Pengikut

Jumaat, 27 Disember 2013

CPUV TERAKHIR 2013



Rabu, 18 Disember 2013

Photobook Yasmin&Gmarl


Yeaaa album photobook yang ke-2 dah dapat..Yang nie aku buat khas untuk adik aku Yasmin..Aku letak semua gambar kahwin dia,harap-harap dia akan suka.. 

Jumaat, 13 Disember 2013

Sup Ayam untuk Krul yang demam


Krul demam panas dari hari rabu lagi makan pun tak lalu,sian plak tengok dia asyik baring dan tidor je.Nak masak kang dia tak lalu nak makan jadi aku masak sup ayam letak macaroni biar berselera sikit dia makan.

Kang nak bawa dia pergi klinik.Ubat yang Krul beli di farmasi tue nampaknye tak mujarab.Harap-harap Krul cepat sembuh nanti.Sunyi rasanye tak dapat nak buli dia..

Ahad, 8 Disember 2013

:: Nasi Mandy ::

Cubaan memasak Nasi Mandy atau senang dipanggil nasi arab.Aku pernah makan sekali je nasi arab, tue pun masa OT bulan lepas, bos belanja makan bungkus.

CC bahagian aku ada jual,aku tengok cara masaknye senang jadi belilah satu boleh makan sepuas hati.Nasi arab kan tak ada kanji boleh lah makan banyak-banyak.

Ni kotak Nasi Mandy harganya RM15.00


Dalam kotak Nasi Mandy nie disediakan beras basmati dan rempah-rempah hanya guna saja rempah yang diberikan tak payah nak tambah-tambah lain.Seperti yang korang nampak kat bahagian belakang kotak nie disediakan cara-cara memasak ikut saja arahan yang diberikan.



Salad Arab


 Salad nie sepatutnya masukkan tomato tapi aku tak masukkan.Tomato masam nanti tak habis plak.


Sos Harrah


Sos nie aku tambah sedikit gula nak bagi ada manis sikit 


Ayam Panggang


Ayam sekor dipotong 8,sedap ayam panggang nie ikut hati memang nak gatah je ayam nie tapi kena gak tinggal sikit nak bagi family aku rasa.


Nasi Mandy


Nasi yang siap dimasak.Nasi nie masih basah lagi tak cukup kering,aku dah lapar sangat dan tak tahan bau nye yang sedap jadi makan panas-panas.Jadi pada yang nak masak gunakan periuk nasi yang besar sikit supaya nasi nie dapat kembang dengan baik dan boleh panjang nasinya. 

Tarraaaaa...sedapnye..



Pada sesiapa yang berminat nak beli Nasi Mandy nie boleh hubungi Pn. Saniah ditalian 012-6850064 harga tetap sama RM15.00...Selamat membeli dan memasak..


***Hidangan untuk 4-5 orang



Sabtu, 7 Disember 2013

Nasi Impit berlauk Sambal Sardin bersama Serunding Daging

Nama resepi panjang betul kalah master chef.


Ubah selera dengan makan nasi impit bersama sambal sardin dan serunding daging(tiada dalam gambar lupa nak snap).Agak pelik kan tapi percayalah ianya sangat sedap jika korang buat betul-betul sambal sardin tue.

Jumaat malam aku dah siap-siap rebus nasi impit jadi pagi tadi lepas subuh mula operasi masak lauk sardin.Taklah ambil masa yang lama tunggu nak makan.

Selasa, 3 Disember 2013

Siap sudah Photobook ku


Cepat betul sampainye Photobook nie, aku hantar khamis minggu lepas hari nie dah terima.Hasilnye sangat memuaskan hati gambar semuanye OK tak pecah dan kertas yang digunakan pun kertas berkualiti.

Dapat je Photobook nie aku berlari dapatkan kawan2 yang buat benda nie nak tunjuk yang Photobook aku dah dapat dan nak buka sama2 dengan dorang baru lah best.Aku hasut dorang suruh buat jadi haruslah tunjuk kat dorang biar dorang hantar cepat Photobook dorang yang masih lagi dalam pembikinan.Rupanye rinie punya pun dapat sama hari nie,dia pun hantar hari yang sama dengan aku.

Kat bawah tue photobook rinie dan aku,rinie punya pun cantik. 


Saiz Photobook nie sebesar 6x6 inch.Ambil pembaris ukur tue lah besarnye.

Balik nie nak buat surprise kat suami masing-masing.Walaupun Krul dah tau aku buat photobook nie aku nak buat gak surprise nak dengar dia kata ape cantik ke tak???


Kalau ada yang nak buat cuba tengok Groupon ada lagi tak promosi Photobook nie.. 

Kepada Linda,Kak Su,Cik P,Yana Dan Fura sila hantar cepat dah dapat kami nak tengok.Rinie kite dah boleh mula buat yang 1 lagi.



Isnin, 4 November 2013

Dapatkan Microfiber Duster bagi membuang habuk

Kerja membuang habus lebih mudah dengan adanye Microfiber Duster.

Kalau dulu aku menggunakan kain pengelap untuk membuang habuk pada almari atau meja (tetapi masih lagi melekat habuknye) dengan adanye Microfiber Duster habuk tidak lagi tinggal dan melekat.


Zoom lebih dekat


Gitulah rupanya Microfiber Duster.Macam karpet pun ada gak.


Cara penggunanye sangat mudah sapukan Microfiber Duster ini ke almari atau meja habuk tersebut akan melekat pada kainnye.Bagi membuang habuk yang melekat pada kainnye hanya perlu menepuk Duster tersebut ke tapak tangan,jika habuk masih tidak keluar tarik saja habuk tersebut.

Duster nie boleh dibasuh,hanya tanggalkan dari pemegangnye sahaja kemudian basuh..






Rabu, 23 Oktober 2013

Apa yang SKANKA kuali gril-IKEA boleh buat lagi?

Selain dari gril daging burger gril ini juga boleh digunakan untuk masak sosej.


Aku saje je gunakan lidi senang nak terbalikan nanti.Bila dah masak sosej ini akan berminyak.Gunakan saje api yang perlahan dan pandai-pandai lah korang tengok sosej tue dah masak ke belum.

Dan dibawah adalah gambar sosej yang telah dimasak.


Selasa, 22 Oktober 2013

:: Sup Daging - Daging Korban ::

Ahad pun aku sambung masak daging korban ada lagi sebungkus daging korban yang dapat dari org ofis krul,orang tue buat korban jadi dia bagi lah sedikit daging korban.2 hari makan daging korban je panas terasa badan nie pening pun ada sedikit.Disebabkan daging korban nie dapat banyak malas nak fikir panjang aku masak je sup sudah.Potong daging aku serahkan sebulat-bulatnye pada krul.

- Sup Daging -

Resepi sup daging nie macam biasa yang aku buat sup yang lain..Bhan-bahan ikut suka hati campak je ape yang nak makan..

Ada sedikit paru diberikan adalah sebesar tapak tangan,ha sudah nak buat ape nie nak goreng sikit je dapat nanti. sudahnyea aku tambahkan dengan daging lepas tue buat sambal.

- Sambal Daging + Paru sikit -

- Sambal Belacan -

Sambal belacan nie 100% air tangan krul.Dari bakar belacan sampai menumbuh krul yang buat..Tapi tu timun aku yang potong k..



Isnin, 21 Oktober 2013

:: Masak Daging Korban ::

 Daging Korban dapat 2 bungkus, sebungkus part krul menolong melapah dan sebungkus lagi family aku bagi.Disebabkan raya aidilfitri tahun nie aku tak masak rendang jadi daging korban yang dapat nie aku pun masak rendang daging dan jamu family aku makan.

Lepas je solat subuh (sabtu),gegas ke dapur rebus kesemua daging yang telah siap2 krul potong kecil-kecil..Berjam-jam gak lah aku rebus daging biar lembut/empuk senang nak makan.

- Rendang Daging -

Rendang daging nie ada lebih, dari tak habis aku tapau bagi family bawa balik boleh gak mama tambah laut makan malam atau besok-besok.

Oh ya mama tak makan sangat daging jadi menu tambahan yang buat last minute sambal ayam.Nie pun pasal krul yang ingatkan kalau tak memang rendang daging je lah akau jamu family makan.Alang-alang krul nak pergi pasar belikan santan aku pun suruh dia beli ayam sekali.

- Sambal Ayam -

Sambil rebus daging aku pun rebus gak nasi impit.Dua-dua tungku dapur aku gunakan dan keduanye sama-sama empuk dan masak.Aku rebus 20 bungkus nasi impit yang kecil-kecil tue.

- Nasi Impit -

Terasa sungguh macam hari raya plak sabtu tue makan reramai..


Khamis, 17 Oktober 2013

Ualls muka i dalam Majalah Rapi bulan Oktober !



dan gambar i ada tanda ' *

i hantar 2 keping gambar sekali gambar nie pulak yang terpilih

gambar tue kecik sangat nie gambar asalnye lebih terang dan nampak muka memasing


So ualls dapatkan majalah kesihatan no.1 di malaysia nie majalah rapi.


*** jika korang nak gambar korang masuk majalah rapi nie hantarkan 2 keping gambar aktiviti sihat ke norhayati.othman@karangkraf.com

Rabu, 18 September 2013

Resepi Sup AyamBeefBallsMacaroni

Atas permintaan Kak aNa nak resepi Sup AyamBeefBallsMacaroni maka aku upkan sekali lagi gambar menu yang sama..

Cara masak sup nie sama je macam aku masak sup sup lain cuma tukar bahan utama je dan campurkan bahan yang lain.


Bahan-bahan yang diperlukan
  • Ayam
  • Beef balls jenama Marina (ada 20 biji tapi aku guna 15 biji)
  • Macaroni (rebus dahulu)
  • 1 biji bawang besar & 2 ulas bawang puith (ditumbuk/dibelander)
  • 4 biji bawang kecil & 2 biji bawang putih (dihiris halus)
  • 1 paket rempah sup
  • 1 biji carret (dipotong bulat @ panjang)
  • 2 biji kentang dipotong dadu
  • Rempah 4 beradik (kulit kayu manis/bunga lawang/jintan manis/buah pelaga)
  • Sedikit halia
  • Minyak untuk menumis
  • Garam
  • Air
Cara memasak
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
  2. Tumis bawang yg dihiris bersama halia & rempah 4 beradik tue sehingga naik bau, warna menjadi sedikit perang.
  3. Kemudian masukkan bawang yg ditumbuk bersama rempah sup tumiskan seketika.
  4. Masukkan air yg mencukupi
  5. Masukkan carret dan kentang,biarkan sehingga sedikit empuk
  6. Setelah itu masukkan ayam kacau seketika.
  7. Biarkan seketika sehingga kuah merenih dan empuk.
  8. Dan bila semua dah masak baru dimasukkan macaroni dan garam.
  9. Tutup api dan hidang.

SeLaMaT MeNcUbA -


Isnin, 16 September 2013

Sup AyamBeefBallsMacaroni


Yummy yummyyy...Sup AyamBeefBallsMacaroni in the house for lunch today..

Ahad, 15 September 2013

SKANKA kuali gril-IKEA

Tak sia-sia beli SKANKA kuali gril-IKEA nie nak gunanye sesangat senang sekali.

Disebabkan aku excited dari malam tadi beria-ria nak sangat guna kuali gril nie,sarapan pagi nie aku masak daging burger.

Saiz bagi kuali gril yang aku beli nie 28x28cm yang boleh menempatkan 4 keping daging burger.



Tidak perlu menggunakan minyak masak hanya letak terus daging burger ke dalam kuali.Lama kelamaan minyak dari daging burger itu akan kuar sendiri.Aku hanya guna api sederhana kecil sahaja utk memasak maklumlah first time guna.

Yang air tue lah sebenarnye minyak yang kuar dari kepingan daging tersebut.Nampak menarik bukan..


Terbalikkan daging supaya tidak masak disebelah bahagian sahaja.

Bergitulah rupa daging yang telah dimasak.

Sukanye aku guna kuali grill nie jimat masa dan jimat minyak disamping itu boleh kurang kolestrol..

Jika korang nak beli cari kat IKEA dibahagian alatan dapur harganye RM89 ada 2 jenis tau satu lagi harganye RM69 nampak murah sikit bukan yang membezakannye adalah pemegangnye lain dan saiznye besar sikit serta warnanye.

Isnin, 9 September 2013

Hanger Travel



Hanger utk travel pun ada jual rupanye..tak payah susah payah bawa hanger biasa tue.Hanger nie kecil je boleh selit dlm beg dan boleh jimat ruang,kalau rasa tak ada ruang gak dlm beg korang hanya perlu selit dicelah-celah baju je. 

Jom aku tunjukkan cara gunanye..

Dari bentuk asal akan transform menjadi hanger


 Nak guna senang je korang hanya turunkan kedua-dua bahagian kanan dan kiri


bila diturunkan akan jadi begini,

seterusnya...



tarik keluar kan lagi bahagain kanan dan kiri yang bulat tue...


Tarra kan sekarang dah jadi hanger..senang kan,serius tak sampai seminit dah siap dan boleh digunakan..

Hanger nie macam-macam warna ada...Oh ya hanger nie plastik tau boleh gantung pakaian yang ringan je jangan plak digantung pakaian yang berat memang boleh guna sekali je lah..




Sabtu, 7 September 2013

bikin Dadih Mangga arini

Salam sabtu semua...

Hari nie ada rajin sikit nak bikin Dadih Manga,pasalnye nak dibawa besok ke rumah MIL.Besok nak makan tengah hari kat rumah sana,aku dengan muka tak malu semalam minta MIL masakkan Kerang Sambal,tekak nie dah lama tak makan Kerang Sambal MIL sejak kena resdung.Untuk membalas budi MIL aku nak bagi Dadih Manga utk dia.MIL suka Dadih Mangga yang aku buat.Senang pun nak buat.


Tak semua pun nak dibawa,ada sikit nak diberikan pada family aku.Selebihnye aku dan Hubby makan berdua.

Tak sabar nak makan Dadih nie sejuk-sejuk...




***Nak resepi! Beli je dadih jenama "Happy Grass" macam-macam perasa ada..

Jumaat, 6 September 2013

Contest : Family Potret Raya

Assalamualaikum...

Tahun ini tema baju raya kami adalah warna kuning..




Dateline: 
 30 Syawal / 6 September

Sabtu, 31 Ogos 2013

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-56 tahun

Buat semua warga Malaysia 
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-56 tahun

Terima kasih kepada bapa kemerdekaan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah yang berusa keras untuk meMERDEKAkan tanah melayu dan juga kepada perwira negara keselamatan.


Malaysiaku Berdaulat
Tanah Tumpahnya Darahku

memori 2011 : Dataran Merdeka

Khamis, 29 Ogos 2013

Si Kaloi yang luka


Sian Si Kaloi badan nye luka dan berdarah disebelah kanan.Si Kaloi luka bukan sebab aku dan krul dera dia yea.Aku rasa mungkin dia terkena kat pokok batu masa nak terkam anak ikan atau anak udang tak pun gaduh dgn ikan lampam atau pun ikan bandaraya.

Jangan mati sudah lah kang ikan ape plak nak bela nanti..

Selasa, 6 Ogos 2013

SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi 1434 / 2013


SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi
MaaF ZaHiR 
&
BaTiN

Khamis, 1 Ogos 2013

- Sepasang Mata Ku Harus Di Ubati -

Kesakitan mata aku belum pulih sepenuhnya, masih lagi terasa kesakitannya..Dari tanggung sakit yang tak kesudahan ini semalam aku nekad ajak k'rul ke Pantai Hospital Ampang.

Aku dirawat oleh doktor lelaki berbangsa cina iaitu Dr. Go Eng Soon.Dari hasil pemeriksaan yang dijalankan selama 30 minit ke atas aku,doktor mengatakan mata aku mengalami keradangan yg kecil tidak sampai ke tahap bahaya,kekeringan pada mata yang teruk,kerabunan yang sedikit dan masalah resdung yang tidak kuat.

Lepas dari penjelasan doktor Go, baru aku rasa lega masalah mata nie tidak lah seteruk yang aku sangkakan dan boleh membawa kebutaan mata.



Ubat yang diberi
- Pred Mild - Dititiskan pada mata kiri,3 kali sehari selama 3 minggu
- Neurobion tablets - Dimakan 1 biji sehari selama 1 bulan

Jumlah kos rawatan
- RM139

Cuti
- MC 1 hari


Rabu, 10 Julai 2013

Harapan Ramadhan – Raihan ft Man Bai

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah

Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua

 .................ll .................

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak





Isnin, 8 Julai 2013

- Sepasang Mata Sedang Diubati -

Mata adalah pancaindera yang sangat penting.Cepat bertemu doktor jika ada tanda tidak keselesaan pada mata anda.Pesanan ini ditujukan buat teman-teman sekalian.:)

Aku memang sudah lama mengalami mata berair dan disebabkan jerebu yang melanda Malaysia baru-baru ini mata aku telah mengalami kegatalan yang teruk dan membuatkan mata aku merah dan bengkak disebelah kiri.

Disebabkan membiarkan saje sakit itu tanpa berjumpa doktor aku telah mengalami sakit muka disebelah kiri dan gigi geraham dikiri pun sakit.Semalam memang aku sakit sangat dan tak tahan dengan sakitan itu,hubby ambil ais dan balut dengan tuala nipis lalu menyuruh aku lekapkan ke muka dan mata.Cara tersebut berkurangan sedikit.

Bangun pagi tadi sakit itu berulang kembali,aku nekad nak jumpa doktor gak tak tahan nak tangung sakit tu.Aku ajak hubby bawakan ke The Tun Hussein Onn National Eye Hospital.

Kenape tak ke Klinik sahaje?Sebelum nie aku dah ke Klinik tapi kesakitan itu tak pernah baik pun,maka baik aku terus ke hospital mata saje.

Hospital ni memang pakar untuk mata jadi sesiapa sakit mata aku cadangkan baik korang datang sini jumpa dengan doktor pakar mata.

Selepas buat pendaftaran aku diminta naik ketingkat 4,serahkan fail dan tunggu sebentar sehingga no giliran dipanggil.Setelah dipanggil oleh nurse aku diminta buat ujian mata iaitu membaca abjad di skrin,dari pemeriksaan aku dapati mata belah kiri ada problem bila membaca abjad yang kecil.Habis je kena tunggu sekali lagi.Giliran aku dipanggil 2jam berikutnye,ye memang lama disebabkan sakit aku setia menunggu.

Aku dapat rawatan dari Doktor perempuan berbangsa India namanye Dr. V. Gayatri Devi .Pemeriksaan dimulakan dengan nurse titiskan cecair ubat pada kedua belah mata,ubat tue membuatkan mata sedikit pedih.Kemudian doktor menggunakan alat scan untuk scan mata aku bagi melihat masalah anak mata.Berdebar-debar aku bila satu alat menggena pada mata hitam.Hasil pemeriksaan mata aku alami alegik dan mata kering.Tidak mengalami masalah yang teruk.Doktor berikan ubat bagi melembabkan mata dan hilang kegatalan.


Ubat yang diberi:
-RefreshTears Eye Drops 15ml-Dititiskan pada kedua-dua mata setiap 2 jam.
-Zaditen 0.25mg/ml Eye Drop 10 ml(Ketotifen)-Dititiskan sekali saje ke mata pada waktu Siang dan Malam.
-Maxitrol Eye Ountment 3.5gm-Disapu sekali saje pada bawah kelopak mata diwaktu malam.

Jumlah kos rawatan:
RM137.00

Cuti:
MC 1 hari

Alhamdulillah setelah menggunakan ubat yang diberikan masalah kegatalan dan sakit pada muka dan gigi berkurangan.

Sabtu, 6 Julai 2013

Hadiri birthday Maryam

Atas jemputan kami berdua hadiri majlis birthday si comel maryam yg berusia setahun.



Antie bagi teddy bear utk maryam buat teman tido kalau maryam besar sikit antie nak belikan mainan masak-masak.

Khamis, 27 Jun 2013

:: Mari Pecah Tabung Comel ::

Sebulan yang lepas aku ada buat entry bertajuk :: mari menyimpan syiling emas :: arinie aku dan Linda dah pecah tabung comel kami (nama je pecah tabung tapi tabung tue tak pecah pun nanti nak guna balik pun) dan kami telah pun mengira simpanan syiling tersebut dan jumlahnye hampir puluhan ringgit.Sangat teruja masa mengira syiling memasing.

Nie hasil simpanan sebulan aku, semuannye RM40.00..Penuh tabung comel nie dengan syiling emas 20 sen..


Aku nak simpan duit syiling nie ke bekas lain yang lebih besar.Aku nak teruskan menyimpan duit syiling..Korang nak tau Linda dapat berape hasil simpanan syiling 5o sen dia,terjah blog dia disini..

Terima kasih pada hubby dan juga pada kawan2 seopis yang sudi menukar duit syiling emas dengan aku..Korang telah memberi harapan untuk aku terus menabung.. 



Isnin, 17 Jun 2013

Satin Hands - Mary Kay


set merangkumi: pelembut tangan,skrub tangan,krim tangan dan beg hadiah(maaf tiada dalam gambar)

Serlahkan Kulit Gebu yang Mencuit Tumpuan

Hadiahkan diri anda dengan belaian produk yang berasaskan buah aprikot ia bertindak pantas untuk melembut,manghalus dan mengharumkan kulit,sehingga setiap yang memandang pasti akan terpikat..

Hanya RM155 Satin Hands Pampering Set.

Aku dah cuba produk Satin Hands ini,tangan memang terasa lembut setelah digunakan bau harum buah aprikot masih ada walaupun telah dibasuh tangan berulang kali.

Untuk lebih info sila ke blog lynflowers87.blogspot.com..dan ada komen dari testimoni tentang produk Satin Hands ini.


Tolong Linda dapat Enchanteur

Terima kasih Linda bagi bedak Enchanteur nie kat aku..Sebenarnya kawan-kawan Linda masuk peraduan dalam majalah RAPI dan dia menang banyak barang Enchanteur..Banyak mana barangnye korang terjah kat sini k..


Bedak nie wangi sangat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...