Pengikut

Selasa, 13 Januari 2015

mencuci comforter lebih mudah dengan DOBI PAPA

Jimat duit kami tak payah nak hantar dobi lagi untuk basuh comforter atau toto.Ahad baru nie aku pergi kedai dobi iaitu DOBI PAPA nak cuba basuh comforter sendiri.Dalam pukul 7.45 pagi    dah sampai dobi tue,baru ada sorang yang datang basuh pakaian.K nie first time datang situ,aku sendiri fikir macam nak guna,so carilah instruction yang ditampal kat dinding.

Senang rupanya nak guna mesin nie hanya masukkan duit ke dalam mesin basuh tue untuk mula cucian dan dryer.Tapi sebelum tue kena tukar duit kepada token yang dikhaskan.


nie lah mesin tukar tokennye.mesin nie menerima duit rm10,rm5 dan rm1

Ada 2 jenis mesin basuh yang disediakan, maksudkan aku 1 mesin basuh untuk 10kg dan 1 lagi untuk 14kg.Pilih lah yang mana nak guna. 

Harga cucian untuk 10kg dan 14kg


Disebabkan aku basuh comforter aku pilih mesin basuhan 14kg,harganye rm6.50 air plak aku pakai air biasa (cold) je.Kalau nak guna air sederhana panas(warm) tambah rm1 dan air panas (hot) sekali kena tambah rm2.Kadar cucian 14kg selama 23 minit.


 Mesin cucian14kg nie ada 4 buah.Oh ya sabun disediakan cuma tak boleh letak sendiri je sabun free tue,sabun akan kuar secara automatik masa mesin berfungsi,tapi kalau korang nak bubuh sabun sendiri boleh je tak ada masalah sila bubuh sebelum mesin basuh mula berpusing letak sabun cecair je tau.Aku pun bubuh sabun sendiri gak nak lebih wangi takut sabun free tue tak wangi tapi sebenarnya wangi tau sabun tue,aku cakap wangi sebabnye aku letak sabun aku tue sikit je pun dan siap dapat free softener.


Manakala untuk cucian 10kg hanya ada 2 buah sahaja.2 saje nie kalau orang tengah guna kena lah tunggu sampai habis basuhan orang tue.Cucian 10 kg nie rm5.50 kalau nak tambah air warm dan hot tambahlah lagi duit.Tengoklah sendiri kat gambar atas tue berape harganye yea.

Ko rasa aku tunggu tak cucian comforter tue?jawapanye TIDAK.Lepas masuk kan je comforter dalam mesin basuh tue dan dah berpusing mesin tue bersama air dan sabun,aku gerak pergi sarapan pagi kat kedai makan mengahala ke pasar tani kiranye jauh gak lah dari DOBI PAPA nie.

Kan tadi aku cakap cucian ambil masa selama 23 minit tapi lepas 1 jam baru aku datang balik dobi nie.Sampai je dobi mesin basuh aku tue dah berhenti pusing.Next step kena alih ke mesin dryer plak untuk proses pengeringan.

Tukar lagi duit untuk guna mesin dryer.Kali nie tiada pilihan kena guna je mesin dryer yang disediakan 4 buah tue saje cuma pilih nak guna di bahagian atas atau bahagian bawah tue saje fungsi tetap sama.


Aku pakai yang bawah sebelah kiri gambar yang ada comforter warna kuning tue,sebelah tue orang yang awal dari aku tue punya macam mana aku tau yea, sambil tengah aku menunggu dryer nie berhenti orang tue datang alihkan cucian dia tadi ke mesin dryer nie.Baiklah masa untuk mesin dryer nie selama 24 minit sahaja dan masa tambahan diberikan 3 minit sahaja tapi kena tambah 50 sen saje.Dapat lah 27 minit dryer tue berfungsi.Aku tak tambah pun guna je 24 minit tue dengan harga rm4.Oh ya suhu ada 3 pilihan suhu slow.medium dan high.Aku pilih medium je takut panas terbakar comforter aku tue nanti hihihi.

Sambil tunggu tue aku duduk kat tepi dinding,ada disediakan kerusi dan meja tak payah lah kena berdiri je.Aku rasa meja tue disediakan untuk lipat pakaian atau kain yang besar mungkin comforter atau toto kot.


Kipas dinding pun disediakan jika berasa panas dalam dobi tue cuma kenalah rerajin on sendiri suis yang disediakan dah habis guna atau tak ada orang lain dalam tue sila tutup kembali suis tue.Berhenti je mesin dryer tue aku lipat kat situ tapi bukan atas meja tue takut kotor kan jadi peganglah kat hujung kain comforter,ko past kat aku past kat ko.Dah lipat kecil-kecil masuk dalam plastik.Lupa plak nak bagi tahu pasal kering ke tidak comforter aku tue tahap keringan memang kering dan rasa kainnye sedikit panas.Sampai rumah aku jemur balik comforter tue nak bagi hilang panas kain comforter tue,nanti tak lah berbau kepam comforter tue.

Senangkan,jimat dan mudah digunakan mesin dobi nie.Aku bagi cadangan kalau cuaca hujan nie bajunlamabt nak keringkan ape kata kite guna mesin dryer nie cepat kering baju balik rumah lipat dan simpan dalam almari.


Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...