Pengikut

Isnin, 21 Oktober 2013

:: Masak Daging Korban ::

 Daging Korban dapat 2 bungkus, sebungkus part krul menolong melapah dan sebungkus lagi family aku bagi.Disebabkan raya aidilfitri tahun nie aku tak masak rendang jadi daging korban yang dapat nie aku pun masak rendang daging dan jamu family aku makan.

Lepas je solat subuh (sabtu),gegas ke dapur rebus kesemua daging yang telah siap2 krul potong kecil-kecil..Berjam-jam gak lah aku rebus daging biar lembut/empuk senang nak makan.

- Rendang Daging -

Rendang daging nie ada lebih, dari tak habis aku tapau bagi family bawa balik boleh gak mama tambah laut makan malam atau besok-besok.

Oh ya mama tak makan sangat daging jadi menu tambahan yang buat last minute sambal ayam.Nie pun pasal krul yang ingatkan kalau tak memang rendang daging je lah akau jamu family makan.Alang-alang krul nak pergi pasar belikan santan aku pun suruh dia beli ayam sekali.

- Sambal Ayam -

Sambil rebus daging aku pun rebus gak nasi impit.Dua-dua tungku dapur aku gunakan dan keduanye sama-sama empuk dan masak.Aku rebus 20 bungkus nasi impit yang kecil-kecil tue.

- Nasi Impit -

Terasa sungguh macam hari raya plak sabtu tue makan reramai..


Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...