Pengikut

Sabtu, 30 April 2011

Mari Main Chess

Pemainan ape yg korang tak geti main? Bagi mai pemainan Chess.Tadi masa beli barang dapur di Giant saje je singgah kat kedai pemainan, sekali hubby dah terpandang pemainan chess.Harganye pun murah je,hubby tanya mai nak tak main chess,lor mana lah sayang tau main nie klu main Dam boleh lah.Tak pe nanti hubby ajarkan cara main nye,senang je lebih kurang sama dgn Dam.
Ok beli lah..

Glass Chess
                         
Petang2 hubby ajak main chess,erm mai kata ok jom main tapi mesti bg mai menang..Kahkahkah belum main dah gertak suruh bagi menang,apada! Hubby penipuuu mana senang susah lah,pegi sini salah pegi sana salah asyik2 kena makan je,pening lah main macam nie..korang nak tau 2 kali main 2 kali gakk lah mai kalah.Benci benci benciiiii....

Disebabkan kalah 2 kali mai ajak hubby main ala2 Dam plak lantaklah janji sama je kotak2 nye.Teng teng tengggg kena pancing hubby nie cam mana nak bagi dia kalah,ting!!! aiscream..Ceh ceh mesti blh menang nie,sambil main sambil main suap2 aiscream,erghhh tak makan saman betul lah hubby nie,menang gak dia eee tension lah ingatkan boleh menang...Tak pe Next time i will be are winner..Hehehhehe


Tujuan permainan Chess ialah menangkap Raja lawan. Raja lawan hanya boleh diserang atau dikepung sehingga tidak boleh lari atau diselamatkan lagi.Bila Raja itu sudah dikepung, maka bererti Raja itu sudah tertangkap. Pihak yang mengkap Raja itu adalah pemenang.Untuk bermain Chess korang kena peka dan kena banyak strategi cam mana nak menang..




***Ayooo banyak pening main Chess nie padan lah pemain pro pun main berejam-rejam nak tamatkan game

Selasa, 26 April 2011

Ikan Kelisa @ Arowana

Nie nak cite pasal hobi en hubby mai plak,hubby sejak anak dara lg eh eh eh salah hubby ku bukan donut jap2 mai betulkan balik ayat, sejak bujang trang tang tang memang suka bela ikan.Minat membela tue diteruskan sampai lah dah berkahwin nie,mai pun suka gak dgn ikan2 nie.Terasa tenang je bila tgk ikan2 berenang ke sana sini,klu dapat ikan2 yg kecil mau je mai picit2 perut dia macam Liquid Paper tp tak blh lah kan, kang org kata kejam plak membunuh binatang.

Ikan yg mai tak suka ialah ikan shark,jaws,jerung(samalah tue mai oii) coz ikan nie punya muka menakutkan nak2 tang giginye cukup punya tajam.Mai cukup fobia bila tgk ikan jaws sampaikan takut nak mandi,terasa cam ikan tue ada je dlm bilik air.Kuat betul imiginasi mai kan..Sang buaya pun mai takut,klu pg zoo confirm takkan singgah kat kandang buaya.Taman buaya kat Melaka sekali je mai masuk,terpaksa lah masuk masa tue dgn family takkan lah mai dok sorg2 kat luar kang kena kipnap padan muka,so masuklah korang nak tau menggigil2 kaki nie dan kepala dah nak pitam menahan takut punya pasal,padahal mana lah buaya tue boleh baham kite kan dlm kandang.Buaya kat situ dr kecil sampai lah ke besar pun ada..

Cop cop apa melalut nie kata nak cite pasal hobi hubby,ok kita berbalik pada cite asal yea kawan2..Menurut cite hubby,dia ada bela ikan kelisa @ ikan Arowana,ikan tue dibela dr kecil sampai lah ikan tue besar memanjang hinggakan susah ikan tue nak berpusing arah.Bila dekat2 nak kawin hubby bg pada kawannye coz hubby pk nanti pindah rumah susah nak bawa ikan tue..Tue yg bila kawin nie hubby teruskan hobi membela ikan.So hubby pun beli lah ikan kelisa katanye ikan nie klu nak beli memang mahal,anaknye pun mahal klu besar lagi lahhhh mahal boleh cecah beratus2 & ribu riban.IKan kelisa nie macam2 jenis ada yg red,gold,black apatah lg x ingat plak.Klu murah,maknanye ikan tue xde value kiranye ikan tue x cantik dr segi sisiknye & mungkin ada kecacatan pada sisik ikan tersebut sama ada sisiknye sakit ataupun berlubang.Tapi hubby tak kisah,beli je yg murah katanye kite bukan nak masuk pertandingan ikan pun, just suka2 je bela wat hilang bosan..

Panjang lebar plak mai cite korang tgk lah gambar ikan kelisa kami yg sempat mai snap masa bg ikan nie makan..


Panjangkan...Oh ya lupa nak bg tau ikan nie hubby beli kat pasar pudu harganye tak sampai rm 100 pun.Ikan kelisa nie makan anak2 ikan + anak2 udang.Ikan pun makan udang hebatkan ingat manusia je ke makan udang..Ada gak org kata bg makan cengkerik & anak katak but hubby kata kang tercekik mampus plak! apo tak dapat sia2 je bela..





sorry lah yea anak udang X dapat nak snap,udang2 tue main menyorok plak dicelah2 batu..

Semasa kami bercuti kat Bukit Merah,sempat gak kami ke tempat ternakan ikan kelisa @ Arowana..Mak datuk mahal2 harganye tak mampu nak beli..



Hubby & mai punya hobi yg sama,hobi korang ape plak???



Amaran keras nie!
Hubby U bela ikan X pe jgn U bela anak ikan(manusia) sudah..

Khamis, 21 April 2011

...Matilah Kau Setan...

Sedang mai skodeng blogger lain,mata nie tertarik pada 1 blog "Kehidupan".
 Membaca N3 nye membuatkan mai ingin sharekan pada korang..
Korang baca,hayati dan amalkannye..

Copy bulat2 dr blog "Kehidupan".



Kongsi2.. jgn simpan sorang2 sbb dengar cakap setan
1)Ketika anda membawa Al-Quran, respon syaitan ialah biasa-biasa saja…tengok je..
2)Ketika anda membukanya, syaitan mulai curiga.
3)Ketika anda membacanya, dia resah dan gelisah.
4)Ketika anda memahaminya, dia mula terkejang-kejang
5)Ketika anda mengamalkan Al-Quran dlm kehidupan setiap hari. Dia stroke. …………
Teruskan membaca Al-Quran & mengamalkannya agar syaitan terus stroke .
Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata “jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !”
SEBAR2KAN LAH~~



***kepada tuan punya blog,mai minta maaf coz kehilangan url anda...Tuan punya blog Harap izinkan saya sharekan N3 anda nie yea...

Rabu, 20 April 2011

Semuanye Nak Berbelog



Kah kah kah kah mai dah jd cikgu yg x beriktiraf lagi tak bertauliah..Kenape kenape kenape???? Dorang yg berkursus buat blog boleh plak minta tunjuk ajak ku sifu pada mai,tak ke gelak guling2 mai. Actually klu korang nak tau mai tak penah dihantar mengikuti kursus membuat blog nie,mai hanya belajar godem blog nie sendiri je,sampaikan mintak tunjuk ajak dr sufu2 blogeger lain (nak belajar punya pasal tanyalah,nasib tak face 2 face klu tak mau merah muka nie,mana tak nye ada yg student dah ada blog nie kan mai yg dah kerje, malu sehhh)

Siap opismate (kak sue) bg tau, blog mai dijadikan contoh utk belajar td..Wahhh dlm hati bangga jap nie + malu pun ada.Yelah mesti semua org dlm kursus tue tau mai ada blog,mesti dorang akan skodeng blog mai nak tau itu ini cite..Mau kena bahan nanti klu2 ada cite yg menarik perhatian dorang utk dijadikan bahan(ejekan lah),but setakat nie rasanye X ada lah cam gitu.Errrmm kena lebih berhati2 nie nak menulis & nak share gambar
kang kena bahan..OMG!!!!

Nak cite lg nie,cercite cercite(ikut cam usop wilcha ckp tau) kak sue siap mintak mai ajar dia buat blog(tue lah yg mai ckp td,pecayakan),so tak nak lah kedekut ilmu ajar lah dia itu ini,sempat gak kata baik suruh mai je mengajar td buat blog.Sambung lg ckp tue,dorang tak ajar ke buat betul2 td tulah lain kali ajak lah sekali mai masuk kursus..Belagak lah plak kau nie mai(sendiri ckp yea).Tak pe lah ada ilmu kite kena sharekan jgn kedekut ilmu,so gali jgn X gali ilmu tue yea...Bukan kak sue je ada lg sorang mintak tolong,ish ish ish akak meh lah dtg tmpt mai nanti mai ajarkan face to face..Senang sikit..

Ok lah pada korang selamat berbloging yea..jgn lupa FOLLOW mai tau..
U follow I, I follow U back...

...Bye-bye...

Selasa, 19 April 2011

...Gas Habis Plak...


Bajet ingat gas akan habis genap 2 tahun atau lebih sikit tapi habis awal lah plak.Korang jangan gelak plak yea,mai nie bukan kaki masak tunggu bila rajin je baru nak masak..Yang korang tgk resepi tue semua bila time rajin je yea,korang boleh dikirakan berape je resepi tue..hari2 lain masak cincai buncai je,tak pun beli kat kedai dan makan F.O.C kat rumah mama dan mak mertuaku..hehehhehehe...bini sape lah nie(en Krul jgn X mengaku plak bini mu nie,siap lah klu X mengaku tido luar)

Actually gas habis ari ahad,masa tue tgh goreng sosej tiba2 gas mati.Cuba beberape kali on kan but still X boleh confirm lah nie gas habis.Disebabkan suamiku outstation so tak payah lah beli tunggu dia balik dulu baru beli.Lagi pun bukannye masak,kan dok tumpang teratak mama..

Eisshh berape lah plak harga gas nie,bukannye biasa beli dulu en zul(abah) n cik mas(mama) yg beli,sekarang dah kawin kena lah beli sendiri dan 1 hal plak nak kena pikul gas dr kedai nasib lah ada lift klu tak hubby kena pikul naik tangga sampai ke tinggkat 7 mau patah semua tulang dia.

Anyway tak sabar nak jumpa hubby malam nie.


Hubby I Miss U So Much

Alamak Kucing Melintas


Disebabkan hubby oustation mai tumpang tido kat teratak mama di Kg Malaysia,takut lah nak dok sorang2 kat rumah(mai kan penakut) lagi pun boleh makan free hehehhehe bijak tak bijak kan!

Pagi tadi semangat kuar awal nak pergi keje(padahal takut nak driver,kuar simpang higway tue kadang2 byk kereta) tanpa ku sedari,ALAMAK! kucing melintas sepantas kilat tekan break kereta. Pehh! nyaris2 nak melanggar kucing tue,belum hilang cuak boleh plak dia main acah2 nak melintas,bila aku gerakkan kereta dia nak jalan eeee betullah kau ni kucing X de otak..AHHH jalan je lah mesti kau akan lari ketepi,ehhh kau melintas plak,berderau jantungku kena langgar ke kucing nie,cepat2 tengok cermin belakang nasib X de mesti kucing tue dah selamat melintas dan masa mai gerak kereta X de rasa mcm terlanggar benda..klu telanggar mau aku dituduh pembunuh haiwan tak pun mesti akan terbawa2 dlm mimpi.

Teruskan drive,sampai ke opis masih lagi berteka teki hidup ke tak kucing tue.Mesti kena sumpah dgn kucing tue,X guna punya manusia kau nie betul2 X berhati perut sanggup kau langgar aku(klu dia mati lah,but dah mati boleh ke dia bercakap hehehhe mai serius sikit tue nyawa tau ingat nyawa boleh dibeli ke?),ok tue klu dia mati klu dia hidup mesti dia cakap manusia nie bagi lah aku chance melintasjalan raya nie bukan mak bapak kau yg punya..(hai kucing mak bapak kau jgn nak main2 plak yea)

Sampai je opis lepas parking kereta,tel hubby cite pasal kucing tue.Hubby kata klu tgk belakang X de bangkai kucing tue maknanye dia sempat melintas lah tue.Dah lah X nak pk kan lg,buat mai rasa serba salah je nanti.Arinie mai sampai opis 6.55am, awalkan!!

bye-bye ^_^



***Berhati2 dijalan raya,haiwan pun nak hidup gak jgn langgar yea.Haiwan pun cubalah pandang kanan kiri dulu sebelum melintas (mai kau nie kenape haiwan mana pi sek)

Isnin, 18 April 2011

...Energy Saving Mode...

Dapat lg sorang follower,untuk berlaku adil mai kena lah follow dia(Cik E) balik..Siap baca n3 Cik E lg,arini mai baca n3 dia pasal enerrgy saving mode.Sebelum nie ada gak terperasan beberape bloger yg lain menggunakan benda nie,terasa nak gak lah buat(apa org buat semua nak ikut).Benda nie akan jadi gelap seketika kat moniter after kita gerakkan mouse moniter kita akan jd seperti asal.Ala cam mana nak terangkan yea korang tgk je lah gambar kat bawah nie,


klu korang ada perasan cam gitu,tue lah enerrgy saving mode

Senang sikit mai nak buat,Cik E ada sediakan instruction apa lagi jom kite buat kawan2..
(copy bulat2 dr Cik E)
1. Log in lah dulu kat blogger.com ok..
2. Go to Design tab..
3. Edit HTML
4. Tick kotak 'Expand Widget Templates'
5. Tekan Ctrl F..Then search <head>..
6. Haa jumpa kan..Pas tu, copy yang kat bawah ni sesudah <head> tu ok..

<script language="javascript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js"></script>
kawan2 mai cau dulu..


***mai dah cuba dan dah berjaya..

Ahad, 17 April 2011

Celebrate at Tinjau Cafe

Mesti korang tertanya2 kat mana lah kami celebrate,ala tgk tajuk pun dah tau kan kat mana..(x gempak pun).Diulang kembali kami celebrate kat Tinjau Cafe,perkarangan bawah Menara Tinjau..

Dalam pukul 5.30 semua nye dah sampai..Jom kita tgk muka2 yg datang celebrate..


Ada muka baru join the club,yg baju belang2 merah putih tue kak Iman n hushband(abg safri) serta Diha(anak sulung nye, anak kedua kena tinggal rumah,alasannye kang klu bawa 2 org akak tak dapat makan.kesian) Ermmm ada budak DERHAKA langgar tema memang nak kena halau nie,but tak pelah dimaafkan.Nak sebut gak lah nama dia farha...korang heran tak mana kak jue,birthday girl kena snap pic hehehe...Eh kang merajuk plak kak jue nie meh ah posing, ok ready kak jue chezzz


Masuk2 je kami buat kecoh mana taknye masa nie org tak ramai lagi, jadi kami buat gila2 lah sibuk berposing cam gitu cam gini..

 

Ok ok ok dah jom duduk,moh kite oder makan lapor dah nie.Bincang2 kami makan seafoods lah,tapi kena pilih seafoods kat luar ape yg nak dimakan dan nak buat masak ape.Moh kita keluar pilih seafoods.

pic 1: wah banyaknye seafoods jom jom kita pilih
pic 2: tgk mai,jari tunjuk lain mata tgk lain..ketam woiii nak je beli but nak mengopek tue payah lah plak,klu kat rumah nie batu tumbuk mesti disediakan nak tumbuk kat tang ketip nye kang guna gigi mau patah lah plak gigi..huhuhu..lain kali mai nak beli ketam nak suruh mama masak,nak makan puas2..

Sebelum makanan sampai kami disajikan dgn kacang dan kemudian sampai pula otak2 yg kami oder,jenuh gak lah nak menghabiskan mana tak nye 20 keping.Sampai dah habis makan nasi pun tak terhabis2 otak2 nie.


Sambil2 tue snap pic Diha,tapi Diha malu2 plak.

 
 Comel je kan dia..gambar goyang sikit,diha tak mau dok diam2 nak mengelak je..
Masa yang dinantikan,lauk dah siap dihantar ke meja.Jom kite semua makannnn..


Banyak kan kami oder,tapi jgn korang heran habis semuanye tau..hehehehehe masing2 lapor lah katakan..

Sebelum makan kena baca doa makan dulu,disebabkan abg safri yg paling dewasa(kang cakap tua kena marah plakkan) kena lah baca doa yea..


Sempat lagi tue posing sebelum makan.

sesudah makan kami disajikan dgn aiscream..banyak best wooo.. 



 Masa yg dinantikan nak bagi hadiah,lepas je kak jue ke kaunter dgn farha nak bayar (X tau berape semuanye), mai letak lah hadiah tue kat meja dia.Balik je dia ke tempat apa lg dia capai lah hadiah dan kemudian siap pakai lagi tue,hehehe ngam plak dgn tangan dia.Nasib muat klu X muat X pakai lah diakan..


Habis je kami berpecah,kami mengikut haluan masing2..Tapi mai & hubby x balik kami meronggeng ke Jalan TAR,kan sabtu ada pasar malam kemudian sambung ke downtown Cheras..Relez lah malam masih muda...

K cau dulu..bye bye..Jap2 nak cakap happy birthday yea kak Jue..

...Mai Iman Jue Farha...

Sabtu, 16 April 2011

...White & Red...

Hello...Good morning..

Mai bangun awal2 nie dok punggah almari nak cari baju dan ape2 je yg berwarna White & Red..Asal plak mai??Erm cam gini ptg karang mai & hubby nak pi tuuutttttt(tempat dirahsiakan) utk sambut birthday kak jue.

Actually kami sambut awal, tarikh sebenar patut nye besok but besok masing2 adahal tue yg kena sambut arinie.Berbalik pada cite asal,dok punggah mencari itu ini sekali terjumpa baju kemeja putih bercorak bintang2.
Ermm kira ok lah tue.But nak macthingkan dgn seluar apa plak yea??AAAAA udah jumpa,ada 2 seluar tapi yg mana 1 nak pakai nie??

                                                 yang ini atau ini??
kemdian lah kita cuba..

bintang2 berkedipan..huhuhu

Ok tue dah settle cari jap handbeg selamat lg ada warna merah,OK kot yg nie..

Merah sgt tak makngah.Hehehehehe

Kasut plak,semalam masa nak balik dari rumah mama ternampak kasut merah kat rak kasut,wahhh kasut warna merah gempak nie klu pakai betul2 ikut tema.Dok tiak2 panggil aby(my little sis),aby nak pinjam kasut boleh?

Perbualan kami
Aby:Long sama ke saiz kan kaki aby besar..
Mai:Jap2 i try first,bbb muat lah,pinjam boleh tak???
Aby:Pinjam lah,nanti pulang balik..
Mai:Thanks..

Pakai ke?Tah2 pakai kasut lain

Ingat tak mai penah cite aby collection (click sini),betulkan dia memang byk harta benda collection,klu dulu org kata adik untung dapat guna barang kakak but kini sudah terbalik kakak untung dapat guna barang adik hahahahhahaha..

Selain tue ada gak accessory gelang mai pun warna RED..


Hubby plak pakai baju t-shirt warna merah belang2 putih.

sampaikan hubby pun kena follow tema...

Hadiah? Dah beli semalam lagi. 

Sebungkus gula2 manis yg mengikut tema White & Red..^__^

DAN
seutas gelang tapi warna purple lain lah sikit..

Nape mai bagi gula2 manis nie?Mesti korang nak tau kan,tak pun mesti korang cakap mcm budak2 plak.Kak jue mai bg gula2 manis nie coz mai nak kak jue sentiasa senyum mengharungi kehidupan yg penuh pancarroba nie.Tabah yea sis, i hope u can be a strong women.Insyaallah.Amin.Dan gelang sebagai tanda persahabatan,gelang nie kak jue boleh pakai masa pi jalan2 atau pi keje ekk...Tak mau sedih2 tau. 

See u all in next N3 



***Tempat dirahsiakan, biar korang teka kat mana lah kami pegi,tak best lah bagi tau awal2..
      Tunggu ye next N3.

Khamis, 14 April 2011

Bulu Mata Palsu

Sepasang mata akan nampak cantik dengan memiliki bulu mata yg lentik.Pelbagai cara tuk melentik kan bulu mata antaranye dengan menggunakan pengepit bulu mata(murah @ mahal),memakai maskara yang pelbagai jenama dan tak terkecuali dgn memakai bulu mata palsu.

Sebut pasal bulu mata palsu korang pasti tau sape artis yg selalu memakai bulu mata palsu?Ala sape lg Rozita Che Wan lah yg pelakon tue ..Bulu mata palsu nie ada pelbagai jenis contoh nye yg lentik,warna warni,berdiamond dll..Bulu mata palsu nie paling popular dikalangan pengantin yelah nak bg naik seri pada wajah pengantin.Tapi sekarang tak payah kira pengantin dan artis org biasa pun boleh pakai dan mampu utk memiliki.Macam Rozita Che Wan,dia pakai bulu mata palsu dgn harga rm1 je murahkan..

Korang nak tau tak memakai bulu mata palsu nie sebenarnye ada risiko gak.Jangan nak ingat cantik je.Kenal tak pelakon Amyza Aznan baru2 nie dia telah ditahan di hospital Ampang Puteri dipercayai mengalami jangkitan kuman pada kedua belah matanye dan bengkak gara2 memakai bulu mata palsu semasa penggambaran drama.

Kata Amyza Aznan ketika dihubungi mStar Online
“Sebelum ini mata saya pernah bengkak selepas guna bulu mata palsu tetapi kesannya tak lama. Beberapa hari selepas itu sudah baik, tapi kali ini lebih teruk dan sakit.
“Sejak Jumaat lalu mata saya berair, membengkak dan terlalu sakit sehingga tidak boleh tidur,”

Amyza (kiri) ditahan selama tujuh hari di Hospital Ampang Puteri akibat jangkitan kuman pada mata. Turut melawatnya penyanyi Fazli Zainal
(tiga dari kiri) dan rakannya, Kelly Azman.


korang nak tau cerita selanjutnye click sini..

Nyeri tak???? Sebelum nie mesti kita X tau kan kesannye pada mata,terpulang lah pada korang sama ada nak mencuba,masih memakai atau membiarkan saje terjadi..Tapi klu nak mata cantik sihat bersinar minumlah InnerShine-Brand's.Tepuk dada tanya selera eh tanya akal.Cantik cantik gak kesihatan kena jaga juga yea,apa org kata mencegah sebelum berlaku..

Sekian, bye bye..^__^

***tak perli sape2 pun tau,mai pun ada hati nak gak pakai tp X tau cam mana nak pakai mau senget jadi nye klu main pakai je..

Rabu, 13 April 2011

...Cite si Toyol lagi...

Sambung balik cite si Toyol Budak Pencuri tadi..kali nie mai terjah plak blog darulmanzil utk mendapatkan lebih info,dia nie Ustaz tau.Mesti korang dah takutkan betape intelligentnye si toyol ni siap dapat training dari tuan dia lagi cam mana nak dapatkan duit korang..Korang tak rasa marah ke siap ikat perut semata2 nak cukupkan duit alih2 hilang mcm tu je.Macam membuat kerja yg sia-sia je kan.. kan kan...

Mengikut cite blog darulmanzil....

1)Adakah duit letak dalam Al-Quran boleh dicuri toyol?Jawabnya BOLEH. Al-Quran untuk dibaca. Bukan peti simpanan. Dah banyak kes yang diterima. Still gak lesap duit tu.Maknanye toyol nie memang tak takut langsung dgn ayat2 Al-Quran,klu kita tak ambil air sembahyang dah tentu2 tak boleh pegang Al-Quran but dia selamber je boleh.Heran heran..heran...

2)Simpan duit di dalam uncang yang bertali. Dikatakan, toyol nie takut nak ambik sebab risau boleh tercekik.

3)Daun Jelatang Gajah.Daun ape nie,mai pun X tau 1st time dgr nie.Dikatakan,daun ini amat ditakuti Toyol dan pembela pelesit.

4)Membaca ayatul qursi setiap kali menyimpan duit dan pohon pada Allah agar harta dijaga.Hah mai percaya nie coz surah qursi memang boleh jd pelindung dr sebarang musibah yg menimpa.

Korang ada dgr cite tak (nie cite atas cite) ada seorg perempuan selisih dgn sorg lelaki di tempat yg sunyi tapi X diape2kan,tp bila kesokkan ari nye kuar paper ada seorg pompuan dibunuh di tempat yg dia lalu malam td.Biasalah kan mesti ada ayat2 sesiapa yg melihat kejadian diminta buat laporan di balai polis yg berdekatan.So si pompuan nie pun pg ke balai polis,beri keterangan itu ini.Dipendekkan cite polis berjaya menangkap suspek berkenaan, pompuan tue diminta dtg ke balai utk buat pengecaman,sekali betul daa memang laki tue yg dia serempak mlm tue..Pompuan tue heran lah siap tanya pd si laki tue nape dia tak diape2kan padahal dia pun sorg time tue.Laki tue jawab "masa tue aku nampak kau bersama2 dgn 2 org kawan" pompuan tue pun heran padahal dia kuar sorang je(seperti yg aku katakan td) baru dia ingat sebelum kuar tue dia ada baca surah qursi..Mungkin 2 org kawan tue adalah malaikat yg melindungi dia berjalan malam tue.Mai pun lepas habis solat mesti baca surah berkenaan.

Soalan yang tak dapat dijawab sampai sekarang dan tolonglah weii korang pk kan bersama,dah kalau toyol tue kejernya mencuri, kenapa tuan toyol X suruh toyolnya curi kat bank jer kan..?lagi banyak duit..Duit orang tak bayar zakat pun berlambak dalam bank tue kan..Mai rasa mungkin tuan si Toyol tue belum belajar ilmu tembus pintu besi so mai cadangkan baik pi jumpa zizan belajar "bolos saje pintu itu".hehehehehehhe

Toyol budak Pencuri

Salam dan selamat ari rabu semua (mukadimah yg membosankan). Pelik tak klu duit yg korang kumpul tiba2 berkurangan lepas tue tanya kat org (family/kawan2) semua tak mengaku ambil,dah lah X payah susah2 nak pk tue semua mesti si budak bantut yg curi sape lg TOYOL lah weiii...

Ok topik kite arini TOYOL yea..jgn takuttt mai pun penakut gak sebenarnye but kite kena gak ambil tahu hal2 mcm nie,manalah tau kot2 nanti terkena.Biasanye TOYOL nie akan rembat duit rm50 @ rm10 je.

Laju2 seacrh dlm internet cara mengelak duit dicuri toyol.Banyak gak lah info yg dapat,jom kite baca...

Info dr blog duniamakngah(kang tak tulis mau kena saman)

1) Guna kacang hijau.Tabur kacang hijau disudut2 rumah, jangan sapu, biarkan saja. Kacang hijau ni tujuannya untuk melekakan toyol tu, biar dia syok main kacang hijau sampai lupa nak ambil duit tuan rumah. Kemudian perhatikan kacang2 tu, kalau le kacang yang asalnya dibiarkan bertabur jadi bersusun elok je, maknanya confirm ada toyol kat situ. gekkkkk tidakkkkkkkk..Toyol boleh masuk ikut tingkap! kena tabur kacang kat tingkap jugak! klu masa tu musim hujan, jgn lah tabur kat tingkap, takut tumbuh pokok taugeh pulak kat tingkap rumah korang.

2) Ikat duit guna getah.Korang ingat cicakman je takut getah toyol pun sama lah weii...Mungkin cara nie tak lama bertahan coz si toyol nie akan dtg serang balik.Ada orang kata, si toyol ni bila dia balik jumpa tuan dengan tangan kosong, tuan dia tanya kenapa, dia akan explain senario macamana duit disimpan. Jadi, tuan dia akan training dia untuk lepaskan duit dari ikatan getah tersebut....

3) Bela ikan puyu.Letak kat depan pintu masuk.Ada org kata ikan puyu nie tak tido dan boleh menghalang benda2 halus.

4) Letak jala ikan kat atas pintu masuk - mana nak cari jalan ikan sekarang ni ek...

5) Taburkan tepung dalam dulang, letak dipintu masuk. Konon2nya kita boleh jejak tapak kaki toyol kalau dia pijak tepung tue... kalau jumpa nak buat apa? nak ikat dia ke.. takutnyeeee.........

6) Ikat duit dengan rambut.

7) letak cermin dalam beg duit

8) Letak cermin dipintu masuk.

9) Letak jarum dalam beg duit.

Ada lagi wei belum habis lg,sebelum tue jom kita layan dulu lirik lagu Toyol nyanyian Pak Nil (Aznil Hj Nawawi)

Toyol
Toyol, dia datang padaku berlari-lari
Tolong, kemanaku kan pergi
Toyol, kenapa pula aku yang kau cari
Tolong, rupanya hodoh wow.. wow.. wow.. wow

Kepala botak,matanya terbeliak
Giginya bertaring,merata-rata
Ee...seramnya,ku melihat rupanya
Melambai-melambai,ketawa pula

Apa yang kau mahu, datang kepadaku
Aku sudah tahu, asal-usulmu
Wahai toyol jangan ganggu

Badannya montel, comel perutnya buncit
Terkedek-terkedek, tertonggek-tertonggek
Ee tajamnya, taring dan juga kuku
Mencari-mencari, jari kakiku

Apa yang kau mahu, datang kepadaku
Aku sudah tahu, asal-usulmu
Wahai toyol jangan ganggu

Padamu toyol sebenarnya, ku tak rasa takut
Sengaja aku bersembunyi, menggeletarkan lutut

Pergilah toyol jangan ganggu
Manalah ada duit disaku
Mana, mana, mana ada

Toyol, dia datang padaku berlari-lari
Tolong, kemanaku kan pergi
Toyol, kenapa pula aku yang kau cari
Tolong, rupanya hodoh woooow

Kakinya kontot tapi larinya kencang
Menghambat-menghambat, dari belakang
Ee kuat pukulan buku limanya
Menghentak-menghentak, sakit kepala

Apa yang kau mahu, datang kepadaku
Aku sudah tahu, asal-usulmu
Wahai toyol jangan ganggu

Tiba-tiba aku, rasa sakit di kepala
Ku terjatuh dari katilku
Sungguh besar benjolnya

Rupa-rupanyaku bermimpi
Tidur tadi aku tak basuh kaki
Mimpi, mimpi, cuma mimpi

Toyol, jika kau datang lagi ke dalam mimpi
Aku, ajak engkau menari
Toyol, jika kau ada lagi di zaman ini
Aku, ajar engkau menyanyi



Eh dah rehat! Eh dah pukul 1! Eh jam dah bunyi! nanti lah wei mai sambung nak pg mencekek dulu..Ok to be continue.Bye...

Selasa, 12 April 2011

...Senam Seni...

Kah kah kah nak cite nie semenjak 2009(lepas kawin) mai tak penah pun join senam seni,but jumaat lepas tah cam mana boleh plak nak turun join.Klu menyanyi tu org kata lari piching nie bersenam bersepah step,badan nie dah keras gelek pun tak serupa gelek lg.Apadahal hentam kan je janji kuar peluh sudah..

nielah instructornye comelkan. Dgr cite umur nye 22 thn..

Jom kita tengok muka2 dan ragam kami semua sepanjang program senam seni nie berlangsung..

posing tetap posing yea..






Walaupun tak semua yg turun bersenam tp nie dah dikira ramai gak lah yg join..















Tarikh   :    8 April 2011 (Jumaat)

                                              Masa     :    4.00 petang

                                            Tempat   :    Laman Plaza, Kompleks Kraf Kuala Lumpur

Lepas nie mai akan gagahkan diri utk join senam seni nie lg.No more excuse ok!!! 

Bye-bye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...