Bahan-bahan
- 1/2 ekor ikan merah dipotong 4(bersih dan tos)
- 5 biji bawang merah & 3 biji bawang puith (ditumbuk)
- 3 biji bawang merah & 2 biji bawang putih (dihiris halus)
- 1 paket rempah sup
- 2 bji kentang (dipotong 4)
- 1 biji carret (dipotong bulat)
- Sayur sup(yg panjang tue)
- Rempah 4 beradik -2 batang kulit kayu manis,3 biji bunga lawang,3 biji jintan manis 3 biji buah pelaga(agak2 je)
- Air
- Daun sup dan daun bawang (hiris halus atau potong 1 inci panjang)
- Minyak untuk menumis
- Garam
Cara
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
- Tumis bawang yg dihiris bersama rempah 4 beradik tue sehingga naik bau, warna menjadi sedikit perang.
- Kemudian masukkan bawang yg ditumbuk bersama rempah sup,masukkan sekali air(jgn sampai cair,agak2 lah yea)
- Masukkan carret,kentang dan sayur sup,biarkan sehingga sedikit empuk
- Setelah itu masukkan ikan jgn kacau lama2 nanti ikan akan pecah isi.
- Masak sehingga mendidih. Biarkan seketika.
- Tutup api dan hidang.
- Hiaskan dgn daun sup dan daun bawang.Nak letak bawang goreng pun boleh.
Tiada ulasan :
Catat Ulasan