Pengikut

Isnin, 29 Disember 2014

mengalihkan anak pokok setawar ke pasu kecil

Pokok setawar aku sudah membiak dengan jayanye.Kini pasu bulat tue dah penuh dengan anak-beranak dia.Sangat cantik sekali uolls,mama jealous dengan pokok setawar aku nie mana tak nye mama punya pokok setawar asyik kena makan dengan siput babi je sekarang dah tinggal 2 kuntum saje.


nie gambar sekarang,penuh kan pasu bulat nie.Siap kuar lagi anaknye pada kelopak daunnye.Tue kalau nak petik dan tanam kat pasu lain boleh saje mau hidupnye sebab sebelum nie aku buat gitu. 

Disebabkan dah penuh dengan anak-beranak dia sampaikan dah sempit aku tengok pasu nie aku nak alihkan sikit anaknye ke pasu kecil.Sterus gerak ke Nursery Bukit Jalil, semata-mata nak beli pasu tak kuasa nak pergi ke Sungai Buloh kang ada jugak terbeli lain hihihi..Selain dari pasu kecil aku beli gak 1 pasu besar nak alihkan pokok kertas yang ada ke pasu baru,barulah sama dengan pokok-pokok kertas yang lain.

Dalam hujan tue aku dberkebun kat belakang rumah nasib ada awning kalau tak terbengkalailah projek nak mengalihkan pokok setawarnie.


Kononnye aku nak buat proses bagaimana nak mengalihkan pokok setawar nie tiba-tiba rasa malas plak so aku buat je lah yang seringkas je yea..korang kan pandai..

Bahan-bahan yang diperlukan mestilah kena ada pasu,tanah dan anak pokoknye setawar.Anak pokok setawar nie jangan tarik gitu je nanti tercabut daunnye,kena korek sikit tanahnye dan biarkan ada sekali dengan akarnye,akarnye tue kan nyawa dia untuk hidup.Langkah seterusnya masukkan tanah ke dalam pasu tak payah penuh sangat agak-agak je sudah,kemudian buangkan tanah dibahagaian tengah-tengah sikit sahaja dan lepas tue masukkan anak pokok setawar tue di tengah-tengah tanah tadi.Selepas tue ratakan tanah disekelilingnye.Akhir sekali letakkan sedikit sahaja baja dan jiruskan air.Siap!


Tara!!! Mak dan anak sudah berpisah..Ala ada lubang plak,tak pelah nanti anak-anaknye akan membesar mesti dah tak nampak lagi lubang tue.Tak pun mesti ada anaknye jatuh boleh tambah lagi anak-anak yang lain.


Comel plak aku tengok pokok setawar nie dalam pasu kecil nie.Macam boleh buat jual je kan..Ok lah sape nak beli aku jual tapi kena ambil sendiri kat aku,nak pos payah lahkan kang terburai plak.Sape-sape kawan opis yang nak beli aku bawakan lah.Serius aku jual tau RM5 ok tak..

Eh eh ehhhh ada tumbuh anaknye lagi kat kelopak daunnye ingatkan yang kat mak dia je bagus lah pokok setawar nie rajin membiak.



*** Cerita terdahulu : Pokok Setawar

Selasa, 9 Disember 2014

:: Bercuti di GOLD COAST MORIB International Resort ::

Minggu lepas hari rabu dan khamis (3-4/112/2014) aku,hubby,abah dan mama bercuti di Gold Cost Morib.Walaupun aku nie seorang penakut air aku teringin juga nak pergi tempat-tempat mandi-manda gini.Aku teruja nak pergi sana lepas dengar cerita dari rinie dan amirah.Aku beli kupon melalui Groupon,Package A dengan harga RM168 untuk 2 orang dan 2 hari 1 malam + buffet breakfast + theme park tickets.Tapi kena tambah lagi RM50 sebab pergi masa cuti sekolah.

Jom tengok keadaan bilik Gold Coast Morib nie.Aku dapat package Studio Suite.Berangan nak dapat katil king size tapi dapat 2 katil single.Tidur lah sorang sekatil gitu juga dengan abah dan mama.Nie gambar bilik aku yea lebih kurang je dengan keadaan bilik abah dan mama.


bilik nie disediakan aircond dan kipas...hihihi..



Nie keadaaan dalam toilet


sinki


shower section


Boleh berjakuzi uolls..i like...


Dari dalam toilet boleh nampak luar kalau nak tutup tingkap nie pun boleh.Aku tutuplah tingkap tue rasa kekok bila masa mandi.


Nampak kan bowl toilet tue..ko nak melabur macam mana kalau tak tutup tingkap tue.


Nie keadaan balkoni boleh nampak rumah depan dan bila pandang ke bawah boleh nampak theme park tue.

Rasanya aku terlupa nak bagi tahu  hanya bagi tahu mama je kot,aku terlupa cakap dengan jangan kuar balconi waktu malam dan awal pagi takut terbau bau yang busuk.sudah terkena daa dia terbau busuk rupanya malam pertama dia kuar kejap balconi nie.Sebab masa amirah pergi dia kata ada bau busuk,coz kat morib ada ternakan babi mungkin bau babi tue atau kilang-kilang berhampiran.

Nak tengok keadaan theme park?? ok aku kasi tunjuk kat korang.


Gelongsor biru pekat tue main,sebab kena buka baju.kalau perempuan kena pakai swimming suit yang betul.Sebab kalau pakai t-shirt kelajuan di papan gelongsor pelahan bila buka baju baru laju.Tapi kalau boleh main pun aku tak nak sebab nanti bila dah sampai ke hujung badan akan jatuh ke air..tak pasal-pasal nanti aku lemas.


2 hari kat sana aku paling suka main gelongsor yang 3 berkembar tue..best...


Hujung sana tue ialah pantai boleh je kalau nak kesana,mandi tak sure boleh ke tak sebab masa aku jalan kat pantai tue tak ada plak orang mandi.


Cukup tue je jom aku tunjuk plak gambar mandi-manda aku,


 with abah



       


mama tak mandi pun,tak nak basah katanya.Sambil tengok kami 3 beranak mandi sempat gak mama ambilkan gambar dan berborak dengan pengunjung lain.








sebelah petang pada hari pertama jalan-jalan di pantai,abah dan mama berehat kat bilik.






Malam pula kami makan di Pantai Morib,konon mula-mula nak makan kat Bagan Lalang tapi setengah jam nak kena turun balik ke sana baik tak payah tue sebab kami makan kat Pantai Morib.Kat Pantai Morib ada banyak kedai makan kami pilih makan di hujung kedai iaitu kedai makan King Ikan Bakar.Sedap makanan kat kedai tue tunggu pun tak lama sangat walaupun kat kedai dia ramai pengunjung yang makan.Gambar makanan tak snap,masing-masing sibuk berborak dan bila makanan semua dah sampai masing-masing senduk letak kat pinggan.hahahha..nampak sangat masing-masing lapar.Harga pun tak mahal sangat kira ok lah sedap pun sama kat Bagan Lalang.

Last day hari kedua lepas main theme park aku berendam jakuzi..Sebelum turun mandi kdah penuhkan air dalam jakuzi dan bila nak berendam baru masukkan sabun dan on kan buih jazuki..15 minit kot berendam jakuzi main buih-buih.Habis berendam sambung mandi shower kemudian siap-siap tunggu solat zohor baru kami check out.

Patutnya kena check out pukul 12 pm,tapi kami saje je check out lambat nak solat dulu dan masa check in semalam pukul 3 pm rasa macam tak adil je masuk lambat kena kuar awal itu yang kami kuar lambat,sebelum tue masa check in aku dah tanya siap-siap kalaau check out lambat kena bayaran ke? orang kat kaunter tue kata paling lambat boleh check out pukul 1pm kalau lambat lagi kena bagi tahu.Dah dia kata gitu so apa lagi lajakkan je terus lepas solat zohor baru check out.hihihi

Isnin, 1 Disember 2014

Bunga Ros Jepun

Uolls arinie aku nak share lagi tanaman pokok-pokok bunga yang aku tanam di halaman rumah kami.Kali nie aku nak share pasal pokok Bunga Ros Jepun.Bunga Ros Jepun nie akan kembang apabila pukul 10.00 pagi atau sebelum tengah hari panas terik.Bila tengah hari pokok unga Ros Jepunnie akan kembali layu bunganya. 

 Ada 2 tempat kami tanam 1 di dalam pasu bunga dan di tanam di tanah halaman rumah.


Nie dalam pasu bunga,aku gantung kat belakang rumah.Pokok Bunga Ros Jepun nie aku beli kat Sungai Buloh.Bila kuar nak basuh baju atau jemur baju kat belakang boleh tengok bunga-bunga jap.Jadi menyeri sikit dibelakang rumah dan bila selak langsir dibilik belakang boleh nampak pokok-pokok bunga,tetamu pun tak lah bosan tengok belakang rumah yang kosong.


close up sikit..cantik kan salah satu warna Bunga Ros Jepun..

Seterusnya dihalaman rumah pula,Bunga Ros Jepun nie pemberian dari kak liza (office mate).Kak liza nak buang bunga-bunga nie,dia teringatkan aku yang baru mula membela pokok-pokok bunga tue yang dia bagi.Aku orang nak bagi ambilkan aje jangan sombong nanti rugi..hahahaha..

Nie kat tepi rumah




gambar 2 hari lepas,sabtu lah..

aku perasan pokok bunga ros jepun nie kan lain-lain hari dia kana kuarkan warna bunga lain.contohnye kalau arinie warna oren besok warna purple,besok warna kuning,besok oren,besok pink dan besok putih..dan ada masa tue 2 warna sekali kuar..ikut suka dia je..tapi cantik bila warna-warni..

Cara penanaman pokok Bunga Ros Jepun nie senang dan mudah je,cuma potong atau patahkan batangnya dan cucuk kedalam tanah.Lepas tue yang paling best tak payah bubuh baja..kan senang kan..

Tunggu apa lagi kalau minat pergi beli kat nursery yang berhampiran rumah korang,macam aku suka pergi sungai buloh macam-macam bunga ada lepas tue meroyan nak beli pokok lain,nasib lah layan kan je beli dah mula suka tanam pokok bunga terutama pokok bunga kertas.


Jumaat, 28 November 2014

Voucher RM20 dari 8Share

Syukur Alhamdulillah dengan rezeki dari Allah swt.


Dapat voucher hasil dari klik iklan 8Share.Sebenarnya minggu lepas dah dapat voucher nie dan telah pun gunakan beli makanan KFC sabtu lepas.Boleh pilih nak guna beli makanan KFC,Pizza Hut atau Ayamas.Nilai hanya rm20 sahaja tidak boleh melebihi jika lebih bayar lah sendiri..

Sekarang aku tengah menunggu duit plak yang aku telah cash out isnin (24.11/.2014) lepas.Tak sabarnye nak dapat duit.Oh ya nie kali kedua tau aku cash out.Dah plan nie nak beli kasut office kalau tak pun nak beli seluar jeans tak cukup aku tambahlah duit sendiri..

tik tok tik tok cepatlah bank in duit 8Share. 

Khamis, 27 November 2014

Pokok Setawar

Inilah pokok setawar


Hampir-hampir memenuhi ruang pasu bulat nie dengan pokok setawar.Cantik kan sila angguk kepala tanda setuju.hihihi..good..

Pokok setawar nie aku tak beli yea tapi aku minta sepokok kat mama,aku berkenan betul masa tue itu yang mintak sepokok.Mula-mula tanam kat pasu kecil tak lama lepas tue beranak plak pokok nie.Terus alih masuk kat pasu bulat nie.Pasu tue beli kat taman nursery di Bukit Jalil harganye rm10 kot berat gak pasu nie.Sekejap je penuh dengan anak-anak pokoknye.

Nanti aku nak beli lagi pasu bulat macam nie boleh alihkan anak-anaknye sikit masuk ke pasu baru.Silap-silap aku boleh buat jual anak pokok setawar nie,ada tak nak beli..

Oh ya penjagaannya senang je, aku buat macam mana aku tanam pokok kaktus yang lain aku hanya siram saja tak perlu lah nak letak baja tapi cuma letakkan di tempat yang lembab dan redup bukan terus pada cahaya matahari yang terik.

Rabu, 26 November 2014

Bunga Sepit Ketam @ Heliconia Rostrata

Bunga Sepit Ketam @ Heliconia Rostrata adalah pokok yang selalu dijadikan hiasan landskap.Pokok nie aku beli kat Sungai Buloh dalam pertengahan bulan 10 aritu.Masa aku beli aritu memang sengaja aku beli tak berbunga lagi, sebab aku nak tengok sendiri proses pokok nie kuarkan bunganya.


Gambar nie diambil awal bulan 11..

2 dahan pokok kuarkan bunga.1 dahan bunganya dah kuar habis 1 lagi sedang berusaha kuarkan diri.



Nampak macam sepit ketamkan bunganya.

Semalam kebetulan cuaca terang sikit tak hujan bolehlah aku tengok taman bunga aku.Sebelum nie aku ada perasan bunga nie dah berkembang cuma masa je tak mengizin nak snap gambar, sekarangkan musim hujan balik je hujan tak pun aku singgah kedai makan sampai rumah dah malam tue yang tak sempat nak snap gambar nak share story kat uolls..


Pandangan dari luar pagar 


Pandangan dari sisi depan..

Serius cantik kan pokok Bunga Sepit Ketam nie.Nie belum kembang habis tau nanti dah kembang habis aku up lagi gambar bagi uolls tengok.

Aku snap gambar terus whatApp mama dan mak ngah..Dorang balas kata cantik pokok aku..hihihihi..berbunga-bunga hati aku time tue..

Aku tanam pokok bunga sepit ketam nie dalam pasu tau mula-mula nak tanam kat tanah tapi takut semak plak nanti tue yang tukar tanam kat dalam pasu.Pokok nie cepat membiak kang semak jadi tempat pembiakan nyamuk susah plak nanti.

Selasa, 28 Oktober 2014

Dengar ceramah dapat pokok bunga..Untungkan kan kan!!!

 Pagi tadi aku dengar ceramah tentang Program Voluntourism Puspanita Green Talk 'WOMEN & ENVIRONEMENT' di Dewan Sebaguna Kementerian Pelancongan & Kebudayaan,Putrajaya.Habis dari ceramah pihak urusetia bagi cenderamata pada setiap peserta sepasu pokok bunga.

Nak tengok pokok ape yang aku dapat? Jap lah...bagi aku terangkan sedikit je tentang ceramah tadi yang aku hadiri.

Apa itu Voluntourism? Maksud Voluntourism adalah kombinasi perkataan Volunteer dan Tourism,yang membawa maksud khidmat sukarelawan bagi industri pelancongan di Malaysia.

1 insiatif pihak kerajaan untuk memupuk semangat kesukarelawan di kalangan masyarakat serta para pelancong untuk bersama-sama membangunkan sektor pelancongan dengan cara menggerakkan para sukarelawan.Terdapat 5 program utama di bawah insiatif 1Malaysia Voluntourism:-

 1) 1Malaysia Green 1Malaysia Clean (1MGIMC)
2) 1Malaysia Voluntutoring
3) 1Malaysia Volunsharing
4) 1Malaysia Event
5) 1Malaysia Culture and Heritage 

Para peserta diberi penerangan bagaimana nak kitar semula sisa makanan untuk menjadi tanah kompos,air hujan digunakan semula dan menanam sayur-sayuran secara organik.Turut diajar cara membuat terrarium iaitu hiasan tanaman kecil dalam balang kaca.

Untuk maklumat lanjut sila layari laman web voluntourism.my .

Ok tue je aku kongsikan kat korang semua.Ini lah pokoknye yang aku dapat.


Ada 3@4 jenis pokok yang dorang bagi pada peserta aku dapat yang nie.Boleh gantung kat rumah nanti,bertambahlah koleksi pokok bunga aku..suka suka suka..


Isnin, 20 Oktober 2014

UPDATE : POKOK BUNGA SEPIT UDANG - KEMBANG 7

Bukan 5 yea seperti yang aku bagi tau aritu dalam N3 Pokok Lidah Jin Sudah Membiak tapi 6 rupanya yang berbunga,menjadikan semuanya 7 kuntum.

Cantik plak aku tengok bila banyak-banyak bunganya tumbuh dan kembang-kembang.


Jom lah kita sama-sama tanam pokok bunga sepit udang nie pasti korang tak akan menyesal sebab pokok nie cepat membiak dan bunganye cantik...Tanam tau..Oh ya kalau tak nak membiak banyak korang boleh tanam dalam pasu..

Rasanya lepas nie aku tak up lagi pasal Pokok Sepit Udang nie kot,aku up pasal pokok lain plak nanti korang bosan plak asyik cite pokok yang sama je kan..Tapi kalau ada ter up mungkin sesajelah tue aku nak share cite dengan korang..hihihihi..Nanti yea senang-senang aku up pokok lain plak.


#Bunga Pokok Sepit Udang Sudah Berkembang

Isnin, 13 Oktober 2014

En. Nuffnang datang menerjah dengan banyak sekali


mak aii banyak pulak iklan dari en. nuffnang kita nie.baik hati plak kasi banyak-banyak..terima kasih yea en.nuffnang,nanti bagi lagi banyak-banyak macam gini lagi k.boleh cepat aku cash out. :-)

Khamis, 9 Oktober 2014

Pokok Lidah Jin sudah membiak



Terkini 2014



Nampakkan Pokok Lidah Jin nie dah membiak dengan jayanya, dari 2 daun sudah jadi banyakkkk daunnya...Cuba tengok sebelah kiri, tumbuh lagi anaknye.Kena tunggu sikit hari lagi nanti penuhlah pasu pokok nie dengan daun-daunnye..Nanti kalau dah penuh aku nak alihkannye ke pasu lain boleh tambah koleksi tanaman pokok.

Oh ya sebelum bye-bye aku nak bagi tau Pokok Sepit Udang aku ada tumbuh lagi bunga baru dalam 5 kuntum..Nanti senang2 aku up gambar kalau tak up sorry yea mungkin lupa atau tak sempat k..Sekarang boleh bye-bye.. 


Isnin, 29 September 2014

Bunga Pokok Sepit Udang Sudah Berkembang

Uolls bunga Pokok Sepit Udang i sudah berkembang..Lepas aku up N3 Pokok Sepit Udang sudah berbunga besok-besok tue dia dah berkembang pulak macam tau-tau je aku menunggu dia berkembang..


Harap-harap lepas nie banyak lagi tumbuh berbunga..



Jumaat, 19 September 2014

Pokok Sepit Udang sudah berbunga

Dulu kami beli Pokok Sepit Udang nie 2 pek plastik hitam dan siap ada bunganye sekali,lepas bunganya habis musim langsung tak berbunga berbulan-bulan hanya pokoknye je yang rajin beranak-pinak tumbuh baru.Setiap hari balik kerja kalau sampai awal kami akan siram semua pokok-pokok bunga cuma aku je rajin sikit bercakap dengan pokok-pokok ikut petua mama & linda bercakap dengan pokok supaya pokok serasi dengan tuannya.

Maka setiap kali siram dan letak baja pada pokok aku akan cakap dengan dorang (pokok-pokok) "hidup segar-segar yea pokok, nanti tumbuh bunga biar lebat-lebat yea biar nampak cantik halaman rumah" gitulah aku cakap dengan dorang..hihihihi..

Minggu lepas macam biasa aku tengah dok siram-siram pokok bunga saje je selak daun-daun pokok sepit udang nie sekali ada bunga,Serius aku suka sangat-sangatttttt.....aku terus panggil krul tunjuk kat dia dan capai handphone snap gambar hantar kat mama & linda nak tunjuk kat dorang pokok nie dah berbunga.Tak sia-sia aku tunggu berbulan-bulan pokok nie nak berbunga.

Tengok lah si warna merah tue,itulah bunga Sepit Udangnye..


Close up sikit, nie belum kembang lagi tau nanti bila dah kembang aku up lagi gambar tunjuk kat korang.





*** Pokok Sepit Udang nie macam-macam jenis nie salah satu jenisnye..Cuba search dalam google tengok..



Rabu, 13 Ogos 2014

semalam punya gambar semasa jamuan raya

*** PERHATIAN!!! hanya gambar sahaja..

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...