Pengikut

Jumaat, 21 Januari 2011

Arrohead @ senkuang Cina @ Buah Ngaku

Mesti korang pelikkan ape tu Arrohead @ Senkuang Cina @ Buah Ngaku,mai pun tak tau tentang kewujudan buah nie.1 hari mai terbaca blog ibudamia,katanye Buah Ngaku nie ada masa musim nak raya cina je dan banyak terdapat kat tesco,pembelinye org cine.Betul ke???


Bagi memastikan buah nie,mai ke Tesco Puchong,berpecah dua dgn hubby yg sibuk nak beli ayam mai pula sibuk ke tempat buah-buahan, tgk2 tak adoo pun buah tu sekali ternampak org ramai mengurungi 1 tempat dlm hati bekata tu mesti dorang dok pilih Buah Ngaku.Tengok dekat2 ha! betullah buah Ngaku,dan yg memeilih buah tu semua org cine tak de pun org melayu bertambah betullah apa yg mai baca dlm blog tu.

Carilah hubby kat tempat ayam,pegang tangan hubby dan mai kata kat dia hubby saya dah jumpa buah Ngaku,boleh tak beli,beli sikit je nak rasa sedap ke tak.Plzzzzz...Hubby kata kat mana,kang kita tgk sama2.Jap yea sayang....

Lepas tgk ayam(tak beli pun,nampak tak segar),terus je ke tempat tu,hubby kata nie ke buahnye,nak beli ke tak ada org melayu pun beli,so mai pun explain lah sikit pasal buah nie.Akhirnye hubby pun bg beli,ambil lah sikit dlm 8 biji nak rasa je klu sedap nanti blh beli lg. 


murah kan tak sampai Rm1.00 pun kan,but ada kemuskilan sikit buah nie dah expired day ke??

Meh mai nak tunjukkan cara nak makan buah Ngaku nie,buah nie bukan nye blh makan gitu je,buah nie kena goreng garing2 dulu stail nye mcm goreng keropok.Ahh malas nak karang ayat lagi dah jom tgk cara-caranye


kupas kulit buah Ngaku,basuh bersih2 dan tiriskan

 kemudian sagat nipis2 buah nie,gaulkan dgn sedikit garam

 apa lagi gorenglah sampai kekuningan bukan rentung tau!

 sekali sekala terbalikkan biar kedua2 belah sama garing @ masak

 oh ya gunakan api yg kecil kang besar2 langsung rentung

Jeng jengggg....nie lah rupanye.

Actually buah nie rasanye berlemak sikit dan ada rasa mcm sengkuang.Korang try lah buah senang je just kupas n goreng.

Selamat mencuba.

2 ulasan :

PUANSTOBERI berkata...

Buh la serbuk kunyit sket yang. baru lagi napak berseri kuning gitu.

Hatiku berkata...

mcm sedap je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...