Pengikut

Selasa, 31 Januari 2012

help the dragon get the orange

Jumaat, 27 Januari 2012

Penat berdiri kite duduk



Suka gambar nie...


Asyik posing berdiri je sekali sekala posing duduk lah plak..Ok kan..tapiiiii klu dpt gambar penuh pokok dibelakang mesti cantikkan..

Khamis, 26 Januari 2012

Bunga dlm Kuali

Sebelum apa2 mai nak warning JANGAN ada sesape plak mintak nak @ beli kuali nie dr mai.Jawapan muktamad dr mulut mai, NO WAY....kang ada plak yg nak buat benda yg kotor,nak minta no ekor kat tok bomoh supaya menang loteri..tue semua syirik...


Adalah 1 aritue mai nak rebus cili kering,seperti biasa klu nak rebus mai akan gunakan kuali je kerna lebih senang & besar.Mai pun curahkan air & biarkan mendidih sendiri,sambil2 tue mai sibuk buat benda lain utk dimasak nanti.Dlm beberape minit mai tgk kembali kuali td,sekali ada kuar buih2 yg bentuk spt bunga refflisia.Cuba korang tgk betul2 ada 5 kolopak & ditghnye ada bulatan yg x berape nampak sgt tp klu dgn mata kasar mmg nampak ketara bulatanye..Selalunye bila mai nak didihkan air X de lah kuar mcm nie,kiranye aritue memang ajaib sekali kuali tue..What ever,tue semua adalah kebetulan x de ape2 yg tersurat & tersirat pun..

Rabu, 25 Januari 2012

Colmar Tropicale di Bukit Tinggi

Mengambil kesempatan berjalan2 pada cuti tahun baru cina,arie isnin lepas mai ke Colmar Tropicale di Bukit Tinggi,Pahang bertemankan hubby,mama,aby & madi..Tempat nie kali ke2 mai & hubby pegi tp bg mereka bertiga nie lah pertama kali mereka ke sana.Perjalanan mengambil masa dlm 1 jam suku saje dr KL...Bukit Tinggi ni dekat highway Karak tu je.. Kalau dari KL, lepas Plaza Tol Gombak, bayar RM5.. drive terus menghala Kuantan, lepas terowong, lepas pada Kawasan Rehat Genting Sempah, drive ke depan lagi, dah nampak signboard Bukit Tinggi, susur ke kiri dan follow je lah sampai ke atas (Colmar Tropicale). 

Colmar Tropicale adalah replika bangunan-bangunan dari kampung utara-timur di Perancis sejak abad ke-16.Untuk masuk kesini pelawat dikenakan bayaran masuk hanya RM 12 untuk dewasa dan RM 8 untuk kanak-kanak di bawah dua belas tahun.Terdapat menara jam di pintu masuk yang mengalu-alukan kedatangan pelawat.Secara kesimpulan tempat nie sgt2 cantik & bagaikan betul2 berada di Perancis,cuma yg membezakan adalah keadaan cuaca saje.Klu di Perancis cuacanye sejuk disini cuacanye suam2 kuku.





Dibahagian bawah (pintu masuk) ada 4 ekor angsa besar dimana 2 ekor angsa putih & 2 ekor angsa hitam yg berenang bersama ikan cap menunggu kedatangan pengunjung utk memberi makan..(sorry x ada gambar masa nie dah berpisah dgn aby & madi.)

bagi meraikan tahun baru cina terdapat hiasan lampu tang long dipasang disepanjang jalan.



mama bersama kuda hitam 1 malaysia..


anak jiran madi nak gak bergambar dgn replika kereta kuda nie


dibelakang kami adalah sebuah perigi ajaib,klu nak pasang hajat balinglah duit syiling kat sini...bagi kami tidak sekali tue kan syirik..



Le Chevalier .. berhadapan Colmar Tropicale 



Untuk melawat sekitar Bukit Tinggi nie, korang boleh pilih sama ada nak drive sendiri @pun menggunakan perkhidmatan shuttle (free). Jadual perjalanan shuttle disediakan! Setiap shuttle hanya akan pergi ke satu destinasi sahaja. Nak ke destinasi lain kena tunggu next shuttle.Shuttlenye open air X bertutup.Kalau berani drive tinggi2, boleh bawak kereta sendiri je naik ke atas.Tak perlu nak jadi penunggu macam kami yg siap berebut2 nak naik shuttle,silap2 mau tertinggal salah sorang dr family.

Selain bangunan ala2 Perancis kat Colmar Tropicale dan Le Chaveliar Kat Bukit Tinggi nie, korang boleh melawat ke Organic Farm, Animal Farm, Golf Resort & Japanese Village. 


Ok the next destination Japanese Village.


 Kat Japanese Village nie ada Botanical Farm, Restoran Jepun, Tea House & Tatami Spa.

Kat Botanical Farm korang kena berjalan kaki mcm jungle tracking,korang dpt melihat & pembelajari nama2 tumbuhan(pokok).Masa masuk kawasan nie sejuk je rasa & dpt hirup udara segar..







then korang boleh nak feeling2 ala gadis Jepun, dengan memakai kimono.kena bayar rm20 per person.Hati nak cuba gak pakai tp....x pelah...Masa aritue ramai yg pakai kimono geram pun ada mana taknye pusing sini org kimono pusing sana kimono pusing sinun pun sama gak...semua nye sibuk bergambar dgn kimono dorang..


sedikit info yea kawan2 klu nak merasa Tatami Spa silalah bawak duit berkepok2 yea,paling murah 1 1/2 jam je dah rm400, ha! tercekek tak air liur korang...mahal kan..mai tak tipu.pasal tue lah aby lentok je kat batu tue pasal X dpt nak berspa..Aby nape X suruh madi bawa duit berkepok2 klu harapkan kaklong ko nie memang jawapannye tak dapat lah yea dek non..dr bagi ko spa baik kaklong je yg spa..kuikuikui...

Last destination mai & hubby berdua je masuk Animal Farm.mama,aby & madi dok kat luar x mau masuk,penat katanye lagi pun baru makan x larat plak nak berjalan.kena bayar tau.. RM3 dewasa, RM2 kanak2..Dinasihatkan kat sini ada jual makanan tp mahal bebenor disebabkan dah lapor, nak x nak beli gak makanan.Bayangkan 5 bungkus makanan 3 ketiau,2 nasi lemak & 3 tin air jumlahnye rm40,padahal klu kat luar mesti murah jeee..

Korang tau kan nape kami berdua je masuk,ye betul!!!! hubby kan suka arnab tue yg dia seret mai masuk gak utk membelai arnab yg jinak2 tue.




oh ya jgn heran selain arnab kat sini ada binatang lain juga antaranye rusa,kancil,lembu & kuda..X berape best ahh,klu dulu tempat nie binatangnye penuh skrg tinggal sikit je..




Ok tue je mai nak sharekan kat korang..Korang plak pegi mana cuti tahun baru cina aritue meh ah cite kat mai...

Rabu, 18 Januari 2012

Telefon punya pasal..


Korang jgn ingat mai nie gila kuasa sampaikan nak kena ada 2 tel. pejabat.Silap tue!!! nie nak habak kat korang sebenarnye sistem tel di opis nie ada masalah dr semalam lg.Segala panggilan masuk/keluar mahupun sambungan ke ext x dpt dilalukan.Mesti korang ingat mai goyang kaki kan blh jln sana sini x payah buat keje,silap lagi....x pasal2 hp mai plak jadi mangsa.Selalunye hp mai akan berbunyi sekali sekala je bila hubby tel,tp sekarang berbunyi dgn panggilan tel dr org opis & dr cawangan.

Nampak tak tel TM tue,arinie kami diberi tel tue sbg back up utk menjawab call but it's just utk terima incoming call je.Sudah berebut plak kami nak menjawab call,klu semlm blh suka jalan sane sini arinie kembali asal dok kat tempat jwb call tp hp masing2 kena gak standby jwb call dr cawangan.Klu sebelum nie mai cukup susah nak jwb call dr no x kenal tp skrg terpaksa jawab plak takut2 call dr cawangan & org opis..Nasib baik lah hp nie x blh sambungkan panggilan ke no. org lain klu blh mau habis kredit i...

Hopefully sistem tel nie dpt di baik pulih secepat yg boleh,x larat nak dgr org kata kat kami nie dtg opis x buat keje ape2...


Selasa, 17 Januari 2012

Makan Di Bagan Lalang

Sabtu lepas mai,hubby & kekawan makan di Bagan Lalang,jgn jealous ok! mai makan seafood lagiiii 2 week yg sgt best dpt makan sepuas2nye...

Actually salah sorang dlm member kami berhajat nak belanja makan tue yg dia ajak kami semua makan kat Bagan Lalang nie.Sape org nye????Jawapannye "biarlah rahsia"...Korang2 tgk lah muka sape yg berseri2 sgt, tue lah org nye yg belanja kami semua makan..Anyway thanks yea _ _ _ _ _semoga murah rezeki & dapat belanja lagi kami semua makan..Yum Yum Yummmmm


Sesampai je terus ke gerai makan kasi oder dulu makan malam kami,nanti senang X payah dok tunggu 1 per 1 makanan sampai..Sesudah tue sambil2 tunggu kak iman yg dtg lambat kami jejalan jap kat tepi2 pantai tue.Aduhai cuaca panas betul & sayang sekali air pantai masa tue tgk surut..Tak pe lah bukan nak main air pun motif asal adalah nak makan je...


Hujung sana tue lah sepang gold coast...Bestnye klu dpt dok kat situ tp mahal bebenor plak..

Sambil2 tue juga kami sibuk2 bergambar.



Pada kak iman klu terbuka blog mai nie sila tengok muka kami 1 per 1 yea yg sabar menanti kamu dgn perasaan sabar & menahan lapor tapi tetap tersenyum di depan camera..

Wajib ada gambar laki bini nie


Dah peluh2 di tepi pantai masa utk isi perut plak..Jom tgk lauk yg kami makan malam tue...


Ikan ada 2 jenis kami oder 2 ikan siakap & 2 ikan kerapu,sayur kialan,kerang bakar,ketam masak sambal,sayur campur,udang goreng tepung,pepahat tom  yam,sotong goreng tepung & telur goreng..Air plak 2 jak fresh oren & 1 jak air suam...asal banyak sgt??? takut tercekek plak nanti..kahkahkahkah...

Perhatikan 2 gambar dibawah nie

Sebelum makan


Selepas makan


selerak betul meja,sebelum makan bukan main lagi meja bersih & makanan teratur susun cantik je dah habis makan habis sepah sana sini..Habis semua makanan malam tue yg tinggal hanya tulang2 & kulit2 je yg lain semua sumbat dlm perut,yelah yg ajak makannye semua mcm ikan pirana mana tak habis kan..kehkehkeh...

 Harga semuanye dlm rm400 lbh....ok lah tue yg makannye ramai ambil pun bukannye sikit2 pun..


Ingat nak bye bye dah tp ada lagi nak citekan kang ada plak yg tanya gerai mana kami makan.actually nama kedai tue lupa plak nak tgk,tapi klu korang pegi terus ke kanan cari kedai yg berdekatan dgn pasar ikan,kedai kami dlm 3 kedai yg terakhir klu warna kedai tue coklat ha betullah tue sorry yea nak cite tp lupa nama kedai..Lain kali mai akan lebih peka x mau mamai lagi...


Ok sekarang blh bye - bye - bye

Isnin, 16 Januari 2012

Siti Nurhaliza Biography-On History Channel FULL version

Buat peminat2 setia Dato' Siti Nurhaliza

Khamis, 12 Januari 2012

Ko buat ku TERLIUR


Saje nak tunjuk gambar nie kat korang semua biar korang terliur petang2 nie..kahkahkahkah...

Tak sah klu ke Cameron tak makan ais cream strawberi.Punyalah nak makan ais cream sgt dlm hujan2 tue kami gagahkan juga ke strawberi park tue.Sampai je sana terus ke kaunter beli ais cream.Sebagai langkah berjaga2 supaya hubby X sempot nanti mai suruh dia beli 1 je & share makan dgn mai.Tue yg beli ais cream yg paling besar sekali,sape yg tak terpedaya dgn ais cream yg sebesar tue kan...Bila makan tue dah tak pandang kanan kiri pun dok khusus menghadap ais cream tue je sambil berebut sudu dgn hubby nak makan ais cream siap main kira2 berape byk sorang makan buah strawberi tue,lawak je rasa masa tue klu ada anak mau kena gelak dok tgk perangan mak bapaknye yg jakun makan ais cream..

Rabu, 11 Januari 2012

Feeling mcm cite nora elena plak aritue

Lepas bercuti ke Pulau Pinang singgah plak ke Cameron Highland sebelum balik KL yooo.... 

Senyum sampai ke telinga mai aritue pasalnye dapat bungaaaaa..Masa jalan2 kat Brinchang ada deretan kedai tue menjual bunga2 segar & kering,masa jalan2 dlm hati nie berbisik x mau lah beli nanti sampai kl mesti layu semuanye.So diamkan je x mau cakap ape2 pun kat hubby...Dalam belek2 tue hubby tanya nak ke bunga klu nak saya belikan utk sayang... Kan mai kata td X nak kan so mai jawab lah benda yg sama X nakkkk ...Hubby jawab lorr x nak, apa susah klu layu buang je sudah x payah susah2 nak pk...terus hubby suruh ahso(penjual bunga) bungkuskan bunga yg mana mai bekenan..Wahh romantiknye dia bak Seth Tan dlm cite nora elena lah plak..


nasib kl tue jauh klu dekat mau je beli sebesen..

Thanks yea hubby...suka sgt2...

Selasa, 10 Januari 2012

Ingin Bergambar Seperti Dia





VS




Ternyata X sama langsung..

Isnin, 9 Januari 2012

Makan Di Ana Ikan Bakar Petai

Sebelum bercite panjang  lebar mai nak ucapkan selamat hari lahir (semalam) pada mama tercinta Pn.Marsilah Bt Ismail a.k.a Cik Mas semoga diberikan kesihatan yg baik2 & murah rezeki hendaknye...We all family love U so much...muah muah muahhhhhhh...

Bagi meraikan hari lahir mama,mai mengajak mama & sekeluarga makan malam di luar,pd mulanye kami plans nak makan di Kampung Baru saje bila sesampai kat situ biasalah kan kampung baru susah nak parking so edak lah jadi makan kat situ.Gmarl yg ikut serta mengajak pegi makan kat Bandar Baru Bangi,katanye kat sana masakan seefood nye sedap2.

Cari punya cari maka kami tersangkut makan di Restoran Ana Ikan Bakar Petai.Tempat nie betul2 bersebelahan dgn Balai Bomba Bandar Baru Bangi.














 Masa kami sampai dlm 6.40 ptg kelihatan ramai betul org makan kat sini mempositifkan fikiran & berkata mesti tempat nie sedap sgt tue yg ramai org datang,memang betul pun tekaan mai makanan seefood kat sini sedap2. Bila malam menjelma lagi berdoyong- doyong org datang sampaikan kesemua meja penuh dgn pelanggan..Tak sia2 dtg jejauh makan kat kat sini..


Para sakura palanggan yg nak makan seefood boleh memilih & mengambil sendiri apa yg nak dimakan.Kesemua seefood nie dlm keadaan segar2 belaka..

Disebakan mai & hubby memang suka seefood so kami mengambil ikut suka hati tanpa meminta pandangan dr family,kang tanya2 ada yg malu2 nak minta itu ini baik mai amek je apa yg nak makan.Lagi pun I belanjakan apadahal benda makan tak habis kasi bungkus sudah..hehehehehehe..


Tue lah menu yg kami oder sedap2 tau dr kiri cepat jalan..eh salah plak pi masuk cite lain buat pe..dimulakan gambar dr kiri takkan tak kenal nasi lah tue,mula2 oder utk makan7 org dlm makan2 tue nak tambah plak so oder lagi nasi tambah utk 2 org..Seterusnye kerabu mangga (2 pinggan),udang masak 3 rasa (10 ekor),sotong goreng tepung (2 ekor),ikan siakap steam.ikan merah bakar petai dan last sekali sehingga sekarang nie terasa berdenyut2 gigi nie dek kerana menggigit ketam masak sambal (3 ekor).Ada lg 1 terlupa nak snap pic,sayur kami oder kangkung goreng belacan (2 orang mkn).Licin semua makanan kami sekeluarga makan.

Nak makan makanan bergoreng2  pun ada dijual tp tahan ke korang klu dah tgk masakan seefood nie mai percaya  mesti korang ubah pikiran punya..


Yg paling lambat habis makan semalam

nie lah org nye si anak beranak...yg mai dok sibuk mengerjakan ketam mama plak dok hirup kuah ikan steam..yg lain2 semua dah sudah basuh tangan.

Tentang harganye sgt2 murah,harga semuanye RM204.30 termasuk air..Berbaloi baloikan..

Dah kenyang balik lah ke rumah masing2..

Lain kali boleh dtg sini lagi makan X payah susah2 nak pegi Bagan Lalang..Nie pun dah berpuas hati sesgt..



Ahad, 8 Januari 2012

Kuetiau Goreng

Lapar lapar lapar!!!!! nasib baik lebihan bahan masa masak mee goreng aritu masih ada so dgn resepi yg sama mai hanya tukar dr mee ke kuetiau saje utk masak..
Ting ke tang ting dapur ku bersepahhhhhh...

Jgn tegur mangkuk yg sama je mai guna,mai malas nak panjat almari cari mangkuk lain..

Bahan-bahan 
  • 1 bungkus kuetiau
  •  2 keping fish cake (dipotong serong)
  • 15 ekor udang (dibuang kulit)
  • 1 1/2 keping tauhu (digoreng & dihiris)
  • 1 biji bawang besar (1/2 dihiris ,1/2 ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (1 dihiris, 2 ditumbuk)
  • udang kering (ditumbuk)
  • 2 sudu besar cili balender 
  • 5 batang cili api (dihiris) ****mai masukkan coz cili balender x pedas 
  • garam
  • kicap masin
  • air
  • minyak
Cara memasak
  1. Goreng terlebih dahulu tauhu & asingkan keluar.
  2. Denagn menggunakan lebihan minyak tadi tumiskan bawang hirisan + bawang tumbuk + udang kering + cili belender + cili api sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang + fish cake + garam kacau sehingga sebati & biar masak sebentar.
  4. Kemudian masukkan kuetiau  & kacau rata klu terlalu kering masukkan sedikit air + kicap masin.Gaulkan.
  5. Masakkan kuetiau sedikit kering & masukkan tauhu goreng.Kemudian tutup api.
  6. Siap utk dimakan..
 -SELAMAT MENCUBA-

:)

Jumaat, 6 Januari 2012

Mee Goreng

Malam nie tukar selera tak mau makan nasi tapi makan mee goreng.Mee goreng yg mai masak nie sgt simple x byk bahan2 yg dimasukkan pun,makan berdua je kang lebih2 masak membazir plak..Membazir tue kan amalan syaitan..


Bahan-bahan 
  • 1 bungkus mee kuning
  • 3 keping fish cake (dipotong serong)
  • 12 ekor udang (hanya buang kepala)
  • sayur kobis (diracik)
  • 1 1/2 keping tauhu (digoreng & dihiris)
  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • udang kering (ditumbuk)
  • 2 biji telur ayam
  • 2 sudu besar cili balender 
  • 5 batang cili api ****mai masukkan coz cili balender x pedas 
  • 1 biji limau kasturi (dibelah 2)
  • garam
  • air
  • minyak
Cara memasak
  1.  Goreng terlebih dahulu tauhu & asingkan keluar.
  2. Denagn menggunakan lebihan minyak tadi tumiskan bawang hirisan + udang kering + cili belender + cili api sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang + fish cake + kobis kacau sehingga sebati & biar sebentar.
  4. Kemudian masukkan mee kuning  & kacau rata klu terlalu kering masukkan sedikit air.Gaulkan.
  5. Buat lubang di tengah2 & pecahkan telur,biarkan telur itu masak sedikit barulah dikacau rata,masukkan juga tauhu goreng tadi.
  6. Masakkan mee sedikit kering dan taburkan garam.Kemudian tutup api.
  7. Hidangkan mee bersama limau kasturi.Siap utk dimakan..
 -SELAMAT MENCUBA-

:) 

Aku dan Payung Pelangi

Jalan-jalan di Penang

Part 4...


For this N3 mai nak citekan tempat yg kami sempat berjalan2 di Georgtown.

Dimulakan dgn mlm ari pertama kami sepakat nak berjalan2 & makan malam di Batu Feringgi.Di sini bestttt sepanjang bahu jalan terdapat peniaga2 kecil menjual barangan,ermm senang cite mcm pasar malam tp kat sini byk menjual barangan souvenir,pakaian,beg,baju,kasut dll.Klu nak makan ada restoren & gerai makan.Pilihan kami gerai makan saje jimat sikit duit,lagipun boleh shopping byk2 nanti.Dalam jalan2 & belek2 itu ini mai tersangkut beli penanda buku yg comel berbentuk binatang utk dihadiahkan pd kawan2 opis.

  Keesokkan arinye kami terjah Komtar.



Apa yg menariknye disini,sebenarnye dibahagian atas pengunjung dpt meneropong sekitar bandar Georgtown secara dekat tp sayang kompleks nie tutup plak aritu x dpt lah kami meneropong.. 


Disebabkan X tau jalan kami sepakat(baik betul siap berpakat) naik teksi minta dihantarkan ke  tempat yg best2 lagi pun x mau lagi sesat2 barat buang masa je nanti.Ok uncle teksi telah menghantar kami ke tempat The Chocolate Boutique.


 Disini syurga coklat pelbagai jenis coklat dijual dgn harga yg OK..Paham2 je lah yea mahal...


Dlm mahal pun ada gak kami borong hehehehe...Sedap2 jd x mau lah lepaskan peluang..
 
Kemudian uncle teksi behentikan kami di tempat makan.Kami pilih makan di kedai Line Clear...X lah tipu je X jadi makan pun sebabnye ramai sgt org beratur panjang kat belakang tue dr beratur panjang2 baik kami makan kat kedai sebelahnye, org pun X ramai tgk lauknye pun sedap2 gak.


Lepas makan sambung shopping tgk tue 2 org tgh belek2 cermin mata.

nampak tak???? 2 tangan ku pegang beg plastik fura simpan dlm beg suami dia..Sungguh seronok betul bershopping disini dgn cuaca yg panas..

Petang tue terjah pulak ke Bukit Bendera dgn naik kereta sendiri.Alhamdulillah dgn berpandukan map yg dibeli fura sampai gak kami disini.Nasib fura terpikir beli klu tak,tak sampai lah kite yea...

Kat sini paling buang masa sekali nak beli tiket kena beratur panjang,bila nak masuk naik cable car pun kena beratur panjang gak sampai aircond X terasa langsung yg budak2 kecil dah bising kepanasan dah lah tue siap ada yg potong line barisan lagi,sabar je lah dorang nie X ada kesedaran sivik langsung.Dlm 45 min baru kami dpt naik cable car..
nie landasan cable car yg diambil dlm cable car.

Akhirnye sampai gak kami menjejakkan kaki ke Bukit Bendera nie..Oh yeaaaaahhhh....


 Bukit Bendera nie tinggi..Hah kat sini ada teropong boleh lah nak tgk sekitar Georgtown.Kena masukkan 2 keping 20sen baru blh guna teropong ajaib nie..

Serius guna teropong blh nampak dgn jelas jambatan pulau pinang,kapal besar,feri,rumah,pejabat, org bogel opss....terlebih sudah yg tue tipu gurau je kang X pasal berlumba2 plak org naik bukit bendera nie..

Nie replika model cable car yg lama skrg punya dah canggih siap beraircond.

Selain dr tue di atas nie ada gak tempat menarik antaranye
Tapi X naik pun coz fura....

TAK LARAT....
tgk tue dia tunjuk perut, agaknye babynye dah penat ikut berjalan.Sorry yea baby...
Benci tau turun pun kena beratur panjang gak, lagi teruk dr mula2 nak naik td..
sabar je lah...

Besoknye sebelum balik tinggalkan Penang kami pekena dulu pasembor dll


Klu dah pegi penang tak sah klu tak beli jeruk..

 Uishh mesti beli nye...tgk lah warna warni boleh rasa dulu sebelum beli..Mai je borong 4 paket fura ada gak beli tp x sure berape..

Lepas beli baru kami gerak balik tinggalkan Pulau Pinang.
Bye Penang klu ada rezeki kami dtg lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...