Pengikut

Khamis, 19 Oktober 2017

Jumpa kawan lama - Azli Ex-Staff



Ada sorang kawan lama duduk kat Labuan nie,dulu dia (Azli) kerje sama jabatan dengan aku kemudian dia tukar ke Labuan sebab dapat offer yang bagus di sini.Sebelum aku datang ke sini aku ada WhatsApp dia tanyakan hal rumah sewa di sini dan hal lain-lain lagi.Dalam WhatsApp tu ada juga aku cakap nanti senang-senang bolehlah jumpa sembang-sembang.

Sudah hampir 2 minggu aku di sini, belum berkesempatan lagi nak ke rumah dia,aku sibuk beli barang-barang dapur ada saje nak ditambahkan.

Semalam petang dia nak hantar bubur asyura, wife dia buat tapi kami on the way keluar nak ke Ujana Kewangan,dah alang-alang keluar dan ada kereta(sewa) aku cakap nak singgah rumah dia lepas maghrib nanti.

Bukan maghrib tapi lepas isyak baru sampai ke rumah dia,lepas solat maghrib sambung plak pergi supermarket nak beli bahan basah untuk masak hari ini.

Sampai rumah dia borak-borak itu ini dan kami dijamu makan mee goreng serius sedap mee goreng wife dia masak kena plak dengan perut yang dah lapar,rugi aku senduk sikit mee goreng tu malu punya pasal dan pertama kali datangkan lagi pun baru kenal wife dia adap kenalah jaga.

Azlie dan wife dah 5 tahun menetap di Labuan,wife dia tak kerje hanya mengasuh anak orang saje dan hanya Azli saja bekerja.

Dalam 9 lebih baru kami minta diri balik rumah,masa nak balik wife dia kasi bubur asyura dan pau goreng inti kacang merah frozen itu pun wife dia buat juga,hebatlah wife dia aku 1 kuih pun tak geti buat.


Pagi nie aku goreng kesemua pau tu dan bagi sikit pada jiran sebelah.


aduh api terkuat rentong sikit


Ini kasi kat jiran sebelah,bolehlah buat dia rasa.

Aku ada jemput Azli dan wife datang rumah,InshaAllah nanti kalau aku rajin sikit nak jamu dorang makan kat rumah.

Isnin, 16 Oktober 2017

Ambil Angin di Pantai Sungai Lada

Petang semalam kami berdua lepak sekejap di Pantai Sungai Lada sambil ingin melihat matahari terbenam (sunset) tapi matahari diselubungi oleh awan yang tebal sayang tak dapat lihat saat terbenamnye matahari dengan jelas.

Sepanjang persisiran pantai dapat dilihat keadaan pantai yang cantik dan bersih,ramai membawa keluarga beriadah dan golongan remaja lepak di sini.


Sambil-sambil menikmati angin pantai mari kita abadi kenangan di sini


Tenang fikiran bila lepak di sini sambil kena tiupan angin pantai yang kuat dan kedengaran bunyi ombak pantai ketika itu.





 matahari di sebalik awan tebal dan air mula pasang


hampir maghrib baru kami gerak balik rumah sini maghrib awal 6.06 petang,InshaAllah esok lusa aku pasti datang lagi nak tengok sunset yang cantik.



Khamis, 12 Oktober 2017

kesungguhannya membuat aku terharu

Aku sangat terharu dengan pengorbanan yang Krul tunjukkan,dia sungguh-sungguh memberi aku keselesaan untuk berada di Labuan ini.

Pertama sekali dia mencari sebuah rumah sewa yang cukup selesa sangat untuk aku duduki.Rumah sewa nie dah siap ada kelengakapan rumah seperti sofa walaupun stail sofa JKR dah cukup bagus dari duduk di lantai boleh gak baring-baring atas sofa,set meja makan untuk 6 orang sama  tak perlu duduk bersila di lantai,ada rak tempat letak tv dan rak hiasan,mesin basuh baju stail old school yang kena angkat baju alih ke tempat spin bila nak spin baju aku tak kisah sebab tak payah susah payah aku basuh guna tangan sambil menangis di tepi gantang,almari kecil untuk letak dapur memasak,ada ampaian baju depan dan belakang tak payah aku sangkut baju kat tingkap,langsir pun dah ada tak payah susah-susah pegi beli langsir atau tutup pakai surat khabar.ada almari baju siap cermin sekali,ada 2 katil yang tidak bertilam disetiap 2 bilik dan Krul angkut tilam dari biliknye bawa ke sini nak bagi aku tidur selesa tidak tidur di lantai dan yang paling best ada sebiji aircond di bilik tidur kami siap ada kipas gantung sekali memang lena tidur aku tak payah kipas pakai kertas bila peluh-peluh. 

Semua kelengkapan yang disediakan oleh tuan rumah sewa nie kami sangat bersyukur tak lah kuar duit banyak sangat,duit yang ada dapatlah Krul guna untuk beli benda-benda yang lain seperti kelengakapan memasak di dapur dan makanan.

Walaupun harga sewa rumah agak mahal tapi dengan apa yang disediakan dan bila dikira-kira balik ia agak berbaloilah.Oh ya mana nak dapat tuan sewa rumah kasi free guna wifi service macam hotel kuat plak tue wifinye jimat data internet aku dapatlah aku download drama yang tertinggal.

Kedua dan hari kedua disini diajaknya aku beli dan buat pilihan beli barang elektrik seperti fridge dan blender baru serta menunggu persetujuan aku untuk membeli TV second hand pada aku tv second hand yang besar belakang dan berat tue tidak menjadi masalah besar pada aku asal dapat tengok tv sudah dari pandang dinding rumah saja.

Ketiga,kesanggupan dia ulang-alik dengan aku dan berseorangan dia ke kedai cari barang kelengkapan dapur seperti kuali,periuk,senduk,sudip dan lain-lain lagi serta beli plak barang-barang masak yang tak cukup dan terlupa beli sangat aku hargai.

Keempat yang paling aku terharu dan menitik air mata semua barang-barang yang di beli guna duit dia saja siap kasi duit nafkah yang biasa dia kasi tiap-tiap bulan tidak kurang sikit pun dan bayar loan perumahan.Aku sedih terasa sangat menyusahkan dia,tapi dia kata duit boleh dicari dan dia sangat gembira bila aku dapat datang ke Labuan menemani dia.

Bila duduk diam-diam aku terfikir macam pasangan baru berkahwin kena mula dari kosong untuk mendapat semua keselesaan.Hikmah dari Allah untuk kami mulakan kehidupan yang baru dan perbaiki hubungan 8 tahun dahulu.

Selasa, 10 Oktober 2017

#6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

Bermula dari bulan Oktober 2017 hingga Mac 2018 aku disini(Labuan) menjadi seorang suri rumah tangga sepenuh masa.Hampir 8 bulan duduk dengan abah mama sekarang(6 bulan) kena pula duduk dengan Krul di Labuan.



Semalam baru flight ke sini,minggu lepas Krul berkursus di Sabah dan ada majlis Bomba itu yang lambat datang ke sini.


Alhamdulillah selamat tiba di Labuan jam lebih kurang pukul 8 malam,kemudian terus naik teksi ke bilik Krul.Siap-siap nak ronda-ronda Labuan tapi hujan pula (sampai ke pagi nie),hujan rahmat menyambut kedatangan aku ke sini.Kami ubah rancangan tak jadi keluar terus tidur(tidur je jangan fikir bukan-bukan aku period pun) peh selesa sungguh dengan hujan pasang air cond memang lena tidur kami sampai ke pagi.


Disebabkan duduk bilik Krul maka pagi nie sarapan hanya biskut gula dan air milo saja kena pula dengan hujan di luar memang terbaiklah.

Aku harap,aku dapat sesuaikan diri di sini dengan baik dan tidak menyusahkan Krul terutama sekali bab duit.Aku ambil cuti tanpa gaji bermakna aku dah tak ada duit gaji bulanan hanya bergantung pada dia saja.Aku kena berlajar berjimat cermat dan menjadi seorang yang penyabar.

Khamis, 28 September 2017

Menara Condong Teluk Intan

Minggu lepas Krul balik KL (20-26 september).Ahad 24 september Krul ajaknye aku berjalan-jalan tapi tempat aku yang kena pilih.Ikutkan nak pergi  Menara PisaItali tapi disebabkan jauh sangat kita pergi je lah berjalan kat Menara Condong,Teluk Intan hihihi..


Menara Condong,Teluk Intan,Perak bahagian depan



bahagian belakang


Bacalah sendiri  maklumat kat batu tue malas aku nak taip balik ok lah tak nampakkan baca maklumat lanjut disini Menara Condong

Semasa kami sampai ada rombongan budak sekolah kami lepaskan dorang dulu kemudian baru kami masuk,sebelum tue moh lah kita bergambar sampai lebam.




Jom masuk dalam,tiada bayaran masuk pun dikenakan masuk percuma..





ada jual cenderamata,sebiji pun tak beli.


 gambar-gambar lama tentang Menara Condong




 ruginye baik sedekah je duit tue lagi bagus


permukaan lantai bercirikan penggunaan kayu

Nampak je tinggi bangunan nie tapi boleh naik sampai 2 tingkat je.

Di tingkat 1,tak ada ape-ape yang menarik pun hanya ada sedikit gambar-gambar sahaja


Jom naik tingkat 2


Tingkat 2 tingkat terakhir,tiada langsung gambar-gambar di dinding



Aku tak tau ape benda nie aku tanya krul pun dia tak tau.



pandangan dari luar lantainye ada lukisan



Dalam menara ni tak rasa panas pun,kelilingnye terbuka udara keluar masuk.

 line clear jom kita bergambar kat luar cuaca pun cantik










Dah habis gedik bergambar dah jom turun balik,masa naik atas aku tak takut masa nak turun bawah plak aku takut terasa anak tangganye kecil plak







ok itu je.bye..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...