bahan-bahan
- ikan siakap
- 2 labu bawang besar di hiris kasar2
- 2 ulas bawang putih di hiris kasar2
- 1 biji cili merah di hiris kasar2
- 1 biji cili hijau di hiris kasar
- 1 biji tomato di belah2
- 5 biji cili api di hiris2
- 3cm Halia di hiris kasar
- 1 batang serai di ketuk/di titik
- 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja
- garam
- 2 cawan air @ secukupnya
- minyak
Cara2nya
- Panaskan sedikit minyak masak dan tumiskan bawang,serai dan halia.Kacau sampai layu.
- Seterusnya masukkan pula 2 cawan air dan cili merah cili hijau cili api,kacau dan biarkan seketika.
- Selepas itu masukkan si ikan siakap dan tuangkan jus limau kasturi.
- Sekali sekala terbalikkan si ikan siakap supaya tidak sebelah badan saje masak dan masukkan garam.
- Bila ikan dah masak masukkan tomato dan tutup api dapur.Sedia utk dihidang
Tiada ulasan :
Catat Ulasan