Pengikut

Sabtu, 15 Januari 2011

Lemak Cili Padi Pucuk Paku dan Ikan Bakar Talapia Merah


Hello semua,apa program korang arini? menarik tak? makan ape td pagi, tgh hari, petang, malam?Ngeh ngeh ngeh.Ha.. mai tanya makan tau2 je lah...ni nak sharekan resepilah tu.Ya betul tepat sekali!!!Cuba tgh apa yg mai up loadkan gambar tu..Tu lah dia Lemak Cili Padi Pucuk Paku dan Ikan Talapia Merah Bakar..Menyelerakan tak???


Ceritanya bermula disini..Selepas sarapan pagi terus kemas rumah yg menjadi kebiasaan sabtu dan ahad coz time nie je lah ada masa nak mengemas rumah secara teliti,boleh gitu..Zip zap zip zap sudah siap kemas,dok tengah belek2 nak tulis apa yg nak beli untuk barang dapur terpikirlah apa yea nak makan tgh hari nanti.So sebagai isteri yg misthali(mudah-mudahan) tanya lah hubby kat belakang tgh kemas tempat Chiki,

-ikuti perbualan kami-
mai:Hubby kang tgh hari kita nak makan ape?
hubby: Erm sayang kita makan ikan bakar nak tak?
mai: Wah best tu,but hubby lah wat,sayang tak tau,lg pun hubby kan pandai wat ikan bakar.(sebenarnya hubby belajar membakar ikan masa pergi perlis rumah mak cik mai,so kat sana pak cik mai ajarlah dia bakar ikan tu yg mai kata hubby pandai buat)
hubby: Okey nati saya buat,kang kita pg giant kinrara beli ikan yea sayang.
mai: Ok,saya pun ada barang dapur nak beli nie.Oh ya hubby sayur nak beli sayur ape?
hubby: Tah lah ikut suka lah sayang nak masak ape?
mai: Haaa kita beli sayur pucuk paku nak tak,kita wat Lemak Cili Padi Pucuk Paku .
hubby: Ok gak tu,sedap.lagi sedap klu pedas2.(hubby memang suka makan pedas yea,mai je tak)
mai: Yelah nanti saya wat pedas sikit yea.
hubby: Oright kang dah siap2 semua,mandi epas tu kta pergi yea.
mai: Sayang mandi dululah.

okey sambung balik cite,pergi lah kami ke Giant Kinrara.Beli lah itu ini.Aduh punya lah Giant nie besar tak de plak jual pucuk paku.Hubby cam mana nie semua barang dah beli sayur je..Hubby kata tak pe nanti kita beli kat lur kat pasar borong dekat bukit jalil tu.Habis je bayar terus je pegi sana,alhamdulillah nasib baik ada,betul2 tinggal 1 ikat je apa lagi rembat pi bayar.dapat gak nak masak.


gambar diambil secara curi dr hubby
dok cari sabun apa nak dibeli


tgk lah hasil borong mai,akhir nya mai beli sabun Shokubutsu-Orange Peel Sensation,HALAL lagi..



Sampai rumah,terus je sediakan bahan nak masak.Mai sibuk dgn wat sayur,hubby plak dgn ikannye baik dari cuci ikan hingga lah proses pembakaran.Oh ya dlm sibuk2 nak masak tu mama plak tel,tanya wat ape so cakap lah tgh masak.

-dialog lagi-
mama: Tgh masak,masak ape,mama blm masak lg nie,boleh lah dtg makan.
mai: Masak Lemak Cili Padi Pucuk Paku dan Ikan Talapia Merah Bakar je.Nak dtg ke,boleh datang lah.
mama:Boleh ke? Jap2 mama tanya abah nak ke tak.
terdengar perbualan mereka,
mama:abah u nak tak pg rumah kaklong dia ajak makan.
abah: U nak pg ke,aaa boleh lah.
mama:kaklong abah kata ok boleh pg rumah kau,but mama sembahyang dulu lah yea,lepas tu baru dtg.
mai: Ok,tp dtg cepat sikit yea.
tet tet tet...perbulanan tamat

Sambil tunggu mama n abah dtg mai pun masak lah sayur tu,betul2 sayur siap masak n tutup api dapur dorang sampai.But ikan tak siap lg,yelah nak bakar ikan nie kena lah lama sikit hubby guna electric oven dgn suhu api yg kecil takut kang hanget rentung,kang langsung tak dpt makan.

Jom salin resepi sambil tgk gambar..

Resepi pertama: Lemak Cili Padi Pucuk Paku




Bahan A
  •  1 ikat pucuk paku
  • 2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
  • 1 sudu makan udang kering
  • Udang (ikut kuantiti sendiri)
  • 2 batang serai (dititik)
  • Garam secukup rasa
Bahan B - Dikisar
  • 15 biji cili padi
  • 4 biji bawang merah
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 cawan air


Cara memasak
  1. Asingkan pucuk paku daripada tangkainya dan bersihkan.Basuh dan tuskan.
  2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
  3. Apabila mendidih,masukkan santan pekat dan rasakan garam.Sentiasa kacau supaya kuah tidak pecah minyak.
  4. Apabila sudah mendidih,tutupkan api dan hidangkan.
Resepi kedua: Ikan Bakar Talapia Merah


Bahan

  1. 1 ekor ikan talapia merah
Cara memasak kena tanya hubby,seperti mai kata td hubby yg buat..Bukan rahsia tau..

Siap je ikan masak apa lg yg ditunggu makan lah,peh lamak memang sedap lah sayur n ikan,abah sampai tak terkata siap bertambah,mama plak kata sedap cukup rasa sayur ni but kena tambah sikit air bg cair sikit kuah nie,ala tak jd ke mama,dah jd dah nie cuma lain kali kasi cair sikit lg.hubby plak berpeluh2 dek kerana pedas,tu lah td kata nak sgt pedas,hahahhaa...But hubby kata sedap sayang masak,lain kali blh wat lg kita wat plak ayam ke?

Seronok tgk dorang makan n hasil masakkan jadi(sayur lah yea).

Lepas tu kami anak beranak tgk Tv sambil makan buah buahan sebagai pencuci mulut.


mangga manis but anggur ada masam sikit

Okey jumpa di N3 yg lain..bye...

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...