Pengikut

Sabtu, 19 Februari 2011

Taman Pertanian Malaysia - Bukit Cahaya Seri Alam

Part 1- Bukit Cahaya Seri Alam


Ingat tak mai ada cite kononnye nak ke Hutan Simpan Bukit Nanas sudah nye tukar plan ke Menara KL kali nie pun sama kena gak tukar plan,but tak lah ke Menara KL kami pergi ke Taman Pertanian Malaysia - Bukit Cahaya Seri Alam,Shah Alam.Kali nie kami pegi bukan ber2 but ber3 dgn aby(my little sis)..hehehehehe..ada udang disebalik spegeti tau sebenarnye nak guna kamera dia so ajak lah...opss jgn bg tau dia yea..diam diam..Tak tak aby sebenarnye memang nak ajak aby pun klu pegi ramai2 kan best sikit..Kami bertolak dr rumah pukul 9.15 pagi sampai kat sana 10.20 pagi.Sampai je kena beli tiket dulu,utk dewasa bayaran masuk rm3 je murahkan..Apa kata mai cite sikit pasal Bukit Cahaya Seri Alam ini dulu sebelum tahu apa yg kami buat kat sana..


Taman Pertanian Malaysia dibuka untuk umum pada tahun 1986 dan terletak di Shah Alam, Selangor. Juga dikenali sebagai Bukit Cherakah, seluas 1.295 hektar.Disini terdapat taman2 yg menarik yg boleh korang kunjungi.Perkhidmatan bas percuma disediakan untuk membawa pengunjung ke pelbagai tempat di dalam taman ini,bagi korang nak berbasikal,basikal disewakan dgn harga seorg RM5 utk 1jam. Jika korang yg kaki memancing, ada tasik di dalam taman ini korang boleh pancing dgn bayaran sebanyak RM2 sahaja.Best gak tempat nie siap ada swimming pool korang boleh mandi dgn bayaran RM2 utk 3jam mandi lah sampai kulit korang kecut.

Waktu operasi taman adalah 8:30am -4:30pm Selasa sampai Ahad. Ditutup pada hari Isnin kecuali ketika Isnin adalah hari cuti umum atau cuti sekolah. Kadar bayaran masuk adalah sebanyak RM3 bagi dewasa(12 tahun ke atas) tak kiralah sampai pukul berape pun asalkan jgn melebihi 4.30 ptg, RM1 bagi kanak2(4 - 11 tahun) dan RM1 utk pengunjung 55 tahun ke atas..Kalau nak merakam video dikenakan bayaran sebanyak RM10 je.Klu korang lapar dan dahaga kedai makan disediakan dgn harga yg berpatutan.

Dah lah tue jom kita tgk apa yg ada kat dalam taman nie,



nie lah antara taman2 yg ada, banyakkan tempat nye peluh ketiak tau nak pegi but tak semua lah pegi ada tempat yg skip x pegi.

 Ahhh pening kepala nak pegi mana dulu nie...

 Jom naik bas dulu kita round2 tgk tmpt2 kat dlm baru lah tau nak pegi mana dulu nanti..Bijak tak??? Bijakkk

Masa naik bas td tgk org naik basikal seronok plak,so ckp dgn hubby jom kita naik basikal.pegi lah kat pondok basikal,mak datuk ramainye org ada ke basikal nak naik nie.Hubby pi tanya kata org tu ada tp kena tunggu lah ada org tak balik lg(tak hantar lg).

Dari tunggu tue baik kami jalan kaki tak lah buang masa sgt.
kiri kana kiri kanan awat tak sama pun jalannye..
Sambil jalan2 tue apa kata kita posing jappp.Ok tgk kamera 1 2 3 senyum..



aby berJC 29


Nie tempat pertama kami Taman Padi,sebenarnye ada sawah padi tak kuasa nak masuk kang tak pasal2 jatuh kotor plak baju.So tgk je lah padi yg dijemur tuk proses keringkan padi,lepas tu baru lah dapat berasnye..


Sebelahnye ada tasik so kami apa lg kasi snap pic kami aby..



Kemudian kami teruskan perjalan ke Taman Haiwan,

Tgk tue aksi mai & hubby melompat kelakarkan..



Pelbagai spesis haiwan ada disini antaranye...
 burung kakak tue,betul dah tua tue sebab bulu dia putih..tak lah memang bulu dia putih pun..
 aby teruja sgt2 ada..iguana..aby memang suka siap dulu minta abah belikan but nak bela binatang nie kena ada lesen dulu


 besar tau..
 ada rusa sorry yea gmbr jauh..
 kuda pun ada but tak boleh naik yea..

Kat bawah tue ada kandang kuda klu nak bg makan pun boleh but kami tak turun pun

Byk lagi sebenarnye haiwan tp kami tak lah amek semua kang kata plak jakun dgn binatang.Kata aby tak payah pegi Zoo kat sini pun ada haiwan.

Dari taman haiwan tue kami terus ke depan tak sempat plak tgk apa nama taman nie,kat sini ada Fliying Fox but tak blh nak main kena booking dulu,ada kayak but,but lagi, ape dia mai,tak de pun org main mungkin panas kot tak de lah nak naik lagi pun tempat nak berkayak kecil je..





maju lagi ke depan ada plak org buat buat aktiviti family day,lepak lah jap tgk dorang penat lah bejalan.

kat sini ada tempat bersenam sambil2 tu blh lah cuba permainan senam nie


panas panas..

Hampir 10 min tgk dorang kami patah balik ke jalan td pintu masuk Taman Haiwan,mai pk apa kata kita naik balik bas td,kita naik ke atas terus,kemudian turun satu persatu taman dgn bas,lg senang tak penat.Korang paham tak? macam nie naik keatas terus jalan2 lah kat situ bila dah habis jalan tunggu bas kita pge lah ke next station.Lepas tu ke next station sampai lah ke last station.Kan senang tak penat,bila lg nak naik bas byk kali..hahahaha jgn plak muntak naik bas sudah lah..So kami turun lah kat mula2 kami naik bas td ala kat pintu masuk tue.

So kami pun tunggu lah bas,korang nak tau tak apa ada kat atas sekali tunggu yea N3 yg ke2..mai terpaksa buat part by part coz nanti N3 panjang korang malas plak nak scroll..hehehe..

1 ulasan :

Sue-Rya Qistina berkata...

ya Allah, mcm2 ade kt Bkt Cherakah ni ye..dh bertahun2 x pegi..nk pegi la nnt, bwk anak2 berjalan kt cni..pdhal dok shah alam dh hmpr 10 thn kot..cisss...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...