Pengikut

Selasa, 11 Januari 2011

Brokoli Goreng

Assalammualaikum semua...salam satu malaysia,eh apahal plak lah mai nie..Erm dah lama kan mai tak sharekan resepi masakan mai,arini mai ada rajin sikit nak masak & nak sharekan resepi..Actually dapat lauk dari opis,nak wat tambah2 lauk sikit,balik je kerja mai ajak hubby pi pasar tani kat Kinrara.

Ada story nak cite nie,masa nak cari paking mai ternampak handphone kat tempat parking,hubby pun kata pi lah ambil, jap yea saya nak berhenti kereta kat tepi,sebaik kereta berhenti mai pi lah ambil handphone tu.Ala handphone Nokia murah je,tah lah apa brand.Peh byk missed call rupanye,tunggu lah owner handphone tu call tak gak call,ah biar kan je lah pandai2 lah nanti dia call balik.

Tinjau punya tinjau sudah nye malas nak masak lauk lain lah so cadang je lah kat hubby nak masak sayur je lah,lg pun makan tak ada sayur tak selera lah,dah terbiasa kan makan kena ada sayur.Mai beli lah sayur brokoli,bunga kobis,cili masak dan udang.Opss tak lupa..mai beli yg lain nak wat makan masa on the way nak balik rumah,beli lah yg cucuk2 tu.Apa tak tau apa cucuk2 tu ala fish ball,nugget,ketam dll lagi.Tak lah beli byk,sekadar dlm 3 cucuk je..dannn sampai rumah habis sudah..ngeh ngeh ngeh..

Masuk je rumah owner handphone tu call,hubby cakap lah sekian2.Okey masalah handphone tu sattle,kang dia ambil.hubby turun nak pi main bola,memang mcm tu hubby bila petang dan klu rajin.Mai pun biar kan je lah mai solat lepas tu masak.Hubby naik rumah dlm 7.15 mai tanya lah owner tu dah ambil handphone ke belum,dah ambil td nak dekat pukul 7.Rupa nye masa dia nak ambil kunci kereta handphone tu jatuh,kesian..Nie adalah kali ketiga dan 3 tahun berturut2 mai jumpa handphone.Mesti ada org kata ala tak payah pulangkan ambil je,tapi mai tak nak lah kesian tau doarang mesti tercari2 handphone.mai dah pernah kena handphone di curi masa kenduri kahwin mai,aduh semua no. kawan2 dah tak ada nak contect dan sian hubby kena belanja beli handphone baru..hehehehee.

Peh panjang nye story mai,dah jom layan resepi Brokoli Goreng


Bahan-bahan:

Bahan A
  • Sayur brokoli
  • Bunga kubis
  • Udang (dibuang kulit)
  • Minyak
  • Sedikit air
  • Garam
Bahan B

  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 biji cili merah
Cara memasak:
  1. Semua sayur dipotong kecil dan dicuci bersih.Kemudian tuskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan udang dan garam,kemudian kacau rata.
  4. Masukkan bunga kubis dan brokoli.Kacau rata dan tutupkan kuali.
  5. Apabila sayur mendidih,boleh dihidangkan
Sedikit info
Kandungan kalsium dalam brokoli lebih besar berbanding segelas susu.Brokoli juga mengandungi lebih banyak serat berbanding sepotong roti gandum.


nie lah lauk yg dapat ayam masak apa tah,boleh makan je nama masakkan tak tau,hahahaha.

 tau tak apa nie?nie lah buntut ayam goreng yg beli masa kat pasar tani td,nie klu mama tau mau kena marah,mama mana bagi makan.ampun mama nak rasa je lg pun krul nak makan lah mama...

buah mangga sebagai pencuci mulut

Sekian je N3 buat arini,rasa nye dah panjang sangat N3 nie.
Bye bye..




1 ulasan :

koko cokelat berkata...

gahhhhh bontot ayammm....ingat kan i sorang jek suke makan..kekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...