heartbeat

Car C Click click Yooo!!!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Pengikut

Selasa, 28 Oktober 2014

Dengar ceramah dapat pokok bunga..Untungkan kan kan!!!

 Pagi tadi aku dengar ceramah tentang Program Voluntourism Puspanita Green Talk 'WOMEN & ENVIRONEMENT' di Dewan Sebaguna Kementerian Pelancongan & Kebudayaan,Putrajaya.Habis dari ceramah pihak urusetia bagi cenderamata pada setiap peserta sepasu pokok bunga.

Nak tengok pokok ape yang aku dapat? Jap lah...bagi aku terangkan sedikit je tentang ceramah tadi yang aku hadiri.

Apa itu Voluntourism? Maksud Voluntourism adalah kombinasi perkataan Volunteer dan Tourism,yang membawa maksud khidmat sukarelawan bagi industri pelancongan di Malaysia.

1 insiatif pihak kerajaan untuk memupuk semangat kesukarelawan di kalangan masyarakat serta para pelancong untuk bersama-sama membangunkan sektor pelancongan dengan cara menggerakkan para sukarelawan.Terdapat 5 program utama di bawah insiatif 1Malaysia Voluntourism:-

 1) 1Malaysia Green 1Malaysia Clean (1MGIMC)
2) 1Malaysia Voluntutoring
3) 1Malaysia Volunsharing
4) 1Malaysia Event
5) 1Malaysia Culture and Heritage 

Para peserta diberi penerangan bagaimana nak kitar semula sisa makanan untuk menjadi tanah kompos,air hujan digunakan semula dan menanam sayur-sayuran secara organik.Turut diajar cara membuat terrarium iaitu hiasan tanaman kecil dalam balang kaca.

Untuk maklumat lanjut sila layari laman web voluntourism.my .

Ok tue je aku kongsikan kat korang semua.Ini lah pokoknye yang aku dapat.


Ada 3@4 jenis pokok yang dorang bagi pada peserta aku dapat yang nie.Boleh gantung kat rumah nanti,bertambahlah koleksi pokok bunga aku..suka suka suka..


Isnin, 20 Oktober 2014

UPDATE : POKOK BUNGA SEPIT UDANG - KEMBANG 7

Bukan 5 yea seperti yang aku bagi tau aritu dalam N3 Pokok Lidah Jin Sudah Membiak tapi 6 rupanya yang berbunga,menjadikan semuanya 7 kuntum.

Cantik plak aku tengok bila banyak-banyak bunganya tumbuh dan kembang-kembang.


Jom lah kita sama-sama tanam pokok bunga sepit udang nie pasti korang tak akan menyesal sebab pokok nie cepat membiak dan bunganye cantik...Tanam tau..Oh ya kalau tak nak membiak banyak korang boleh tanam dalam pasu..

Rasanya lepas nie aku tak up lagi pasal Pokok Sepit Udang nie kot,aku up pasal pokok lain plak nanti korang bosan plak asyik cite pokok yang sama je kan..Tapi kalau ada ter up mungkin sesajelah tue aku nak share cite dengan korang..hihihihi..Nanti yea senang-senang aku up pokok lain plak.


#Bunga Pokok Sepit Udang Sudah Berkembang

Isnin, 13 Oktober 2014

En. Nuffnang datang menerjah dengan banyak sekali


mak aii banyak pulak iklan dari en. nuffnang kita nie.baik hati plak kasi banyak-banyak..terima kasih yea en.nuffnang,nanti bagi lagi banyak-banyak macam gini lagi k.boleh cepat aku cash out. :-)

Khamis, 9 Oktober 2014

Pokok Lidah Jin sudah membiak



Terkini 2014



Nampakkan Pokok Lidah Jin nie dah membiak dengan jayanya, dari 2 daun sudah jadi banyakkkk daunnya...Cuba tengok sebelah kiri, tumbuh lagi anaknye.Kena tunggu sikit hari lagi nanti penuhlah pasu pokok nie dengan daun-daunnye..Nanti kalau dah penuh aku nak alihkannye ke pasu lain boleh tambah koleksi tanaman pokok.

Oh ya sebelum bye-bye aku nak bagi tau Pokok Sepit Udang aku ada tumbuh lagi bunga baru dalam 5 kuntum..Nanti senang2 aku up gambar kalau tak up sorry yea mungkin lupa atau tak sempat k..Sekarang boleh bye-bye.. 


Isnin, 29 September 2014

Bunga Pokok Sepit Udang Sudah Berkembang

Uolls bunga Pokok Sepit Udang i sudah berkembang..Lepas aku up N3 Pokok Sepit Udang sudah berbunga besok-besok tue dia dah berkembang pulak macam tau-tau je aku menunggu dia berkembang..


Harap-harap lepas nie banyak lagi tumbuh berbunga..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...