Pengikut

Jumaat, 30 September 2011

Potong Kuku Anda


Hari Memotong Kuku & Hikmahnya...

Hari Sabtu : nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan

                  masuk kepadanya penykit

Hari Ahad : nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk

                kepadanya kemiskinan

Hari Isnin : nescaya keluar daripadanya gila dan masuk

                kepadanya sihat

Hari Selasa : nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk

                   kepadanya penyakit

Hari Rabu : nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk

                kepadanya kepapaan

Hari Khamis : nescaya keluar daripadanya gila dan masuk

                   kepadanya sembuh dari penyakit

Hari Jumaat : nescaya keluar daripadanya dosa-dosanya seperti

                   pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk
                   kepadanya rahmat daripada Allah SWT

Khamis, 29 September 2011

Seperti Mencurah Air Ke Daun Keladi

Peribahasa kita arinie


Pokok Keladi = Watak seseorang yang degil/jahat
              Air = Nasihat yang cuba diberikan kepada seseorang
                      yang degil/jahat tersebut supaya berubah
                      menjadi baik.



P/S : mungkin perlu dicurah air diakarnya bukan didaun

Allah berkuasa menarik balik kurniaan-Nya

Sebenarnye tidak guna kita merasa sombong dengan apa yang ada pada kira,kerana sesungguhnya semua itu adalah milik Allah dan kita hanya diberi pinjam untuk menggunakan kurniaan tersebut dan sampai masanya kita mesti memulangkan kembali barang pinjaman tersebut kepada Allah.

Allah SWT Maha Berkuasa menarik balik apa yang dipinjamkan tersebut pada bila-bila masa sahaja.

Jesteru,penyakit hati ini mesti dirawat dengan segera kerana ia bukan sahaja akan merosakkan organisasi malah lebih bahaya daripada itu ia boleh menjadi penghalang dalam mencapai kesempurnaan iman.

Sifat-sifat tersebut boleh merubah kehidupan manusia dari mulia kepada hina dan dari kuat menjadi lemah,manusia mudah leka dari mengingati Allah SWT. 

Tidak kira sama ada dia seorang jutawan,hartawan,berpangkat tinggi,majikan,pemimpin atau sesiapa sahaja yang mempunyai kedudukan,kelebihan dan keistimewaan,semuanya jika mempunyai sifat sombong akan menjadi penyebab utama kepada keruntuhan iman.

Rawatan segera perlu dicari agar penyakit hati ini tidak merebak.

Terdapat beberapa pendekatan yang boleh digunakan untuk menghindar,menginsafi,dan memperbaiki diri dari sifat sombong ini.Seseorang itu haruslah merenung kembali asal kejadiannya dan destinasi terakhir yang bakal dituju sebagai langkah untuk membuang sifat berkenaan.

Ia harus ingat bahawa asalnya dari setitik mani yang hina.Setelah menempuh kehidupan di dunia ini,ia tetap akan mati dan terus dikuburkan lalu menjadi mayat yang hanya dibezakan dengan amalannya ketika hidup di dunia.

Di samping itu adalah dengan mengingati dan menyedari bahawa apa yang diberikan oleh Allah SWT. yang berupa ilmu,harta,kekuatan atau kemuliaan boleh diambil-Nya kembali pada bila-bila masa.Pemberian tersebut bukan untuk dibangga-banggakan tetapi untuk disyukuri,dikongsi dan diamalkan.

Amal ibadat seseorang kepada Tuhannya meskipun banyak tidaklah akan dapat mengimbangi nikmat yang diberikan Allah kepada hamba-Nya.

Sesungguhnya nikmat Allah tidak boleh diukur dengan sesuatu kerana Allah adalah sumber segala kurniaan dan yang memberi segala kurniaan dan yang memberi segala kebaikan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Amal seseorang daripada kamu tidak akan menjadikan dia selamat.Mereka berkata: Termasuk engkau ya Rasulullah? Ya aku juga.Namun Allah memenuhiku dengan rahmat-Nya.(riwayat Bukhari).

Sesungguhnya apa yang ada pada kita tersangat kecil dan sedikit,tidak layak untuk merasa megah atau besar diri,malah kita hendaklah merasa malu kerana sesungguhnya sifat takbur itu milik Allah,Dialah Al Mutakkabir,dan kita perlulah menisbahkan diri dengan segala sifat yang hina.Wallahu'alam.

Rabu, 28 September 2011

Memori Raya 2011

Arinie genap sebulan syawal,tue bermakna kite telah mengakhiri bulan syawal tahun nie.Nie jugak bermakna tiada lagi open house yg ada close house je,tapi kuih raya masih ada lagi kan..jawapannye makan lah anak beranak sampai habis...kehkehkeh.Pada korang yg rasa berat badan tue dah naik,silalah berdiet @ senang cite ganti je pose anda yg tinggal aritu sementara masa masih sempat lagi...

Bagi mengakhiri bulan syawal nie mai tinggalkan memori raya 2011 di ruang N3 nie buat tatapan kita bersama..

 family en. zol

abah & mama

3 dara (dara lagi ke aku nie tet tet tet)

kamilah bunga-bunga dihati abah

tahun ni baju raya kami bertemakan hijau

wajib bergambar di tangga merah nie
satu2nye rumah yg masih mempunyai ciri2 rumah melayu.

Mai harap & berdoa agar tahun depan masih lagi dapat beraya bersama keluarga tercinta.. Insyaallah

Lawak Si Penyelam

Suatu hari ada seorang penyelam sedang menyelam di dalam lautan. Dia menyelam dalam kedalam 20 kaki bawah paras air. Sedang die menikmati permandangan di dalam lautan tersebut, die terserempak dengan seorang lelaki berenang pada kedalaman yang sama dengan nya. Yang peliknya beliau langsung tidak mempunyai kelengkapan menyelam.

Penyelam tersebut menyelam ke dalam 10 kaki lagi dan lelaki tersebut mengikuti nya seminit kemudian. Kemudian penyelam itu menyelam sedalam 15 kaki pula dan seminit kemudian lelaki tersebut pun muncul. Penyelam itu mengeluarkan papan kapur kalis air dan menulis kepada lelaki tersebut, "Bagaimana anda menyelam tanpa kelengkapan oksigen??" Dan lelaki tersebut memadam apa yang penyelam itu tulis lalu menulis "Aku lemas la bongok!!!"

Selasa, 27 September 2011

Kasut But Wanita

kualiti gambar kurang memuaskan

 Hari ini dalam sejarah hidup dan pertama kalinye mai beli kasut But' wanita, nie semua gara-gara nak dikenakan dgn memakai baju jubah nanti bila arie jumaat..Sabtu tue mai dah skodeng kasut kat Pertama Complexs betul2 naik tangga sebelah kanan kedainye,belek2 kasut sekali ada yg bekenan dan harganye RM79.90 but ada less 20% tapi dalam hati kata plak nanti2lah je beli kena pk dulu sama ada pakai ke tak nanti.:-(

Sekali malam tue masa kat rumah mai pikir punya pikir kata beli lah je besok kasut tue,lg pun kasut but' tue murah kat tmpt lain mesti mahal lg pun kasut tue sesuai gak pakai dgn seluar jeans.(ayat mula bengong)

Maka besoknye ahad,lepas je habis beraya open house mai ajak hubby pg Pertama Complex katakan nak beli kasut tue.Hubby pun bawa lah mai ke sana.Nasib ada saiz so mai beli lah kasut but tue dgn harga less rm63.90, betul tak murahkan mana nak dapat harge mcm tue.


sesuaikan pakai dgn seluar jeans..dlm pada tue mai boleh wat lawak dgn hubby mcm minah koboi plak pakai but nie..kahkahkah..

Hubby warning katanye jgn tak pakai sudah..Amboiii......

Isnin, 26 September 2011

Beli gak set Bowling

Nampak gayanye tiap2 hujung minggu muka kami akan menempek kat Plaza 63 lah gamaknye.Hubby dah berjaya beli set main bowling semalam.Balik dr kursus mulutnye tak henti2 cakap & minta izin dr mai nak beli set bowling tue,klu ikutkan hati tak naknye mai bagi beli tapi apakan daya dia adalah ketua keluarga kena lah gak bg keizinan gak membeli kang ada plak kata control laki.

Mcm biasa lah sebelum bg beli mesti ada terma & syarat yg patut dipatuhi,hehehehhehe..ok hubby if U dah main tak geti simpan balik bila dah guna @ tak geti2 nak bawa sayang pegi main,sayang tak teragak2 rebus bola bowling tue bg hubby minum atau sayang lambong je dr atas rumah biar pecah 2..Hubby mcm biasa lah buat muka poyo dia,dia tau mai gertak je tue..Mlm dlm pkl 9 kami sampai ke pusat bowling tue dan terus ke kedai tue.Hubby bukan main senyum sampai ke telinga suka dapat beli..

tue hubby kat dalam


hubby beli yg harga RM298.ok lah tue tak de lah mahal sgt..


bola bowling,cer teka yg mana hubby bekenan

kasut nie nampak je samakan but rupa2nye ada plak for men & women, klu salah beli mau kena gelak guling2.

 
hubby pilih kasut yg nie,kasut taik cicak..opsss terlebih sudah...

Setelah capai kata sepakat(poyo je ayat), hubby pun ukur saiz jari tangan menggunakan bola yg dibawah nie.

bulat2 yg ada tue adalah saiz jari yea bukan design bola tue tau..

besi2 yg kat belakang tue plak mata lubang yg nak digerudi
nampak tak??? tue lah mesin yg mengerudi bola bowling mcm mesin ABC pun ada kan..

vekium pun digunakan utk sedut habuk2 @ sepihan bola bowling

Siap je bola bowling tue hubby test power bola tue,siap dapat free line main tue.bagus plak servis yg dibagi..Jom jom tgk hubby test main bola tue.

 semangat + poyo
 gayalah sgt tue...:-P

Brother kedai tu bg free gift benda ala nie..mai tak tau ape bendanye lupa nak buka mlm td..


nie resit sebagai pembelian..

Oh kat taman sg besi rupanye ingatkan kat salak south,sory yea kawan2 wrong information pd N3 sebelum nie..

Khamis, 22 September 2011

Lawak Si Sam & Dol

SAM:Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?
DOL:Sebab semalam semasa aku tengah minum,lembu tu terajang aku.Nasib baik tak mati.
===================================

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?

DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang diamintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit
===================================

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati
lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
DOL: Sebab aku bela ikan emas  aku jumpa ia  mati dalam air!
===================================

SAM: Semalam aku nampak hantu!

DOL: Uih! kau terkejut tak?
SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.
DOL: Mana kau tahu?
SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam   jer....
===================================
 
SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa   masin?
DOL: Gula dah habis!
SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?
DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah
===================================

SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini
"candle
light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil
elektrik, api rumah aku dah kena potong!
===================================

SAM: Aku ada AIDS? mana ada...

DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni
ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada
aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah
tahu...
===================================
SAM:Dol,aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
DOL:Iya ke? kalau macam ni aku kena banyak
berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik
lagi.
===================================

SAM:Dah dua kali perompak yang sama

datang  merompak kedai kita.
DOL:Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan
pasang signboard "SILA DATANG LAGI "

Rabu, 21 September 2011

Lentiknye Bulu Mata


Korang ingat tak dulu mai ada buat N3 pasal bulu mata palsu,tup tup mai kena pakai plak bulu mata palsu nie.Nie semua idea baik punya dr kak Sue,nak lawa punya pasal masa ari perbarisan dia bg idea suruh pakai bulu mata palsu.Sudahnye tengah hari tue time lunch kak sue ajak mai & amirah pegi Pavilion pegi beli bulu mata palsu tue,masa dok pilih memilih tue ada gak rasa geli hati nie, biar betul nie nak kena pakai kang ada plak yg X boleh buka mata tak pasal2 ada yg jatuh masa perbarisan,mcm kami yg dah kawin nie mungkin dah biasa dgn rimas bulu mata palsu tue yg belum tue mungkin ada sikit masalah pd dorang.

Pilih pilih nie bulu mata yg bekenan simple je tak lah over sgt masih blh nampak mcm bulu mata asli.So kak sue beli sekotak dlm nye ada 10 pasang cukup lah buat kontijen wanita yg 9 org nie lebih 1 tak pe mana lah tau ada yg rosak ke.

Kak Jue ditugaskan utk memakaikan kami semua bulu mata palsu tue pd pagi jumaat(16/9/2011).Sudahnye kak jue sendiri tak pakai katanye klu dia pakai kena ambil masa yg lama utk pakai,pakaikan org lebih senang sebenarnye kata dia lah.Mai agre dgn kata kak jue tue pasalnye bila mai cuba nak pakai memang susahpun mana nak buka mata sebelah mana nak lekatkan tak caya cuba buat sendiri.

aku yg gedik masa pakai pun nak ambil gambar..
tue kak jue,letih dia sorg2 kena pakaikan.Good jobs & thanks kak jue coz bg kami semua lawa...Tapi lagi lawa mai kan kan kan....kahkahkah

gambar waktu pagi tue yg gelap sikit,nie je gamabr yg dekat sikit yg nampak bulu mata palsu tue.

pandangan sisi..

Klu pandai lah pakai kan nak je mai pakai hari2 lg pun bila pakai bulu mata palsu nie muka kite nampak lain mcm sikit.Errrmm malu plak nak cakap,tp nak cakap gak ia nampak cantik,lawa,jelita,manis & cun.(masuk bakul angkat sendiri lah aku nie)
Apa salahkan puji diri sendiri.



Selasa, 20 September 2011

Ya mereka pun Berbaris

Masa perbarisan aritue artis2 pun turut serta turun padang sertai perbarisan,dorang nie dikira peka juga dgn hal2 negara nie,ingatkan sibuk dgn dunia glamor je.

Lepas habis je pebarisan kami2 nie sibuk berlari kejar mengejar artis utk bergambar.Tak lah kejar sgt punnn ingat dorang nie super star lah sesgt,artis nie dah bkelompok dok sesama artis jadi kami just panggil je nak bergambar.Mereka semuanye sporting moting time tue,bagus lah mcm tue klu tak mau kena bakar dorang nie.hehehehe tak mau ckp lebih2 kang aku kena saman plak..

Dah stop mengarut jom tgk sape yg kena cekup dgn kami2 kontijen PKKM..

 Shaheizy Sam
yg kenal AYAM(tak tau nama sebenar) je pelakon drama JUVANA (kanan)

Man Raja Lawak

sekali lagi Shaheizy Sam  bsama bini-bini gangster dia Yana Samsudin dan Intan Ladyana


 lagi Shaheizy Sam yg menjadi rebutan org ramai begambar

 kak sue bpeluang bergambar dgn UPIN IPIN
comelkan upin ipin nie.siap nak snap gambar org lagi..

 dia lagi yea kali nie mai gambar betul2 sebelah dia

 wawa(kiri) bersama wawa

 bersama Iqram Dinzly a.k.a Qabil.

Ramai lagi kat belakang tue artis2 cuma kami tak sempat nak ambil semua,kang org kata jakun plak..Lagi pun ada gak artis yg tak MESRA rakyat...Opppssss terlebih sudahhh..

Isnin, 19 September 2011

Bersama mereka berbowling

Petang semalam agak2 jemputan dr belah kawan2 mai dah X de dtg mai dgn selamba badak mengajak member2 3 org (gambar dibawah) nie main bowling..Nampaknye pelawaan mai disambut baik oleh dorang,dorang setuju utk main bowling cuma rinie mula2nye X nak main cuma nak ikut je katanye dia dah lama tak main nanti mesti masuk longkang je buat malu je dia nanti.Mai X peduli pun mai tetap ajak gak dia main,mai kata kite main utk suka2 bukan nak bertanding jom ah main sekali sekala je kite bersosial bersama..So dia pun setuju..hurei hurei hurei..kemas2 meja jap angkat pingan mangkuk bekas makanan lepas tue minta izin pd mama & abah nak kuar dgn dorang nak main bowling..

Mai ajak dorang main kat tempat biasalah kat Plaza 63 salak south tue,tempat yg best yg X de ramai org tue..

pasangan suami isteri.

faizullah thanks for coming.mai memang X sangka ko sudi gak dtg ke rumah,sgt teharu tau.

 
nie pun pasangan suami isteri.kahkahkah memang kena ketuk gak kepala aku nie..mestilah korang dah tau kan..

Tepat tekaan mai memang X ramai org pun,hanya kite2 je apalagi boleh buat kecoh ah sesama kite je,klu ada org mesti malu sikit..

betul tak???

Kami main 2 frame je cukup lah tue sekadar suka2 je bemain.Yg X disangka tue rinie konon X nak main sudahnye dia punya kutipan mata jatuhan pin lebih byk dr aku,yg apul pula malu sbb bini menang.kahkahkah
< A= Apul Z= Faizullah K= Krul M= Mai R= Rinie >

Tgk ah score rinie berape yg mai yg mengajak kalah teruk..malu siut..berbalik pd kata2 mai td main utk gembira bukan utk bertanding..baru boleh senyum...
Nie score yg 2nd frame

my hero hubby menang,frame nie semua tangan dah lenguh2 bagai main pun X larat..kahkahkahkah..mai ada peningkatan naik lah sikit score tue..hehehehe...

Apul siap kata lepas nie klu nak main dia nak dtg sini main,mai pula kata ha nak main sini roger2 lah boleh kami join main sekali.Habis tue hubby plak sibuk2 tgk pemplet

hubby dah gedik dia nak pasang angan2 nak beli set main bowling..mai cakap pd hubby suka hatilah besok klu dah beki jgn dok simpan dlm stor je mau mai campak dlm tong sampah..hubby senyum kambing..
begambar kenang-kenangan bersama rinie sebelum balik..
macam lah kat opis tak jumpakan..

Ok lah tue je yg mai nak citekan jumpa next N3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...