdeka lepas Krul ajak pergi kedai pet shop nak beli balang baru nak letak kedua-dua ikan laga tue setempat dan pembahaginye dia potong penutup bekas plastik transparent


Tengok Krul siap dia dekonye balang ni,pokok keladi aku jadi mangsa nasib dia potong sikit je dan batu-batu tue dia ambil kat laman luar rumah.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...