Pengikut

Selasa, 12 Disember 2017

Buttermilk Cheese Chicken


Bahan-bahan:


  • Ayam (isi ayam - aku pakai kepak je)
  • Tepung (aku pakai tepung tempura cap nona)
  • 2-3 sudu besar Butter (ikut pada banyak ayam)
  • 1-2 kepingan Cheese
  • 1 kotak susu cair Dutch Lady
  • 2 tangkai daun kari
  • 2-3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • Minyak masak
  • Cili padi dipotong kecil (aku x letak sebab masa tu sakit perut)
  • Garam
Cara Memasak:
  1. Gaulkan ayam dengan tepung.Goreng ayam hingga masak dan angkat asing tepi.
  2. Panaskan 1-2 sudu makan minyak masak dan butter, kacau sehingga butter cair.
  3. Tumiskan bawang putih,cili padi dan daun kari.
  4. Masukkan susu cair dan kepingan cheese kacau sehingga sebati.
  5. Akhir sekali masukkan ayam gaul hingga sekata dan rasakan dengan garam.
Ok SELAMAT MENCUBA 💋


Isnin, 11 Disember 2017

masak-masak minggu ke-9 #6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

Alhamdulillah penyakit M (malas) hilang sudah,dapat sambung balik masak-memasak,tekak pun semakin ok makan pun dah terasa masin,masam,pahit dan manis.

04/12/2017 / Isnin
Masak sambal telur rebus dan sayur goreng (buncis+carrot).Masak 4 biji,2 biji makan tengah hari 2 biji makan malam.


05/12/2017 / Selasa
Nak perabiskan sayur buncis dan carrot aku campurkan dengan fishcake kemudian goreng ikan kerisi 3 ekor dan kicap cili padi potong.Makan pula ikan baru goreng tue dengan nasi panas-panas memang sedaplah.




06/12/2017 / Rabu
Untuk breakfast aku buat burger isi daging dan letak kepingan cheese siap Krul bawa sebiji makan kat opis,bawalah krul.



Malam pula aku buat ayam  masak buttermilk cheese bedebah kaw,resepi minta pada Ros (kawan lama kraf) tapi dia x ajarpun bubuh cheese tengok youtube cara-cara masak ada letak cheese aku pun letaklah maaf Ros derhaka pada ko nasib menjadi.Aku pakai kepak ayam tak pakai isi ayam pun,kepak 3 ketul potong 2 dapat lah 6 ketul.



Dah buat watermark tue kemudian-kemudian aku share resepi yea.

07/12/2017 / Khamis
Semalam ayam arini pun ayam gak yea.Hari nie buat sup ayam yang paling simple hanya ayam campur dengan kentang je tak ada sayur-sayur lain dan pakai sup bunjut yang Fit kasi kemudian lawankan dengan sambal fishcake.




08/12/2017 / Jumaat
Nak perabiskan roti burger buat lagi burger daging dan goreng sosej.



Malam pula udang masak lemak cili padi letak tomato,tempe goreng dan timun jepun


09/12/2017 / Sabtu
Sabtu aku hanya masak sayur goreng (buncis+tempe) je nak habiskan kuah udang masak lemak cili padi yang semalam.



10/12/2017 / Ahad
Dan semalam aku buat ayam goreng berempah dan habiskan sayur semalam.Aku perap 10 ketul tapi goreng sikit je semalam 6 ketul lagi 4 ketul nak goreng arini



Malam tak makan nasi makan biskut cicah milo kemudian makan cheesecake.Masa tengok GV (gegar vaganza) perut berbunyi hahaha lapar.

Ok Bye nanti-nanti aku update cite lain yea.


Ahad, 10 Disember 2017

Anjung Ikan Bakar,Tanjung Aru-Labuan

Jumaat(30/11/2017) lepas Krul belanja makan di Anjung Ikan Bakar, bagus sangat dia balanja makan di luar lagi-lagi mood aku masih ke laut ni nak memasak.



Anjung Ikan Bakar nie buka waktu petang hingga ke malam,tempat makan nie kat tepi laut.

Masa kami datang angin tengah kuat dan ada ombak kecil, masa lalu kat jambatan nak masuk ke dalam memang dengar bunyi percikan air kena kat batu-batu tepi tue.



Ada 4 kedai kat sini.Kami pilih sebelah kiri yang kat belakang aku tue.


Baik dari ikan hingga ke seafood pun ada.


Menu pilihan masakan disediakan kalau nak ubah pun boleh tak ada masalah.



Ketam weiiiii disebabkan malas nak berkopek tak jadilah beli.


Ada nampak uncang kopi kat cawan no. 2 dari belakang,yea orang kedai tue masukkan 1 uncang kopi memang kaw kaw lah kopi tue jadinye.Lepas tue air suam aku plak Krul minum dah dia punya air suam dah jadi air kopi O tawar.Nasib boleh tidur malamnye.


Kedainye kat orang baju warna merah tue,sebelahnye ada gak kedai tapi dia buat set untuk 5 orang hingga berape tah lupalah plak,tapi ok je harganye murah gak.


Nie sebelahnye 2 kedai gak,tapi kedai hujung tak buka.


Hujung sana adalah laut gelap je kan,ada bot berlabuh sebenarnye kat hujung sana tue.Selesa je wei makan sambil ditiup angin laut.


Sebelum makanan sampai biasalah gedik ambil gambar jap.


Muka suci murni aku,orang baru ada selera nak makan.



Comelkan nasi putih dia buat bentuk 3 segi.Mula-mula order 2 je konon sorang sepinggan sudahlah bila dah makan tak cukup order lagi sepinggan share sorang setengah.Tekak aku elok plak malam tue sebab itulah makan bertambah,hihihihi😆😆😆

Kami ambil udang dan ikan je.

udang masak telur masin

ikan siakap masak lemon
 Sayur pula kailan.

sayur kailan masak ikan masin
Jadi pada sesiapa yang datang Labuan seperti biasa aku cadangkan korang datang makan disini.

Jap jap kalau korang nak datang sini sila gunakan Waze yea senang tak sesat Anjung Ikan Bakar nie lepas dari Anjung Ketam.

Sabtu, 9 Disember 2017

masak-masak minggu ke-8 #6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

Hello semua ada sihatkah? 

Minggu ke-8, 2 hari je aku masak mood ke laut sebab period.Teruk sangat period aku kali nie sampaikan penyakit MALAS pun ada,bila makan tekak rasa loya rasa masakan pahit-pahit dan badan plak rasa sakit-sakit kejadian apakah ini period je tapi rasa macam pregnant.

27/11/2017 / Isnin
Isnin masih gigih lagi memasak,terpedaya dengan mama WhatsApp yang masak kari ikan jadi aku pun masak gak kari ikan putih dan sayur goreng kobis panjang campur dengan carrot.




29/11/2017 / Rabu
Buat breakfast nasi goreng ikan bilis,ayam tue ayam uncle bob beli malam tadi Krul tak habis makan.




Itu jelah yang aku masak harap penyakit MALAS dan kejadian period sebegini tidak berulang kembali terseksa rasa diri ini bila nikmat ditarik. 


Khamis, 30 November 2017

balas-balas makanan lauk pauk part ll

Rindu plak kat jiran sebelah rumah,bila masak je teringat kat Fit.Harap sihat-sihatlah dorang anak beranak kat kampung(Johor).

04/11/2017
Fit balas kasi kuey teow goreng siap ada telur mata lagi


05/11/2017
Petang rasanye dia kasi karipap,dia buat sendiri karipap nie.



07/11/2017
Fit balas kasi kuih lagi,aku baru nak puji dia dah mengaku yang dia beli kuih nie.



08/11/2017
Terbaiklah dapat sayur campur goreng dengan begedil frozen dan daun sup.Daun sup tue terlebih beli jadi dia kasilah kat aku dari buang gitukan sayang katanye.


Petang aku balas ayam masak merah


09/11/2017
Turn aku plak kasi lauk kat dia,aku buat sup cendawan.



10/11/2017
Ehhh dia balas esoknye ikan masak taucu



13/11/2017
Aku balas ayam masak lemak cili padi


19/11/2017
Ni terakhir lauk dia kasi,ikan masak taucu.



20/11/2017
Lepas dia kasi barang-barang dapur aku balas kasi buah betik



21/11/2017
Dan ini yang terakhir aku kasi makanan kat dia,aku kasi roti bersama dengan kacang panggang+sosej.



Belum ada lagi jiran baru setakat ini.rasa sunyi plak bila tengah hari menjelang ke petang selalu dengar anak dia berlari-lari,bercakap-cakap,main guli macam-macam lah.

* balas-balas makanan lauk pauk part l

masak-masak minggu ke-7 #6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

20/11/2017 / Isnin
Tak masak pun nak perabiskan lauk semalam sambal sardin dan sayur tauge goreng

21/11/2017 / Selasa
Sarapan pagi makan roti dengan kacang panggang yang Fit (ejaan sebenar selepas kena tegur dengan Fit salah eja nama dia,hahaha) bagi setin tambah setin dengan aku punya campurkan dengan sosej kemudian goreng telur hancur 2 biji.


Untuk makan malam aku masak kari ayam dan kacang buncis+carrot+fishcake goreng


22/11/2017 / Rabu
Rabu pula goreng bihun (bihun yang Fit kasi) dan malam ulang makan kari ayam dan sayur yang semalam punya,memang sengaja aku masak untuk 2 hari punya makan senang sikit nasib Krul tak muak plak.



23/11/2017 / Khamis
Kalau semalam kari ayam arini pula telur masak kicap dan ikan kerisi goreng.



24/11/2017 / Jumaat
Telur masak kicap tue aku masak semalam 4 biji,2 biji makan semalam 2 biji makan arini lagipun Krul main takraw aku bawa lauk tue ke opis dia tengah hari aku masak nasi dan panaskan lauk nie.

Malam pula Krul belanja makan Pizza Hut kat Ujana Kewangan.Sedapnye makan Pizza.

25/11/2017 / Sabtu
Offday tak masak tak larat period,pagi sarapan luar dan petang makan di Pantai Batu Manikar yang tempat aritu.Dapat gak aku makan kat pondok tue sambil tengok pantai dan matahari terbenam.

26/11/2017 / Ahad
Sarapan pagi makan kat luar petang sikit aku goreng mee malam makan KFC plak.

Isnin, 27 November 2017

Jiran sebelah dah balik kampung halaman

Dah tak ada jiran sebelah lagi nak berborak-borak dan bertukar lauk masakkan.Fiq dan anak-beranak dah balik kampung minggu lepas hari rabu 22 november.



Memperkenalkan jiran sebelah rumah kite Fiq namanye (ejaan nama kurang pasti)

Sempatlah bergambar buat kenang-kenangan dengan Fiq.Masa nie aku nak gerak ikut Krul ke opis sebab petang dia ada main takraw dan Fiq pula nak kuar ambil anak sulung disekolah,dah nak balik pun anak dia sekolah lagi dan yang bongsu dalam kereta.Dorang naik flight petang tak dapatlah hantar kat airport dah Krul main takraw plak.

Atas tue rumah kamilah,Fiq belah kiri aku plak belah kanan.Kat tengah-tengah pintu tu ada tembok penghadang antara pintu rumah kami,kat situlah kami selalu berborak.Buka je pintu ketuk tiak dan bagi salam lepas tue borak tak payah nak gerak jauh-jauh kat muka pintu je berboraknye.

Sebelum Fiq balik dia kasi macam-macam barang kat aku.Segan plak aku terimanye,dia kasi sebab dari buang gitu baik kasi aku boleh gak masak dan guna.



Nie semua bahan masak ,tempat letak tisu dan bekas-bekas tapeware,Yang nie dia kasi 2 hari sebelum balik.


Yang nie pula dia bagi pagi sebelum dia balik.

Bekas air nie bagus gak Fiq kasi selalu aku letak air dalam jug air kejap-kejap nak kena masak bila habis air nie senangkan hari aku,aku masak dan isi air sampai penuh bila dah sampai takuk kat paip tue baru aku masak dan isi sampai penuh balik.Rak pinggan mangkuk nie mulanye aku nak gantikan kat rak pinggan mangkuk yang Krul punya nie tapi tak lepas plak kat singki jadi tak dapatlah nak pakai,nanti nak bawa ke bilik Krul nak letak sana.

Bagus dorang nie fridge,dapur masak,rak alamari,baldi air dan barang-barang lain yang kecil dorang sedekahkan kat PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam
sebab PASTI ada buka pusat yang baru bolehlah buat tambah-tambah katanye.

InshaAllah kalau ada rezeki,umur dan jodoh dapatlah kita berjumpa lagi yea Fiq.


Khamis, 23 November 2017

Ikan Putih Masak Masam Manis / Sweet Sour


Nampak aku dah buat watermark jadi TOLONG jangan curi gambar masakkan aku nie plak.

Nak simpan resepi Ikan Putih Masak Masam Manis / Sweet Sour kat sini nanti-nanti boleh rujuk sini je,masakkan yang tak selalu buat memang aku cepat lupa.

Bahan-bahan yang diperlukan,

Bahan A:
Bahan B:
  • 5 bji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1/2 halia (dihiris)
  • 5 sudu makan sos tomato
  • 3 sudu makan sos cili
  • 2 biji cili merah (dipotong nipis)
  • 2 biji tomato (dipotong 4)- aku pakai tomat saiz kecil 
  • Carrot (dipotong nipis buatlah bentuk mcm aku buat tue lepas tue aku rebus sekejap je)
  • 1 pokok daun bawang (dipotong panjang)
  • 1 cawan air
  • Garam 
  • Gula
  • Minyak

Cara memasak atau langkah memasak:
  1. Ikan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng sehingga garing.Kemudian angkat letak kat dalam pinggan dan hias dengan carrot yang dah direbus tadi.
  2. Gunakan sedikit minyak lebihan goreng ikan tadi dan tumiskan bawng merah,bawang putih dan halia.
  3. Apabila wangi,masukkan sos tomato,sos cili dan air.
  4. Kemudian masukkan cili merah,tomato,garam dan gula.
  5. Apabila kuah pekat,tuangkan diatas ikan.
  6. Hiaskan dengan daun bawang.
Itu saja senang je bukan..

SeLaMaT MeNcUbA..

Ok Bye..

Rabu, 22 November 2017

Curi gambar masakkan aku..hampeh kau..tak ada sivik..

Cantik sangat perangai tue,curi gambar masakkan aku lepas tue tempek kat page kau dapurmalaysia.com nasib baik aku tak tulis resepi kalau tak dengan resepi-resepi sekali kau tempek jugak.

Aku pakai handphone je snap gambar nie,menarik sangat perhatian kau yea sampai curi gambar aku.



Nampak gambar masakkan tue masa bulan ramadhan 2015 punya ,boleh yea kau nak curi gambar masakkan berbuka puasa aku tue nak kena panah petir ke?

Tolonglah hormati HAK/KEPUNYAAN orang lain,kalau gambar kau kena curi marah tak?Kau ingat tak ada effect ke kat aku,buatlah orang kata aku yang curi gambar tue tak pasal-pasal plak aku nak bertetak dengan orang tue nak terangkan berbagai.

Aku ada je dulu letak watermark lelama aku dah tak buat dah sebab lupa nak letak dan malas nak edit,tak payah nak padankan muka kat aku sangat nape tak buatkan.

Sebelum nia ada gak orang ambil gambar kumpulan koir yang aku join satu ketika dulu,dia ambil gambar tue sebab menceritakan pakaian-pakaian kumpulan koir tapi blogger tue bagus dia letak sumber rujukan dari mana gambar tersebut which its dari blog aku lah,macam itu tak pe sekurang-kurangnye dia ada rasa menghormati HAK/KEPUNYAAN orang lain.

Lepas nie nak ambil ke nak curi ke TOLONGLAH letak sumber rujukan tak lah orang marah.

Ok bye..

Selasa, 21 November 2017

masak-masak minggu ke-6 #6bulansurirumahtanggasepenuhmasa

13.11.2017 / Isnin
Makaroni goreng untuk sarapan pagi


Dan untuk makan malam pula aku masak lauk ayam masak lemak cili padi dan sayur kangkong goreng ikan masin tambah dengan begedil (jiran sebelah kasi minggu lepas yang frozen tinggal nak celup telur dan goreng je)


14.11.2017 / Selasa
Lauk ayam masak lemak cili padi yang semalam ada lebih jadi tak payah masak lauk lagi.Aku tambah  dengan buat sotong goreng tepung.Aku pakai tepung tempura cap nona je tak payah nak pakai macam-macam jenis tepung tinggal nak letak air dan celup je senang jimat masa.


Ni sotong katak yang beli kat Pasar sungai Keling tempoh hari


15.11.2017 / Rabu
Off day biasalah Krul main takraw,dah memerap kat bilik dia dari pagi sampai ke maghrib balik tak kuasa aku nak masak jadi baik makan luar sajelah.

16.11.2017 / Khamis
Sambung balik masak arini aku masak ikan kerisi masak masam manis/sweet sour dan sayur kangkong lagi,puas hati Krul dapat makan sekor ikan tak payah kongsi dengan aku.


17.11.2017 / Jumaat
Disebabkan kuah masam manis/sweet sour tue ada lebih aku goreng ikan putih, aku tambah sikit sos kemudian curahkan je kuah tue kat ikan putih tadi dan aku masak sayur buncis goreng telur.


Krul kata decoration kat ikan cantik,haruslah cantik nak kasi berselera awak tue makan,hihhihi padahal aku nak habiskan carrot tue gigih aku susun caarot keliling pinggan (carrot tue aku rebus jap kang keras memang tak makannye Krul)

18.11.2017 / Sabtu
Buat bihun/kuey teow sup.
Nak cite nie aku masak pepagi seperiuk sup(isi ayam,meat ball dan fish ball) kemudian buat pula cili kicap,siap je masak baru sarapan makan kuih yang Krul beli kemudian mandi siap-siap pegi jalan ke Taman Burung Labuan,balik baru aku rebus bihun,kuey teow dan tauge.Nampak banyakkan bihun tue memang sengaja aku rebus banyak nak makan sampai malam.



Nie buhun sup


Nie pula kuey teow sup

19.11.2017 / Ahad
Berduo dengan Krul buat cucur ikan bilis untuk sarapan pagi,sama gak aku pakai je tepung readymade aku pakai cap adabi.Aku masukkan adunan tepung dalam kuali Krul tolong terbalik-balikkan cucur tue.


Macam-macam bentuk ada ko mampu buat gitu.Kalau mama tengok sure kena gelak guling-guling nie

Kemudian untuk makan tengah hari aku masak sambal sardin dan sayur tauge goreng je.Malam makan McD.


Sekian untuk masak-masak minggu ke-6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...