Pengikut

Rabu, 15 Mei 2013

Bercinta masak sambal

Masak sambal lah paling aku bercinta sekali nak masak,mana taknye aku nie sebenarnya tak geti masak sambal.Setiap kali aku buat sambal mesti aku meroyan tak nak makan sampaikan rasa nak humban je dalam tong sampah sebabnye sambalnye tak berape nak merah sangat selalu aku buat mesti jadi warna oren kemerahan.Setiap kali masak mesti aku akan call mama cakap sambal tak jadi lagi,macam-macam mama ajar tapi hasilnye sama gak.Geram punya pasal aku sampaikan nekad tak nak lagi cuba masak sambal.

Aku tengok mama masak cantik je sambalnye merah menyala pedas tak payah cakap lah memang berasap telinga bila aku masak pedas pun tak berape nak rasa.Adakah disebabkan aku guna cili boh atau cili giling yg ready made tue yg menyebabkan sambal aku tak berape nak jadi merah.Seingat aku dulu ada gak aku pakai cili kisar sendiri tapi sama je.

Pelik betullah padahal masak sambal lah paling senang nak masak.Bukanye kena pakai santan pun lain lah santan kena jaga jgn sampai berketul-ketul.Yang aku heran bila masak sambal sardin pandai plak jadi merahnye.

Malam tadi aku cuba buat sambal sotong dengan harapan jadilah sambal tue kemerahan dan boleh dimakan..Punyalah takut kang tak jadi sambal tue aku pakai api pelahan sesangat,maka lama lah sambal aku di dalam kuali.Kejap-kejap aku tengok progress sambal tue.Bila sambal mulai merah aku pun tersenyum sikit dan terus kacau-kacau sambal biarkan sedikit garing sikit.

Akhirnya berjaya gak sambal sotong yg aku masak walaupun tak berape kemerahan seperti sambal mama tapi aku berpuas hati.Nanti besok-besok aku nak cuba lagi buat kalau tak jadi gak aku buang je dalam tong sampah.


Apa pendapat korang jadi tak sambal aku.Kalau ada nak ajarkan silakan drop komen.Sedih tau masak kalau tak jadi boleh potong selera makan..


7 ulasan :

cik pelangi berkata...

aku pn xpandai.. so xde komen.. haha

myfara FLK berkata...

tak pe lah cik p..

Lady berkata...

perghhh terliur jugak tengok sambal sotong akak :)

Hijab Valley berkata...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi dan GA sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan sehingga 30mei. Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima Kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

Hijab Valley berkata...

Sedapnya sambal sotong tu. Feveret HV =)

Luv berkata...

nmpk sedap tu mai... okla tu.. sambal mai dh pecah minyak kire tip top dh tu

myfara FLK berkata...

ooo zana kalau nampak minyak cam gitu memang dah jadi ek..tapi tak berape nak merah..boelh ajar tak nak masak sambal..serius nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...