Pengikut

Selasa, 22 Disember 2015

Semalam ' 21 Disember ' Birthday Krul

Rancangan untuk buat kejutan birthday Krul haruslah ada,hari yang istimewa untuk dia haruslah kite raikan.

Disebabkan aku tak pernah sekali pun bagi dia bunga tahun nie aku rancang bagi dia bunga,untuk lelaki tak perlulah jambangan bunga yang banyak atau besar dan untuk nampak lebih menarik aku memilih untuk letak seekor teddy bear ada tulisan I LOVE U dan belon tulisan Happy Burthday dan yang paling istimewa ada sekotak coklat yang menjadi lambang percintaan kami dahulu FERRERO ROCHER.


gambar nie kat opis Krul,orang hantar bunga tue ambil gambar Krul sebagai bukti penghantaran katanya


nie Krul wasap aku

Lepas dapat bunga Krul call aku,dia ucap terima kasih bagi bunga.Aku sesaje je kenakan dia,ape dapat bunga sape yang bagi perempuan mana yang bagi siap berlakon menangis tapi tak menjadi,dia tau aku yang bagi sebab ada coklat tue dan kat kad tue ada tulis Hubby walaupun tak tertulis nama pengirim.

Petang balik kerje dia bawa balik bunga tersebut,la nape plak bawa balik kecil hati saya tau.Oh rupanye nak ambil gambar bersama dgn aku kat rumah so sweet Hubby ingat tak sudi nak ambil gambar dgn saya.


Habis ambil gambar kami makan coklat nie,cair pun cairlah lebih simpan besok lusa makan.


Malam aku belanja Krul makan,aku nie beria-ria tanya nak makan KFC,MC D,PIZZA,Secret Recepi atau ape2 ke dia tak nak dia nak makan nasi,tekak melayu sungguh mungkin sebab dia selesema teruk kot lepas tue aku pun terjangkit selesema nasib aku tak teruk.

Walaupun aku dah bagi hadiah awal bulan tempoh hari (5/12), aku tetap nak gak bagi hadiah untuk hari ini.

Aku belikan beg kerje baru,atas pilihan Krul sendiri.Masa nie kuar jalan kat IOI Putrajaya,konon aku nak survey wallet panjang lelaki tapi tak ada yang berkenan jalan2 nampak beg kerje terus ajak Krul tengok2 beg tersebut,dalam tengok-tengok tue ada design yang berkenan aku terus tanya berkenan ke ambil lah saya belanja untuk hadiah birthday hubby.2 3 kali gak dia tanya aku balik betul ke nak belanja,klu betul dia ambil lah beg tersebut.Aku nak belanja lagi banyak cite lagipun senang aku tak payah fikir nak kasi ape nanti bile birthday.Bila tiba dekat hari birthday aku terasa plak nak kasi sesuatu tue yang mendapat dia bunga dan hadiah 1 lagi hari ni. 

Ko ingat dah habis surprise ke Krul belum lagi yea.Aku letak hadiah Krul bawah bantal dengan harapan nanti dia akan perasan masa nak tidur.Tapi dia tak perasasan aku nie punya lah tahan geli hati tak gak dia perasan sudahnye aku suruh dia tukar bantal yang bantal bawah tukar ke atas,mula2 dia tak nak lepas tue dia tukar gak dan baru lah dia perasan ada hadiah.Riaksi dia masa tue senyum melebarlah dapat hadiahkan sambil malu-malu kucing.


hidung bertampal selesema punya pasal.Aku kasi hadiah minyak wangi je.Nasib dia suka bau minyak wangi nie.

Buat Krul,Happy Birthday yang ke 32 tahun.Doa saya semoga Hubby sihat,panjang umur,dimurahkan rezeki dan menjadi insan yang baik dan terbaik.


Love u so much and until jannah..InsyaAllah..

Khamis, 10 Disember 2015

= Tanam Kacang Panjang Renek =

Alhamdulillah..Percubaan menanam kacang panjang berjaya.Tapi bukanlah kacang biasa ia kacang panjang renek.Benih kacang panjang renek dapat dari pemberian kak Diana.

Aku dapat dan mula tanam 16 - 10 -2015 petang balik dari kerja.Tak nak tunggu besoknye sebab tak boleh sabar dan teruja.

Aku tanam benih kacang panjang nie dalam botol air mineral je,sesaje je nak guna bahan kitar semula.Krul plak tanam dalam pasu plastik.

21 - 10 - 2015


Nie aku punya tanaman.Comelkan baby benih kacang panjang nie.Masa dia kuar@tumbuh aku sangat teruja takut pun ada kalau tak jadi.

29 - 10 -2015


Mula membesar tanaman aku dan krul.

03 -11- 2015

Alihkan 4 pasu nie ke tanah bersama dengan tanaman bendi



Kacang panjang renek belah kiri 3 tanam kat tanah 1 masih dalam pasu.3 kanan sayur bendi.

29 -11 - 2015


Daun mula melebat dan berbunga.Bila dah berbunga maknanye tak lama lagi berbuahlah.

03 - 12- 2015


Sudah berbuah dan kacang panjang pun dah kelihatan,baik yang tanam dalam pasu dan di tanah.

09- 12 - 2015

Nie gambar semalam,teruja dan terkejut aku sebahagian kacang panjang dah besar dan boleh dipetik.


Jangan gelak tengok kayu pelita disitu buat tongkatkan kacang panjang nie.Bukan tak nak beli kayu,aritu tengok kat sungai buloh kayu halus dorang jual mahal,jadi baik guna pakai kayu pelita nie dari tersadai kat belakang rumah.


Besarkan.




Dah puas tengok mari memetik eh salah menggunting kacang panjang.

Aku simpan kacang panjang yang petik tu dulu nak tunggu yang lain dah besar kemudian petik baru masak sekali buat lauk makan nanti.



Jumaat, 4 Disember 2015

= Tanam Sayur Bendi =

Keterujaan untuk menanam sayur-sayuran bermula selepas melihat gambar tanaman dari blog kak yatie,blog kak alynn dan gambar tanaman kak diana.


Mula tanam bendi pada 26/09/2015.

Tanam 2 baris - kanan dan kiri(lihat pada gambar dibawah),setiap sebaris ada 14 biji benih bendi.Keadaan tanah harus lembap (bukan basah berair) dan diletak di tempat yang redup.Gunakan kaedah sembur (spray) air agar benih tidak bergerak.


Bendi hari ke-4 - 29/09/2015

Biji benih bendi mula bercambah kuar dari tanah.

Kekal lembapkan tanah.


comel bendi nie kuar dari tanah siap tunduk malu gitu


Bendi hari ke-5 - 30/09/2015

Alhamdulillah semua 14 biji benih bendi berjaya terhasil kuar.



kelihatan ada daun di setiap batangnya

Mula letak baja (baja tahi ayam) di sebelah kanan dan kiri tong,tak perlu banyak sekadar sesudu je kemudian kekalkan tanah dalam keadaan lembap.Gemburkan tanah berhati-hati supaya tak kena akar bendi.


Bendi hari ke-11 - 06/10/2015


Pokok bendi dah tinggi(setinggi jari aku je).Perhatikan gambar sebelah kanan,ada daun baru dah mula tumbuh.Disebabkan dah tinggi aku alihkan letak kat luar supaya kena cahaya matahari sikit.

1 pokok bendi dialihkan ke dalam polibag.

Gemburkan tanah - baja - spray air - tambah tanah

Bendi hari ke-34 - 29/10/2015


Wah sangat berbeza dengan yang lain,pokok bendi yang tanam dalam polibag lagi cepat besar dari yang tanam dalam bekas biru.

Bendi hari ke-39 - 03/11/2015


Bendi semakin membesar dan meninggi

Dan hari ini juga Krul telah alihkan Pokok Bendi dan Sayur Kacang Panjang Renek ke atas tanah.Atas permintaan mengada-ngadu aku, krul buat batas pokok sayur ditepi tembok bahagian belakang rumah.


Kanan : 3 anak pokok bendi
Kiri : 3 anak pokok kacang panjang renek

selebih anak pokok bendi yang tanam dalam bekas biru dibuang hanya tinggalkan 3 saje, kot lah nanti nak tanam kat tempat lain atau mati ke boleh lah tanam balik kat batas pokok sayur nie.

Bendi hari ke-54 - 18/11/2015


Tue dia baby bendi dah menjadi,comeynye.terujanyeeee.

Nie hasil dari pokok bendi yang tanam dalam polibag lagi 2 pokok tue belum membesar lagi dan belum bagi hasil.

 Bendi hari ke-58 - 22/11/2015


baby bendi membesar sedikit

 Bendi hari ke-65 - 29/11/2015


Baby bendi dah membesar dan dah selamat dipetik dan makan pun.

Semalam tengok bendi yang kecil tue dah besar mungkin arini boleh petik dan makan.

Nanti aku up plak tanaman sayur Kacang Panjang Renek, dah ada hasil tue bertambah teruja.


Isnin, 9 November 2015

Tanam Pokok Pudina

Mak aii sebulan lamanye aku tak update blog catat sejarah betul lah.Ok dah abaikan.

Sekarang aku dah masuk hobi baru,hobi bercucuk tanam sayur-sayuran,pokok RJ masih lagi aku tanam mana boleh lupakan terus cuma tumpuan lebih banyak pada tanaman sayur-sayuran plak.

Semuanye berpunca dari kak Diana,dia asyik tunjuk gambar tanaman dia aku dah teruja untuk menanam.Salah satu tanaman dia pokok pudina.Pokok Pudina dia gemuk-gemuk dan segar,aku paksa dia jual pokok pudina yang lebih tanaman dia.

Sudahnye dia pun jual lah sepasu kat aku dan sepasu kat Linda dengan harga RM3 saje.Tak kisahlah kak asalkan aku dapat memiliki pokok pudina nie nak tunggu aku beli tah bila lah nak beli.

                                                                                                                                                                                     22 September 2015

Kak Diana guna kaedah tanaman secara Hidroponik tanam dalam botol air mineral.
Botol mineral dibahagikan 2 atas tanah dan dibahagian bawah botolnye ada tali kegunaan untuk menyerap air bila tanah kering.Nak lebih jelas search lah sendiri kat En.Google.


Bila pokok Pudina nie dah lebat aku minta Krul alihkan ke dalam pasu supaya pokok boleh membiak dengan banyak dan nampak cantik sikit takut gak nanti ada jentik-jentik tak pasal-pasal kena denggi.

                                                                                                                                                                                          31 Oktober 2015
Oh ya pokok pudina memerlukan air yang banyak,tanah kena sentiasa dalam keadaan lembab.

Nanti kalau rajin aku up pasal pokok lain plak yea.

Jumpa nanti.


Rabu, 30 September 2015

Pokok Bunga Raya Kuning

 Inilah pokok bunga raya warna kuning kami


Daunnye banyak rosak kena makan dengan ulat daun.Nanti senang2 nak cari racun serangga.



Kelopak Si Bunga Raya Kuning besar dan mempunyai tampuk merah dibahagian tengah.



Antara koleksi Pokok Bunga Raya yang ada dirumah 
1. Qu Puteh Qu Puteh 
2. Bunga Raya Oren 
3. Si Pokok Bunga Raya Merah
4. Si Pokok Bunga Raya Merah Jambu


Selasa, 29 September 2015

Pokok Lidah Jin Berbunga

Aku sama sekali tak tau pun pokok lidah jin nie boleh mengeluarkan bunga,untuk mendapatkan kepastian aku pun search internet ternyata memang betul Pokok Lidah Jin nie boleh berbunga rupanye.

Gambar dibawah gambar Pokok Lidah Jin yang aku snap selepas beberape minggu bunganye berkembang.


Nampak tak bunganya dicelah dedaunnya tue

Kasi zoom dekat sikit supaya dapat lihat secara jelas.


Sebatang je bunganye.Warna hijau cair.

Aku harap pokok Lidah Jin nie berbunga lagi selepas ini.



Gambar dulu Pokok Lidah Jin tahun 2013 dan 2015

Isnin, 28 September 2015

Mengalih Aloe Vera

Kesian tengok si Aloe Vera nie sempit dan padat dalam pasu asalnye.

Aleo Vera nie sebenarnye pemberian dari MIL dari rumah lama lagi,mula-mula dapat pokoknye sikit je adalah dalam 2-3 pokok dah lama bela gini lah jadinye sepadat-padatnye.

Masa cuti Hari Malaysia aritu Krul alihkan si Aloe Vera nie ke pasu baru.


Sampaikan nak membiak baru pun dah tak boleh dah disebabkan tak ada ruang kosong pun.

Punyalah payah nak keluarkan si Aloe Vera nie korek tepi pasu pun tak nak keluar gak,aku suruh Krul pecahkan je pasu tue senang habis cite tak payah nak sayang sangat.


Kan senang nak keluarkan si Aloe Vera bila dah pecah pasu.Akarnye dah banyak memenuhi tanah yang ada elok sangat lah ditukar pasu baru yang lebih besar.


Smart sikit bila tanam kat pasu baru,barulah boleh membiak dengan banyaknye.

Oh ya Aloe Vera nie boleh dibuat air minuman,aku dapat resepi air Aleo Vera nie dari kawan alam maya kami berkenalan dari WhatsApp.Namanya Lina,dia wasap aku dah lama dah pun masa tue dia tanya aku beli rak bunga kat mane? Sebab dia pun nak beli rak jugak nak susun tanaman sayur-sayuran dia.

Nie resepi air Aleo Vera yang Lina wasapkan kat aku.Tak pun korang boleh search kat Google untuk tengok resepi yang lain.

Bahan-bahan:
- Daun Aloe Vera
- Gula Pasir
- Daun Pandan
- Air

Cara Membuatnya:
1. Buang kulit daun Aloe Vera,ambil bahagian dalamnya sahaja dan dipotong kiub kemudian dicuci bersih.
2. Rebus Aloe Vera bersama air sehingga menggelegak.
3. Setelah rebusan Aloe Vera ini menggelegak,tapis dan buang airnya.
4. Setelah itu masukan semula Aloe Vera kembali kedalam periuk dan masukan daun pandan serta gula pasir.
5. Rebus semula sehingga menggelegak.
6. Sejukan air Aloe Vera di dalam peti ais.

 Aku belum cuba lagi buat,nantilah bila ada masa free aku nak cuba buat gak.Macam mana lah rasanye,Lina kata sedap sangat.


Isnin, 21 September 2015

4 Pasu Rose Jepun Terjual

Berturut-turut hari Ros Jepun terjual.Sabtu 4 pasu pula terjual.Kali nie Kawan study aku (Mazni) yang beli bersama kawan sekerje dia (Fariha) beli sekali.

Masing-masing beli sorang 2 pasu.Yang bestnye dorang beli RJ nak kasi mak masing-masing.

Bersama dengan Fariha kawan Mazni.

Mazni roger aku pada hujung bulan Ogos kata nak beli RJ,kata nye nak 4 pasu tapi nak tengok warna ape yang ada dulu.So hari Sabtu aku wasap dia tunjuk warna RJ yang ada biar dia pilih mana berkenan.

Lepas dia pilih warna RJ dia suruh tanam baru, sudah! kena lah petik warna yang dia pilih tu tanam balik kat pasu baru.Selalu aku jual ape yang aku ada je nie dia minta tanam baru,layankan aje bukan susah pun cuma cucuk je kan.


nie gambar RJ yang ditanam dalam pasu baru pada 1 September yang lalu,semua 4 pasu tapi sempat snap 2 pasu je.Tanam macam nie je sehingga sabtu lepas 19 September 4 pasu RJ dah lebat dan ada bunga yang dah berkembang gambar tak ada sebab tak sempat nak snap sebelum bagi Fariha sebab petang sabtu tu cuaca hujan.

Terima kasih yea Mazni dan Fariha sudi beli Ros Jepun dari kite.Harap bunga Ros Jepun nie akan segar bugar di rumah korang.

Lai lai sape mau beli lagi Ros Jepun aku boleh lah wasap aku di no 012-3296405

Sepasu Ros Jepun Berlapis RM10 - pasu sahaja tanpa tangkai kalau nak tangkai aku jual sepasu RM15.

Sepasu Ros Jepun Selapis Kelopak Besar Rm15 sahaja tanpa tangkai.


Jumaat, 18 September 2015

6 pasu Ros Jepun - SOLD

.Alhamdulillah.
..Thank You Allah..
..Syukur..


Terima kasih Baiti borong 6 pasu Ros Jepun dari kite dan juga terima kasih kat Ema tolong promote kan Ros Jepun aku nie kat Baiti.

Dalam waktu rehat tadi dorang datang rumah mama,aku yang minta Ema ambil RJ kat rumah mama,kami kawan sepemainan masa kanak-kanak dulu masakan dia dah lupa rumah aku.


Baiti yang berseluar kotak-kotak dan Ema berbaju & berseluar hitam sebelah Ema tue kawan dia juga(nama tak tau maaf yea) bertudung pink tue my mother lah mama,amboi mama lawa nye nak pegi mana tue.

Belakang dorang tue semua tanaman Ros Jepun mama sebelah mama pun ada lagi RJ kalau snap luas sikit mesti nampak.

6 warna Ros Jepun yang menjadi pilihan hati Baiti

Dalam berborak dengan mama Baiti terkenan dengan RJ kuning mama plak,dah dia beria-ria nak beli mama pun jual lah juga RJ mama.Harga ikut harga yang aku jual.Sebenarnye mama tak jual pun RJ dia,hanya kumpul buat bela tanam sendiri.Tak pe mama nanti kaklong yang ganti baru yea.

So uolls kalau berkenan nak beli Ros Jepun aku boleh lah wasap aku di no 012-3296405

Sepasu Ros Jepun Berlapis RM10 - pasu sahaja tanpa tangkai kalau nak tangkai aku jual sepasu RM15.


Khamis, 17 September 2015

- Tambah Koleksi Pokok Bunga Raya Lagi -

Koleksi terbaru Pokok Bunga Raya yang ke-4 dan ke-5.

Beli hasil dari jualan Ros Jepun yang dijual tempoh hari.

2 Pokok Bunga Raya nie pilihan Krul.


Si Pokok Bunga Raya Merah



 Si Pokok Bunga Raya Merah Jambu

Beli kat mana lagi di Sunga Buloh lah.



Antara koleksi Pokok Bunga Raya yang ada dirumah



3. Si Kuning - lupa nak up N3 nanti kemudian aku sharekan.



Selasa, 1 September 2015

Selamat Pengantin Baru BFF - Farha

Ahad 30 Ogos 2015,telah berlangsung majlis perkhawinan BFF aku - Nurul Farha Bt. Rosli @ Farha.Hari itu juga jatuh tarikh hari lahirnye,pandai dia pilih tarikh hari perkahwinan sangat bermakna sekali.


Dulu masa aku kahwin,farha lah tukang jadi pengapit aku selama 2 hari dari majlis akad nikah sampailah majlis sanding 

dan bila dia kahwin nie aku balas lah jasa dia dengan teman dia dari pagi make up di rumah,majlis akad nikah,make up di butik sampai berarak masuk dewan. 


Di majid Taman Alam Damai menunggu Tok Kadi sampai,janji 8.30 pagi dalam 9 lebih baru sampai.Farha dah nervous masa nie.Aku cuba tenangkan dia.

Dengan sekali lafaz mereka telah sah bergelar pasangan suami isteri.Alhamdulillah.
 

Aku malas nak bergerak ke depan berat bontot sebenarnye hihi..Pengantin lelaki (Wan) bagi rantai tangan
 
  Farha balas bagi cincin

Dah habis semua sesi bergambar


Pengantin bersama ahli keluarga masing-masing



Aku nak gak gambar dengan pasangan pengantin nie

Habis-habis je terus kami 5 orang(pasangan pengantin,pasangan pengapit dan aku.Krul tak ada dia kerje sebab ada raptai hari kemerdekaan) bergegas ke butik pengantin nak salin baju sanding dan make up.

Warna hijau baju persandingan dorang





 Segak dan cantik kan dorang

Lepas zohor kami gerak ke dewan persandingan


masa nie pun farha nervous,katanye takut orang ramai pandang ke arah dia.Rileks lah pengantin mesti orang nak tengok. 

 Tinggi pelamin dia, sorry tak dapat snap penuh.Pelamin dia simple dan cantik.

Dorang bersanding atas pelamin aku terus cari makan lagi pun mama dan abah dah sampai masa nie.Lapar dari pagi tak makan ape-ape pun.

Aku dah makan dan duduk pun jauh dari dia tak kuasa nak snap gambar lagi,lepas dia bersanding dorang makan beradap dan lepas tu potong kek.

Dalam  3 lebih aku balik dah..



Buat BFF ku Farha dan Wan Selamat Pengantin Baru,semoga bahagia hingga ke jannah dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah.Amin.Aku gembira dapat teman kau dari pagi majlis akad nikah hingga ke majlis persandingan.Love U my BFF..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...