Pengikut

Ahad, 27 Mac 2011

..Jagung Rebus..

Berjumpa kita lg diruang N3 nie,korang tgh wat pe tue? Malam nie sambil tgk tv mai & hubby makan jagung rebus,bukan beli siap tau nie rebus sendiri.Jagung nie dah beli lama sebenarnye but dok simpan cantik je dlm peti ais aritue ingat nak buat bubur jagung tah apasal kemalasan melanda diri nie langsung tak buat2.Nasib baiklah jagung nie tak busuk lagi semuanye ada 4 tongkol so mai rebus je lah dlm periuk nasi biarkan je sampai lembut.Hampir nak lembut jagung tue mai letak lah sedikit garam. 


Tarraa..Jagung dah siap direbus apa lagi makan lah..Jenuh gak nak menghabiskan yelah 4 tongkolkan makan nye 2 org je.Padahal boleh je rebus 2 tongkol tamak punya pasal kan pi rebus je semua apasal.


Dari jagung yg mentah nie macam2 kita boleh buatkan antara nye... 
..Jagung Bakar..

Kalau pegi pasal malam mesti mai akan minta hubby belikan jagung bakar nie klu makan masa panas2 bestnye..

Yg dlm cup tue pun sedapkan but kadang2 ada terasa masin sikitkan mungkin lebih garam..


..Popcorn..
Masa tgk wayang mesti beli kan korang dok menguyah sambil2 tgk movie.Siap sepah2 kat lantai sian cleaner yg kena bersihkan semua tue.Makan tak geti elok2 lah korang nie.

..Bubur Jagung..
Bubur jagung nie makan masa panas2 @ sejuk peh memang sedap nak2 makan masa petang2 sambil borak2, tgk tv dan hidangkan pada tetamu pun sesuai gak.Mai penah buat but tak share plak kat blog nie,nanti sekali lg buat mai sharekan yea utk korang salin resepi.hehehehe..

..Puding Jagung..
Nie baru je buat korang boleh tgk N3 yg lepas.Tak pun just click disini 

K lah korang nak sambung tgk tv balik,lg pun hubby nak guna laptop nie..
Cau cin cau...


***Korang suka tak makan jagung???

Sup Ikan Merah



Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ikan merah dipotong 4(bersih dan tos)
  • 5 biji bawang merah & 3 biji bawang puith (ditumbuk)
  • 3 biji bawang merah & 2 biji bawang putih (dihiris halus)
  • 1 paket rempah sup
  • 2 bji kentang (dipotong 4)
  • 1 biji carret (dipotong bulat)
  • Sayur sup(yg panjang tue)
  • Rempah 4 beradik -2 batang kulit kayu manis,3 biji bunga lawang,3 biji jintan manis 3 biji buah pelaga(agak2 je)
  • Air
  • Daun sup dan daun bawang (hiris halus atau potong 1 inci panjang)
  • Minyak untuk menumis
  • Garam

Cara
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
  2. Tumis bawang yg dihiris bersama rempah 4 beradik tue sehingga naik bau, warna menjadi sedikit perang.
  3. Kemudian masukkan bawang yg ditumbuk bersama rempah sup,masukkan sekali air(jgn sampai cair,agak2 lah yea)
  4. Masukkan carret,kentang dan sayur sup,biarkan sehingga sedikit empuk
  5. Setelah itu masukkan ikan jgn kacau lama2 nanti ikan akan pecah isi.
  6. Masak sehingga mendidih. Biarkan seketika.
  7. Tutup api dan hidang.
  8. Hiaskan dgn daun sup dan daun bawang.Nak letak bawang goreng pun boleh.

Khamis, 24 Mac 2011

...Laparnye...


Pehhh mai sangat lapar malam nie..nak makan dah malam sgt kata org klu makan malam nanti cepat gemuk..Pasal tak nak gemuk lah nie(padahal memang gemuk pun) mai menahan kelaparan..Aduh iklan kat tv kuar macam2 plak makanan,tergugat iman nie..Klu ikutkan hati nie mau je ajak hubby pi beli burger,burger special lg gitu baru lena tido malam nie.Oh tidakkkk aku tak boleh makan kang ada lg my friends hantar status kat fb asal nampak gemuk.Ishh ada je nak komen org,adat lah wei dah kawin mesti lah berisi sikit klu tak berisi tue maknanye dia tak cukup makan(sound direct nampak).Uishh perut plak bebunyi,diam lah perut tahan lah sikit besok je breakfast makan.

Bila lah mai nak kurus cam dulu2 masa zaman single..ada ke harapan:-( Sekarang nie nak pakai baju dulu2 dah ketat,sian baju tue semua dok je dlm almari siap ada yg dah sedekahkan kat org dan buang kat tong kitar semula,eh yg ada tong pkaian tau bukan main masuk je,perihatin tau bukan main belasah je buang..


Korang tgk lah betapa slim nye mai dulu,sekarang nie erm gemuk sana sini lemak belebihan..Bukan setakat lomoh losen mustajab bejoging pun dah buat but tak nak gak kurus2..adohaiiii mcm mana lah org yg tahan lapar tak makan nasi berbulan2 tue..Siap makan sayuran je klu makan nasi pun setakat 1 senduk kecil je..Dah lah malas nak taip lagi nak tidolah anyway pada korang yg nak makan tue sila2 lah kan makan,mai tak halang pun.

K cau cin cau..

Selasa, 22 Mac 2011

...Taman Wetland Putrajaya...


Destinasi seterusnye kami ke Taman Wetland Putrajaya,seingat mai dulu masa zaman bercinta mai & hubby pernah sekali dtg kesini masa tue dtg pun just lepak2 sekejap je.Untuk pengertahuan korang perkhidmatan basikal disediakan utk korang round2 sekitar wetland nie,boleh tahan gak tempat nie luas dan menarik cuma tahan tak tahan je cuaca panas yelah klu dtg pagi2 mungkin seronok cuaca masih sejuk je but klu dh tgh hari cam kita org pegi ermm tahan panas je lah kan.

Kami cadang nak naik basikal beramai2 kononnye nak naik 2 single 1 double(mai & hubby) and 2 kanak2 utk anak kak jue naik.But yg tinggal hanya basikal utk kanak2 je,ermmm so kami ambil je lah biarkan je lah anak kak jue main,lagi pun dorang dah tak sabar nak naik basikal yelah budak2kan layan kan je lah.


Tengok anak kak jue kimi & adiknye hazeriq bukan main seronok main basikal.Nasib tak pandai sgt kayuh,klu tak mau penat kak jue jerit & kejar.

Kat taman nie pun ada Menara Pandang Jauh so kami naik ke menara tue hingga ke bhgian atas sekali utk berehat dan menyaksikan permandangan sekeliling taman nie.Nasib lah tak tinggi sgt klu tak mau tecabut kaki nie.Dari atas nie kita dpt lihat masjid putrajaya dan tapak fiesta belon panas tue.





wah cantiknye permandangan terasa sekali sekala angin yg ditiup.Rasa mcm tak nak turun je.Bila tgk bawah rasa plak gayat.Senang cite tgk je pemandangan sekeliling betapa cantik landskap yg dibuat oleh perbadanan putrajaya(betul kot)

Cam biasa lah posing2 lah kami ber3 kat atas,but yg lebih posing mai & farha lah hubby tlg snap picture kak jue masih dibawah tgk2 anak dia main basikal.Kang klu semua naik hilang plak basikal yg disewa tue tak pasal2 kena ganti rugi.




Korang rasa apa yg kami akan buat kat tempat lapang nie?????



?
?
?
?
?
?

Tarrraaa acara melompat lebih tinggi...hahahahaha kelakar gile lah time nie byk kali kami lompat utk dptkan lompatan yg baik kahkahkah
Jangan tanya mana gambar hubby dia melompat tak jadi langsung.Nasib guna camera digital klu kodak mau habis filem..

Dah habis melompat kami pun cau dr situ tapi sebelum tue cam biasa lah main posing2 dulu.wah wah wahhhh glamor topi kami sekejap.Macam2 gaya kami ambil gambar ala ala model(perasan)

 
Amacam gaya kami okk tak?

Dah dah tue jom pegi makan lapor nie,lepas tue kita pegi tempat lain plak hari nie kita kasi jalan2 sampai penat bila lg nak jalan ramai2.Dah korang cepat naik kereta.
Ok hubby jalan daa..:-)

Lepas makan kami ke tempat kuda,kat situ just tgk2 kuda je tak boleh naik pun lg pun masa tue tak ada pelawanan kuda.Suka kimi dan hazeriq tgk kuda,but kurang menyenang sikit bau kandang tue paham2 je lah kan..So korang tgk je lah gambar kak jue & farha tak byk pun snap gambar masing2 dah kepenatan.. 





Isnin, 21 Mac 2011

Hasil kerje hubby

Jom kita tengok picture yg disnap oleh hubby..Sempat gak hubby snap beberapa picture flora.Kami plak sibuk nak berjalan sana sini dan leka berborak sesama sendiri.Klu korang follow blog mai mesti korang akan perasan hubby suka sgt snap picture flora,ada kala mai geram bukannye dia nak ambil gambar kite sibuk plak dgn snap gambar lain.But mai kagum dgn hubby gambar2 yg dia snap semua lawa mcm real je.

Jangan plak korang tanya apa nama  flora nie semua,sorry lah yea mai tak tau nama nye hubby pun sama just snap je blh lah..Lagi pun mai tak ambil jurusan landskap klu bunga ros & kektus kenallah..hehehehehehe


Dari mata mai semua gambar yg hubby snap lawa2 je klu mai mesti goyang punya..Klu korang nak komen bg mencantikkan lg gambar nie dipesilakan yelah bg tujuan penambah baikkan apa salah nye kan..

Ahad, 20 Mac 2011

...Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya 2011...

Ahlanwassalam...

Nak tanya sikit kat korang nie,kemana korang pergi arinie???? Hehehe saje je tanya klu nak jawab,jawab lah hahahahaha...Ok lah klu ditanya pada mai,arinie mai pergi Putrajaya!!!! Ala mesti korang dah tau apa yg ada kat sana kan..Moh mai cite,bertempat di Presint 2 Putrajaya pada 17-20 Mac 2011 telah berlansung Fiesta Belon Udara Panas Putrajaya 2011.Fiesta ini bermula dr jam 7pagi-9malam,pada tahun nie sebanyak 13 buah negara telah menyertai termasuk lah Malaysia.Ini ada kali ke3 acara fiesta belon panas dilakukan semenjak tahun 2009.

Kali nie bukan kami ber2 je pergi but kami pergi dgn kak jue bersama anak2nye dan farha.Dalam pukul 8.45 pagi kami sampai disana,mak datukkkk ramainye org ingatkan kami sampai dah awal rupanye ada lg yg awal.Uisshh pukul berape lah dorang nie kuar,nasib baik senang dapat parking.Sampai je kami terus ke tapak belon2 nie,sgt teruja kami lg pun masa tue ada 1 belon sedang dihidupkan gasnye utk dinaikkan. 



belon warna meron tue yg mai cakap



sekarang belon tue dah boleh naik terbang ke udara

 
walaupun pancaran matahari direct ke arah kami posing tetap posing.hahaha


Korang juga berpeluang menaiki belon panas,but kami tak dapat naik pun tiket dah habis! Tapi klu dapat naik pun jgn lah korang nak berangan dapat terbang tinggi,coz belon2 tue sebenarnye dah kena tambat kat pokok lagipun korang akan naik secara menegak dan turun semula ke bawah untuk tempoh waktu yg sekejap je.Kirenya dah naik tinggi sikit lepas tue turun..



Dalam sibuk2 tgk belon tue anak kak jue merengek plak nak beli belon.Jgn plak korang kata,ape nak beli belon kan besar tue,dak ehhh ada jual belon2 kecil yg biasa jual kat pasar malam tue.


 nie lah belonnye yg ada mcm2 rupe kartun,motor,kapal terbang dan mcm2 lah..

 sambil tunggu kak jue beli posing jap ekk




mai plak suka mengalahkan budak2 tue..Amboi cekik darah betul lah mahal gak dorang jual belon nie,agak2 lah time2 nie kasi lah jual murah sikit bukannye benda nie tahan lama just suka2 je nak beli kesian budak2 menangis klu mka bapa dorang tak nak belikan..

Bukannye semata2 belon panas ada gak paragliding tau tak pae tue,dlm bhs msia dipanggil paralayang yg mengunakan enjin tuk terbang,bahagian atasnye masih lg digunakan belon.Terbang elok2 yea jgn sampai tersangkut kat pokok hehehehe...

 

        


Kemudian kami kedepan melihat belon2 yg lain.Matahari sekarang nie sdg terik memancar but tak de diherannye kami utk terus berjalan dan berposing sakan..Anak2 kak jue pula dah diam dr merengek,mana tak nye kan dah dpt belon kak jue pun senang nak berjalan dan ikut kami berposing.



   



Jangan ingat mak dia je nak begambar anak dia pun nak gak tau walaupun muka agak kepenatan..

   Baru dapat bgambar dgn hubby,sian dia dah lah jd driver merangkap plak jd photografer kami.

Korang jgn ingat belon2 tue je ada,ada belon lain tau..Dorang pun tak nak ketinggalan pasang belon company masing2.



Setelah beberape jam jalan dan tak larat menahan cuaca panas kami pun balik lah dr situ but kami bukan terus balik rumah kami pergi ke tempat lain,nak tau tungguuuu..


cau cin cau...


*** N3 yg penuh dgn gambar, nie cite je kang korang rasa tak best plak tak nampak suasana kat sana...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...