Pengikut

Selasa, 22 Disember 2015

Semalam ' 21 Disember ' Birthday Krul

Rancangan untuk buat kejutan birthday Krul haruslah ada,hari yang istimewa untuk dia haruslah kite raikan.

Disebabkan aku tak pernah sekali pun bagi dia bunga tahun nie aku rancang bagi dia bunga,untuk lelaki tak perlulah jambangan bunga yang banyak atau besar dan untuk nampak lebih menarik aku memilih untuk letak seekor teddy bear ada tulisan I LOVE U dan belon tulisan Happy Burthday dan yang paling istimewa ada sekotak coklat yang menjadi lambang percintaan kami dahulu FERRERO ROCHER.


gambar nie kat opis Krul,orang hantar bunga tue ambil gambar Krul sebagai bukti penghantaran katanya


nie Krul wasap aku

Lepas dapat bunga Krul call aku,dia ucap terima kasih bagi bunga.Aku sesaje je kenakan dia,ape dapat bunga sape yang bagi perempuan mana yang bagi siap berlakon menangis tapi tak menjadi,dia tau aku yang bagi sebab ada coklat tue dan kat kad tue ada tulis Hubby walaupun tak tertulis nama pengirim.

Petang balik kerje dia bawa balik bunga tersebut,la nape plak bawa balik kecil hati saya tau.Oh rupanye nak ambil gambar bersama dgn aku kat rumah so sweet Hubby ingat tak sudi nak ambil gambar dgn saya.


Habis ambil gambar kami makan coklat nie,cair pun cairlah lebih simpan besok lusa makan.


Malam aku belanja Krul makan,aku nie beria-ria tanya nak makan KFC,MC D,PIZZA,Secret Recepi atau ape2 ke dia tak nak dia nak makan nasi,tekak melayu sungguh mungkin sebab dia selesema teruk kot lepas tue aku pun terjangkit selesema nasib aku tak teruk.

Walaupun aku dah bagi hadiah awal bulan tempoh hari (5/12), aku tetap nak gak bagi hadiah untuk hari ini.

Aku belikan beg kerje baru,atas pilihan Krul sendiri.Masa nie kuar jalan kat IOI Putrajaya,konon aku nak survey wallet panjang lelaki tapi tak ada yang berkenan jalan2 nampak beg kerje terus ajak Krul tengok2 beg tersebut,dalam tengok-tengok tue ada design yang berkenan aku terus tanya berkenan ke ambil lah saya belanja untuk hadiah birthday hubby.2 3 kali gak dia tanya aku balik betul ke nak belanja,klu betul dia ambil lah beg tersebut.Aku nak belanja lagi banyak cite lagipun senang aku tak payah fikir nak kasi ape nanti bile birthday.Bila tiba dekat hari birthday aku terasa plak nak kasi sesuatu tue yang mendapat dia bunga dan hadiah 1 lagi hari ni. 

Ko ingat dah habis surprise ke Krul belum lagi yea.Aku letak hadiah Krul bawah bantal dengan harapan nanti dia akan perasan masa nak tidur.Tapi dia tak perasasan aku nie punya lah tahan geli hati tak gak dia perasan sudahnye aku suruh dia tukar bantal yang bantal bawah tukar ke atas,mula2 dia tak nak lepas tue dia tukar gak dan baru lah dia perasan ada hadiah.Riaksi dia masa tue senyum melebarlah dapat hadiahkan sambil malu-malu kucing.


hidung bertampal selesema punya pasal.Aku kasi hadiah minyak wangi je.Nasib dia suka bau minyak wangi nie.

Buat Krul,Happy Birthday yang ke 32 tahun.Doa saya semoga Hubby sihat,panjang umur,dimurahkan rezeki dan menjadi insan yang baik dan terbaik.


Love u so much and until jannah..InsyaAllah..

Khamis, 10 Disember 2015

= Tanam Kacang Panjang Renek =

Alhamdulillah..Percubaan menanam kacang panjang berjaya.Tapi bukanlah kacang biasa ia kacang panjang renek.Benih kacang panjang renek dapat dari pemberian kak Diana.

Aku dapat dan mula tanam 16 - 10 -2015 petang balik dari kerja.Tak nak tunggu besoknye sebab tak boleh sabar dan teruja.

Aku tanam benih kacang panjang nie dalam botol air mineral je,sesaje je nak guna bahan kitar semula.Krul plak tanam dalam pasu plastik.

21 - 10 - 2015


Nie aku punya tanaman.Comelkan baby benih kacang panjang nie.Masa dia kuar@tumbuh aku sangat teruja takut pun ada kalau tak jadi.

29 - 10 -2015


Mula membesar tanaman aku dan krul.

03 -11- 2015

Alihkan 4 pasu nie ke tanah bersama dengan tanaman bendi



Kacang panjang renek belah kiri 3 tanam kat tanah 1 masih dalam pasu.3 kanan sayur bendi.

29 -11 - 2015


Daun mula melebat dan berbunga.Bila dah berbunga maknanye tak lama lagi berbuahlah.

03 - 12- 2015


Sudah berbuah dan kacang panjang pun dah kelihatan,baik yang tanam dalam pasu dan di tanah.

09- 12 - 2015

Nie gambar semalam,teruja dan terkejut aku sebahagian kacang panjang dah besar dan boleh dipetik.


Jangan gelak tengok kayu pelita disitu buat tongkatkan kacang panjang nie.Bukan tak nak beli kayu,aritu tengok kat sungai buloh kayu halus dorang jual mahal,jadi baik guna pakai kayu pelita nie dari tersadai kat belakang rumah.


Besarkan.




Dah puas tengok mari memetik eh salah menggunting kacang panjang.

Aku simpan kacang panjang yang petik tu dulu nak tunggu yang lain dah besar kemudian petik baru masak sekali buat lauk makan nanti.



Jumaat, 4 Disember 2015

= Tanam Sayur Bendi =

Keterujaan untuk menanam sayur-sayuran bermula selepas melihat gambar tanaman dari blog kak yatie,blog kak alynn dan gambar tanaman kak diana.


Mula tanam bendi pada 26/09/2015.

Tanam 2 baris - kanan dan kiri(lihat pada gambar dibawah),setiap sebaris ada 14 biji benih bendi.Keadaan tanah harus lembap (bukan basah berair) dan diletak di tempat yang redup.Gunakan kaedah sembur (spray) air agar benih tidak bergerak.


Bendi hari ke-4 - 29/09/2015

Biji benih bendi mula bercambah kuar dari tanah.

Kekal lembapkan tanah.


comel bendi nie kuar dari tanah siap tunduk malu gitu


Bendi hari ke-5 - 30/09/2015

Alhamdulillah semua 14 biji benih bendi berjaya terhasil kuar.



kelihatan ada daun di setiap batangnya

Mula letak baja (baja tahi ayam) di sebelah kanan dan kiri tong,tak perlu banyak sekadar sesudu je kemudian kekalkan tanah dalam keadaan lembap.Gemburkan tanah berhati-hati supaya tak kena akar bendi.


Bendi hari ke-11 - 06/10/2015


Pokok bendi dah tinggi(setinggi jari aku je).Perhatikan gambar sebelah kanan,ada daun baru dah mula tumbuh.Disebabkan dah tinggi aku alihkan letak kat luar supaya kena cahaya matahari sikit.

1 pokok bendi dialihkan ke dalam polibag.

Gemburkan tanah - baja - spray air - tambah tanah

Bendi hari ke-34 - 29/10/2015


Wah sangat berbeza dengan yang lain,pokok bendi yang tanam dalam polibag lagi cepat besar dari yang tanam dalam bekas biru.

Bendi hari ke-39 - 03/11/2015


Bendi semakin membesar dan meninggi

Dan hari ini juga Krul telah alihkan Pokok Bendi dan Sayur Kacang Panjang Renek ke atas tanah.Atas permintaan mengada-ngadu aku, krul buat batas pokok sayur ditepi tembok bahagian belakang rumah.


Kanan : 3 anak pokok bendi
Kiri : 3 anak pokok kacang panjang renek

selebih anak pokok bendi yang tanam dalam bekas biru dibuang hanya tinggalkan 3 saje, kot lah nanti nak tanam kat tempat lain atau mati ke boleh lah tanam balik kat batas pokok sayur nie.

Bendi hari ke-54 - 18/11/2015


Tue dia baby bendi dah menjadi,comeynye.terujanyeeee.

Nie hasil dari pokok bendi yang tanam dalam polibag lagi 2 pokok tue belum membesar lagi dan belum bagi hasil.

 Bendi hari ke-58 - 22/11/2015


baby bendi membesar sedikit

 Bendi hari ke-65 - 29/11/2015


Baby bendi dah membesar dan dah selamat dipetik dan makan pun.

Semalam tengok bendi yang kecil tue dah besar mungkin arini boleh petik dan makan.

Nanti aku up plak tanaman sayur Kacang Panjang Renek, dah ada hasil tue bertambah teruja.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...