Pengikut

Ahad, 31 Julai 2011

Kacang Panjang Goreng



Bahan A
  • Kacang panjang (dipotong pendek)
  • 1 batang lobak merak (dipotong pendek)
  • Udang (dibuang kulit)
  • 2 keping tauhu (dipotong kecil)
  • Sedikit air
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Bagi Menumis)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 biji cili merah (mai tak masukkan lupa beli cili masak)


Cara Membuat
  1. Gorengkan dulu tauhu separuh garing.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis beserta udang sehingga wangi.
  3. Masukkan lobak merah,kacang panjang dan air,kemudian kacau rata.
  4. Kemudian masukkan tauhu yg digoreng td dan rasakan dgn garam.
  5. Kacau dan biarkan selama beberapa minit,kemudian matikan api.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.

-SeLaMaT MeNcUbA-

Ayam Masak Lemak Cili Api



Lauk ni merangkap makan tgh hari + makan sahur besok pagi...senang tak payah pikir2 nak masak ape besok sahur..hehehehehe pandai kan mai..


Bahan A
  • Ayam (yg sudah dibasuh bersih)
  • 2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 helai daun kunyit
  • 4 biji ubi kentang (dipotong 4)
  • Garam secukup rasa
Bahan B - Dikisar
  • 25-30 biji cili padi (ikut citerarasa)
  • 4 biji bawang merah
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • Sedikit belacan
  • 1 cawan air




Cara memasak
  1. Masukkan semua bahan kisar kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga garing sedikit.
  2. Kemudian masukkan ayam dan kentang,biarkan sehingga empuk dan mendidih.
  3. Apabila mendidih,masukkan santan pekat dan rasakan garam.Sentiasa kacau supaya kuah tidak pecah minyak.
  4. Apabila sudah mendidih,tutupkan api dan hidangkan.


-SeLaMaT MeNcUbA-

Niat Puasa Ramadhan, Doa Berbuka Puasa Dan Selepas Berbuka

Oh Ramadhan datang lagi...Kawan2 moh kite sama2 mengerjakan rukun Islam yg ke-3 berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan.Ingat tauuu tak mau pose yang yang yok!!! Korang dah besar bukan budak kecik yg masih lg pakai pampers..

Niat Puasa Ramadhan

Lafaz niat untuk sebulan puasa (30hari)
niatsebulanpuasa
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala
Lafaz niat puasa harian
niatharianpuasa
nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala

Doa Berbuka Puasa

doaberbuka

allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin
Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa Selepas Berbuka Puasa

doasesudahberbuka
 
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Mudah-mudahan, dapatlah kita sama-sama menghayati bulan Ramadhan bulan yang penuh keberkatan ini, dan menjalani Ramadhan kali ini lebih baik dan penuh makna, berbanding tahun-tahun sudah.Kepada umat Islam, muslimin dan muslimah sekalian selamat menjalani ibadah puasa.

^__^

Sepetang di Taman Arnab

Ni cite semalam yea kawan2,petang semalam mai & hubby beserta family hubby ke rumah adik ipar di Ijok dgn tujuan saje je berjalan2,boleh gitu..Klu ikut plan awal nak gerak sama2, sudahnye family hubby gerak dulu yg kami pula gerak lambat pasalnye kami bantai tido tgh hari tue..kehkehkehkeh... mcm lah semalam kami nie keje buruh penat sesgt..

Diteruskan cite,kami boleh plak langgar simpang lorong masuk rumah adik ipar (tak masuk lah lorong rumah dia) kami terus ke depan ke Taman Arnab..Mana tak nye aritu dtg sini(Ijok) tak sempat nak singgah Taman Arnab nie,tulah sebab arinie kami terus pegi je..



Taman Arnab nie diusahakan oleh org melayu kite sendiri yg menggunakan kawasan halaman rumahnye bagi tumpuan org ramai dtg melihat arnab2 tersebut.Kawasan rumahnye besar boleh buat padang bola sepak lg tue..Bagi yg dtg ke taman Arnab nie dikenakan bayaran masuk sebanyak rm2 seorg.Sangat murahkan dan klu nak bg makan arnab disediakan carret sebungkus dgn harga rm1 saje.



Arnab2 nie bukan saje tujuan pameran tapi arnab disini juga dijual dgn harga yg murah serendah dr harga rm 25 keatas dgn mengikut saiz dan baka.Kebanyakkan arnab kat sini telah dimixkan dgn baka yg lain tapi ada juga baka yg asli..Anggaran arnab disini dlm 500 keatas,pelbagai warna arnab ada disini baik yg bulu gebu @pun nipis,berekor tegak dan jatuh ke bawah..Comfirm korang akan terpikir nak beli sekor dr arnab disini..Hubby dah beria2 pilih, nanti kami akan dtg disini balik dan akan beli sekor yg jantan buat teman pd si Chiki dirumah..

Mesti korang tak puaskan tgk gmbr comel arnab yg kat atas td kan..meh tgk yg sekor2 mai snap pic arnab tue..


Oh ya bagi yg tak tau rupanye arnab nie

V

V

V

V


mungkin si Khiki mati dulu coz stress,mana taknye sangkahnye kecil kena share 2 ekor setempat sian sian..

kami pun nak gak bergambar dgn arnab yg jinak disini..

masa angkat arnab nie hubby siap tgk kemaluan arnab nie nak tau jantan ke betina..amboiii gatalnye hubby nak kena cubit nie..


antara service yg ditawarkan disini


selain dr arnab kat sini juga ada burung antaranye ialah (nie je sempat snap)



Agak lama gak lah kami disitu klu tak kerna nak ke rumah adik ipar mau lagi lama kami be2 dok kat situ membelek arnab2 tue..masa kami kuar dr taman tue,ternyata ramai lg yg dtg berpusu2..tp paling seronok sekali kanak2 kecik siap main kejar2 arnab tue..


Cuba korang perhatikan gambar nie,sepanjang jalan ke taman nie pengusaha arnab letak gambar arnab bagi memudahkan pengunjung mencari taman nie..bagus kan!!!

Kuar dr taman Arnab nie cepat2 hubby memandu kereta ke rumah adik ipar sebelum MIL (mak hubby) menelofon marah..kahkahkah..org suruh pegi rumah kami melencong..

Buat Hubby kesayangku sabar yea nanti kite beli lain kali..


Jumaat, 29 Julai 2011

Happy birthday Aby


Buat adikku maizaitul nadiah a.k.a aby happy birthday to U.
Love U so much..

^__^


Rabu, 27 Julai 2011

Selamat Hari Jadi Abah :)

SeLaMaT HaRi JaDi ABAH..
yg ke-58..
huhu ..



 We all love U abah dan selamat bersara..

-mama-kaklong-yasmin-baby-

Maksud Wordless Wednesday

Pada hari RABU,semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2 description untuk mengexplain gambar tersebut.Maksudnye gambar tue yang menceritakan perihal N3 tersebut..




More about WORDLESS WEDNESDAY???  CLICK HERE

Selasa, 26 Julai 2011

Nak buat Apam Polkodot


Teruja mai tgk Apam Balik nie eh salah Apam Polkodot...Comel bangat + kecik2 plak tue yg tambah mai geram siap ada warna warni, nak makan pun rasa sayang je..Mai terasa plak nak buat sendiri tue pun klu senang bahan2 dan cara pembuatannye..So mai search dlm myresipi.com jumpa lah plak..Rupanye memang senang buatnye bahan2 nye pun senang sgt nak cari...Tu yg berangan klu senang2 hujung minggu nie nak cuba buatlah,tapiiii dah nak pose plak kan,tak pe yg penting kite cuba buat dah jadi hasilnye pandai2 lah mai sedekah kat family @pun kat kawan2 opis...

Nie resepinye mai sharekan utk korang kot2 nanti mai X terbuat plak,kang korang tertunggu resepinye...

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak



***warna ape nak buat nie????

Sabtu, 23 Julai 2011

Dragon Fruit @ Buah Naga


Jemput makan yea kawan2 dragon fruit nie..

Khas itu mu MIL

Minggu lepas ari ahad mai ke rumah MIL(mother-in-law),disebabkan MIL X berape sihat akibat jatuh(semasa memanjat kerusi utk mengambil barang atas almari) mai telah merajinkan diri utk memasak lauk tengah hari utk makan bersama2 dgn family hubby...MIL X ada selera sgt nak makan so mai menyediakan hidangan Sup Ikan Merah,Sambal Telur Puyuh dan Sambal Belacan..

Semuanye mai masak dirumah thanks to hubby sudi tolong kemaskan dapur masa mai selesai masak...Habis masak mandi2 terus angkut ke rumah MIL..Korang jgn gelak tau,mai angkut sekali dgn periuk sup tue,dah tak de bekas besar lg pun nanti bila sampai rumah MIL mai terus panaskan je senang X payah tukar2 periuk..Nasiblah MIL dok dekat je kat Puchong klu jauh2 mau tumpah lah sup tue dlm kereta..


Alhamdulillah MIL berselera makan,dlm hati risau gak sedap ke tak lauk yg mai masak nie kena tak dgn tekak MIL..MIL kata semuanye OK,dan MIL makan bertambah tau...Senang hati mai tgk MIL makan....

Uiii Simple Breakfast


No idea to make breakfast today..hubby please forgive me...

1. Air milo
2. Roti sapu nutella
3. Telur 1/2 masak


Jumaat, 22 Julai 2011

Lunch RM6.50 Only


Char Keow Teow + Fresh Oren

Rabu, 20 Julai 2011

Tak semena mena dapat bunga..

Cuba teka sape yg bagi mai bunga nie??????????? sape dia huby!! tet tet tet SALAH..Bukanlah member opis mai yg bagi..Konon2 nak buat surprise lah tue kat mai nak buat mai teka sape yg bagi..alih2 dapat gak tangkap sape yg bagi..Orangnye ialah Kak Sue,misi kamu gagal kak sue keh keh keh...mcm mana mai dpt teka kak sue pasalnye semalam mai cakap dgn dia kak sue nak bunga kantan tak???dia gelak2 kata tue bukan bunga kantan lah mai klu nak besok baru blh amek lepas habis majlis..Kebetulan semalam ada majlis pertandingan pidato kat opis mai,pasal tue lah byk bunga2 menghiasi opis nie...

Tup tup pg td dpt call dr guard minta mai turun bawah amek brg,katanye ada org bagi sesuatu..Dlm kepala dah pk bukan2 ape plak benda nye,sape plak suruh aku jaga brg dia nie yelah skrg nie dah sibuk org mengagih2kan kuih raya,so nak minta aku tolong jualkan lah tue..Sekali turun bawa guard tue bg bunga,tanya sape bg guard tue dolak dalih plak kata tak kenal cuma yg bg tue org perempuan..Dr situ lah mai dah dpt teka sape yg bagi...

Naik atas terus tel kak sue,gelak2 bagai lah kami..Kak Sue konon pura2 X mangaku bagi bunga..lepas mai ckp byk kali dia yg bg akhirnye dia mengaku gak...Boleh plak kak sue siap pesan kata nanti balik masak yea bunga kantan tue..kahkahkahkah..


Anyway kak sue thanks yea bg kat mai bunga,dr mana bunga tue dtg tak penting yg penting keikhlasan kak sue tue sendiri yg mai hargai..LOVE U KAK SUE...


***Kak sue nak cakap sikit,kak sue ke yg balut bunga nie..pandai kak sue..blh buka kedai bunga nie..

Selasa, 19 Julai 2011

My face in 20 years


MashaAllah OMG !! begitu tua sekali muka mai pd 20 thn yg akan dtg padahal klu dicampur ditolak dibahagi didarab umur skrg yg baru 20an(baru katanye) dgn umur yg akan dtg baru dlm 40an je tapi korang tgk lah hasilnye IN20YEARS.COM buat,muka mai dah mcm nenek kebayan makan sirih je..Klu mcm nie mai nak buat botox, telan vitamin C @ telan ape2 vitamin lain lah bila dah cecah umur 30an supaya muka nie tak jadi mcm gitu rupenye..Tue belum tgk keadaan body plak tah2 kembang membang tak hingat.Hubby plzzzz jgn cari bini baru yea nanti I mengoyan tau mcm mati anak..

Nie just suka2 je tau mai tak amek serius pun,tua tue pasti akan dtg kite semua tak mampu pun nak mengubah takdir & ketentuan Ilahi..So klu korang nak try tgk muka korang  dlm 20 thn yg akan dtg sila click IN20YEARS.COM



 ***terasa plak nak tgk muka hubby 20 thn akan dtg handsome lg ke tak???? hehehehe

Sabtu, 16 Julai 2011

Upload custom Favicon

Apa bende Favicon tue???
 Klu korang nak tau try lah buat dulu. kat bawah nie mai ada tunjukkan cara2nye..

Pertama click pd button design,kemudian click pd edit favicon seperti didlm gmbr dibawah


kemudian akan kuar kotak configure Favicon. Nampak tak button Browse, clickkan dan cari gambar yg nak diletakkan.Ala tak payah susah2 letak je gambar sendiri yg cute miut..

diingatkan korang kena cari gambar yg betul2 segi empat dan gambarnye mesti bersaiz pixel kecil..Klu korang dah confirm & sure nak letak gambar tue click button Save yea..

Perhatikan kat pd Favicon..ada gambar tak,klu ada that mean korang dah berjaya masukkan gambar.

apa2 pun kasi Save sekali lg kang sampai tahun depan korang tak nampak apa resultnye.

Kemudian click button View Blog korang tgk lah ape resultnye..

Tarraaa....
Oh ya jgn plak nak hempas2 kepala klu tak appear,benda nie akan jd juga bila blogger lain yg buka blog kite tau..klu tak pecaya cuba buka blog korang melalui blog org lain..

Khamis, 14 Julai 2011

Hubby I want that Ice Cream..

Sebelum mai mula berceloteh sila tgk dulu gambar ice cream dibawah nie,sediakan tisu takut2 air liur meleleh..


Uish mai plak yg meleleh air liur,sedap siut ice cream nie lemak bercream disukai ramai..kata pak cik ice cream tue,ice cream nie namanye ice cream campur campur,kerna dlm ice cream nie terdapat bahan lain yg dicampurkan utk menambah selera pd pembeli..Antara bahan2 yg diletakkan ialah pulut,jagung,kacang,jely warna warni,cincau,roti yg dikerat kecil,susu manis dan ice cream..Memang sedap wei,nak nak masa tue tgk matahari terpacak atas kepala,bila makan nyaman je rasa tekak nie.Harga secawan ice cream nie RM2 saje.Murahkan macam2 boleh rasa..Serius mai kata makan ice cream nie secawan tak cukup mesti nak secawan lg but hbby larang katanye cukup 1 je nanti kena kencing manis plak..Yelah yelah hubby cukup secawan je,thanks belikan utk sayang... 


Tgk tue muka mai bukan main suka lg dpt makan ice cream..


Keropok Lekor Kelantan


Keropok lekor nie beli masa kami tgh ronda2 di pasar Siti Khadijah.Kami mengambil jalan mudah dgn membeli pd peniaga yg mempunyai pelanggan yg ramai,coz mesti keropok yg dia jual murah dan sedap..It's true cuba lah korang beli kat mana2 yg tempatnye tak ramai org beli mesti dia akan tekan harga mahal2 yelah income tak masuk...Keropok nie kami beli 7 batang(betul ke penjodoh bilangan pd keropok lekor nie) dgn harga RM10.Panjang2 gak keropok lekor nie,suka mai bila menggoreng kembang je,keropok nie bila dah sejuk kecut plak dah tak gebu macam mula2 goreng td.Lupa plak nak beli sos kopok nie so kami cicah dgn sos cili je sudah..Hati2 nak makan kopok nie ada tulang ikan kecil2 yg masih tak hancur klu tak perasan mau tercekek..

Semalaman di OMBAK BOUTIQUE HOTEL

Lepas je angkat kaki dr rumah pengantin (haliz) kami terus menuju ke Kota Bahru utk mencari hotel buat tempat kami bermalam semalaman dgn bantuan abg usup(staff hubby).Perjalanan ke Kota Bahru mengambil masa dalam 1 jam lebih utk sampai.Sampai je Kota Bahru,tanpa buang masa hubby & abg usop terus mencari hotel sama ada masih lagi ada kekosongan bilik @ tidak.Abg usop keheranan,dia sendiri berasal dr kelantan heran kenape hotel boleh penuh sedangkan skrg nie bukanlah cuti sekolah.Tapi abg usop tak berputus asa masih membantu kami mencari hotel yg lain yg masih lagi berdekatan disekitar Wakaf Che Yeh,kerna kata abg usop malam2 disitu ada pasar malam yg happening yg menjual pelbagai jenis barang,stail pasal malam kat situ mcm downtown katanye.

Setelah 5-6 hotel dicari akhirnye dapat 1 hotel yg masih lagi mempunyai bilik kosong,hubby terus check-in but abg usop hanya bermalam di rumah sewanye bersama latif seorg lg staff hubby.Nak buat cam mana dah dia tak nak dok sama2 bermalam dihotel tue,so kami je lah bermalam berdua-duaan.Mungkin dorang saje je nak bagi kami dating berdua..wah bagus gitu paham2 je kami nie yg suka berkepit..kahkahkahkah..gurau je lah..Hotel yg kami bermalam ialah Ombak Boutique Hotel,dgn kadar bayaran semalam RM88 sahaje.Walaupun hotel nie murah but kami berdua amat berpuas hati dgn environment hotel tersebut sgt bersih,selasa dan nyaman sesuai dgn moto hotel nie "clean & comfortable". Hotel nie provide Astro & Wifi utk pelanggannye.Tp tak semua channel astro dpt tgk.Kira ok lah dr tak de...



Oh ya sebelah hotel nie ada Ombak Batek Exclusive,yg menjual kain batik sama ada siap @ belum utk pakaian wanita dan lelaki tidak ketinggalan ada juga dijual tudung yg pelbagai jenis gaya dan fesyen bagi menyesuaikan dgn baju.Harga tok sah cakap dh kata exclusive paham2 sendiri sudah,kang ada plak melopong tak pecaya..Batik kan mana ada yg murah dah skrg..Mai tak sempat nak tgk sgt,hanya intai dr luar dan sebelah hotel je apa org kata no money no talk so no money no buy it.hehehehe.ala batik2 nie tunggu je promosi kat opis mai,lg boleh dpt murah2..

Nie adalah kawasan ruang masuk hotel tersebut,sgt luas kedalam sebelum sampai ke counter reception..Sorry geng counter X sempat nak snap coz ramai plak org tgh berurusan disitu kang amek gambar korang tgk pungung org je,mula lah kata kat mai tak senonoh amek gmbr punggung org..




Manakala nie pula keadaan dalam bilik hotel tue.



Tue je mai nak citekan nanti mai sambung dgn next N3 yea..So tungggguuuu...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...