Pengikut

Selasa, 14 Februari 2017

Manja Rasa Restaurant,Labuan

Ingat lagi tak kat entry Muzium Marin Labuan aku ada cakap kami makan kat Manja Rasa Restaurant kan,nie nak citelah ape yang menarik kat restaurant nie



tengok dibelakang ada kapal-kapal besar dan kecil sedang berlabuh, nampak tak ada orang kat belakang tue,dorang pancing ikan dan ketam tapi guna tali tangsi.banyak gak hasilnye dorang dapat.

Dari atas jambatan nie boleh nampak ikan,ketam dan obor-obor berenang.



nampak tak khemah putih tue belakang tue lah Muzium Marin Labuan,petang-petang ramai orang awam datang beriadah atau lepak-lepak.


dihujung sana pun ada restaurant tapi tak sempat nak kesana ingat nak pegi lps hbs makan tapi perut dah kenyang tak jadi ke sana




gambar kenangan berdua

Manja Rasa Restaurant menyediakan makanan buffet 
Korean BBQ steamboat.Harga sekepala dalam RM20 atau RM25 (maaf lupa) makanlah sampai kenyang,kalau nak makanan yang goreng-goreng ada juga dijual


mari pilih ape nak makannnn...





supnye adalah sup tomyam,nak grill pun boleh







kami berulang-ulang makan kerang besar nie,isinye sedappppp sanggaattttt sampakan tak boleh berenti habis je aku suruh Krul pegi ambil lagi.


pukul 6.15 petang dah gelah macam maghrib.


sini ada toilet dan surau jangan risau kalau nak makan sampai malam.

Aku sangat berpuashati makan disini sape-sape datang bercuti ke Labuan datanglah makan disini.


AddressKompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan, Labuan, Malaysia, 87008, Malaysia
Hours
Open today · 10AM–9PM

Isnin, 13 Februari 2017

Muzium Chimney,Labuan


Terdiri daripada 2 komponen di tapak bersejarah Chimney, iaitu bangunan Pusat Informasi Chimney (PIC) dan Menara Chimney. PIC berfungsi sebagai sebuah muzium tapak yang mempamerkan sejarah awal Tanjung Kubong, sejarah perlombongan arang batu Labuan sejak 1847. Ia merupakan sebuah muzium tapak (site museums) yang siap dibina pada tahun 1999 di atas tapak yang dipercayai bekas penempatan pekerja lombong arang batu semasa era kepesatan perlombongan sumber berkenaan di Labuan di antara 1847 hingga 1911. Chimney pula merupakan monumen penting di Labuan sebagai bukti peninggalan aktiviti perlombongan arang batu di Tanjung Kubong yang telah berusia lebih seabad. Dikenali oleh masyarakat tempatan sebagai 'Punil', ia adalah mercu tanda bersejarah terkenal di WPL. Fungsi sebenar Menara Chimney masih belum dapat dipastikan walaupun banyak andaian tentangnya. Ramai menyangka ia adalah tempat pengalihan udara untuk terowong bawah tanah, tetapi kerja-kerja ekskavasi mendedahkan tidak terdapat sebarang struktur terowong di bawahnya. Juga tidak mungkin sebuah cerobong asap seperti namanya kerana tidak dijumpai sebarang kesan pembakaran pada dinding sebelah dalam. Sebahagian menyatakan ia adalah rumah api berdasarkan pada dinding sebelah dalam. Sebahagian menyatakan ia adalah rumah api berdasarkan kedudukannya di tanah tinggi dan pernah terdapat sebuah pelabuhan di kawasan Lubuk Temiang suatu ketika dahulu. Cerita tempatan pernah menyebut ia sebagai sebuah Menara Loceng untuk memaklumkan ketibaan kapal.

sumber : http://www.jmm.gov.my/ms/muzium/muzium-chimney

menara chimney







Tiada bayaran masuk dikenakan.Muzium nie ada 2 tingkat.

tingkat 1 banyak mempamerkan sejarah tentang Chinmey


terdapat mini gua tentang perlombongan arang batu



di tingkat 2 pula mempamerkan peninggalan artifak-artifak yang digunakan oleh pekerja pelombong pada ketika itu










Address87000 Labuan, Labuan Federal Territory, Malaysia
Hours
Open today · 9:30AM–5:30PM



Jumaat, 10 Februari 2017

dapat hadiah dari BFF



Amirah,u pun dah pandai buat surprise bila i tak ada kat tempat u suruh linda letak kat meja i,walaupun tak ada dari penerima tapi i tau u kasi,tulisan u i kenal sangattttt.


Terima kasih my BFF amirah kasi i hadiah Bawal Adijuma..Terharu i tau.Baru kita sama-sama plan nak beli tup tup u hadiahkan i.


love u Amirah..Muaaahhhh cikitt...

UTC,Labuan

Disebabkan ada pesanan dari kawan-kawan kirim beli ikan bilis kami singgah UTC Labuan,nak cari tempat lain tak tau search google katanye kat sini ada jual moh lah kita ke UTC Labuan saje.

besar gak UTC Labuan nie parking pun banyak 


side kiri nie kami tak masuk kalau masuk pun bukannye nak beli pun 


kami masuk side ni belah kanan




 segar-segar sayur-sayuran dan buah-buahannye

kemudian sebelahnye baru kami jumpa ikan bilis


dari ikan masin hingga ke ikan bilis yang besar hingga kecil semua ada.pilih je mana nak

mak cik nie baik hati dia bagi diskaun sebab beli banyak.

aku beli ikan bilis untuk rumah dan kawan-kawan ikan bilis biasa dan mata biru, Krul pulak beli ikan masin dan ikan bilis biasa untuk maknye.


ada gak jual kuih-kuih,keropok-keropok dan kekacang




Khamis, 9 Februari 2017

Ujana Kewangan,Labuan

Next lokasi kami terjah,Ujana Kewangan.

Ujana Kewangan merupakan pusat membeli belah yang terletak di Labuan Financial Park Complex.


Ujana Kewangan merupakan tempat bebas cukai(duty free)

Bestnye ada kedai jual coklat,masuk je kedai rambang mata dibuatnye macam-macam coklat ada kat sini.



 harga pun murah-murah.

Sila tengok tarikh luput ada coklat yang dah dekat tarikh luputnye.Ada uncle tue minta Krul tengokkan tarikh luput kat coklat tue sebab dia dah pernah kena beli sekali expired day.Nasib uncle tue bagi tau kalau tak bawa balik coklat yang dah expired kan sedih



kami tengok-tengok dulu, last day nak balik nanti baru datang sini balik dan beli.

Boleh bawa balik sikit untuk family dan kasi kawan-kawan opis.


AddressLot No. E008, Tingkat Bawah, Bangunan Financial Park Labuan, 87000 Wilayah Persekutuan, Wilayah Persekutuan Labuan, Malaysia
Hours
Open today · 10AM–10PM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...