Pengikut

Sabtu, 9 April 2011

...Masak ATAU Beli???...

suami : Sayang dah masak ke belum abang dah lapar nie?
     isteri : OMG belum lagi bang,sayang sibuk kemas rumas nie,
                    tunggu jap abang sayang masuk dapur masak sekarang yea.
     suami : Baru nak masak? ermm nampak gayanye kebulurlah
                                 macam nie baik abang makan kat kedai je lah.
                       isteri : Dah lapar sangat makan je lah maggie abang oiii...
                                  (dengan nada yg benggang)

Penah tak korang mengadap situasi macam nie,tengah penat2 kena masak plak..Bagi yg isteri solehah dah sah2 masak gak utk suami kesiankan suami katakan,but bg yg malas tentu pilih jln yg mudah pegi je kedai kasi tapau je lauk tak pun ajak suami makan kat luar.

Apa pandangan korang mana yg UNTUNG masak atau beli je?

Jom kita pk jap kalau MASAK sendiri kita boleh memastikan kebersihan dan kehalalan makanan tersebut.Memasak juga dapat menjimatkan kos,yelah masak je sekali banyak boleh makan sampai malam silap2 boleh bawa sampai ke besok.Ala jangan lah tak mengaku korang mesti penah buat mcm nie.hehehehe.Bagi mengikat kasih sayang,si isteri boleh lah masak lauk favorite suami mesti dia akan lebih menyanyangi korang kerna korang understanding menjaga makan minum dorang.(nie tips tau).Haaaa ada lg tak lah mak mertua kata korang nie malas nak masak tau beli jeee.Tapi klu ada keluarga besar lebih baik masak je sendiri boleh mengeratkan kasih sayang antara keluarga,time nie lah kita dpt dok 1 meja untuk berkumpul yang si anak dara dapat membantu ibu masak didapur.Ok nie contah klu yg tak pandai masak time mcm nie lah nak belajar masak klu hari2 masak lama2 nanti pandai lah kan(eh tekena diri sendiri plak)

Ni plak pasal BELI,kalau makan sorang atau 2 org(suami isteri) lebih baik beli je boleh menjimatkan RM dan masa korang.Cuba korang pk nak masak kena pegi pasar,kena beli bahan mentah bahan basah bahan kering dah berape tue semua Rm dibelanjakan dan bila nak masak plak kena ambil masa yg lama nak siapkan lauk tak ke buang masa tue.Kalau kita beli je lauk kat kedai,kita boleh pilih ape2 je menu yg sedap semuanye tersedia cedok itu ini kemudian bayar je kat kaunter.Bila dikira2 balik Rm tue same je ataupun kurang sikittt je dr ape yg korang kena beli untuk masak.Namun kadang2 boleh menjurus kepada pembaziran kerana terlebih beli disebabkan nafsu yang sukar dikawal(bila time puasa selalu terjadi pun)

Jadi korang tentukan sendiri pilihan korang sama ada nak masak atau beli je..

Cerita bukan main rakk lagi nie,arinie mai tak masak mai tapau jee..hehehhehehe..Tengok lah lauk yg kami tapau tadi sampaikan air pun kasi bungkus..Tak salah sekali sekala kita tapau ubah selera tekak nak makan.

Semua lauk nie harganye RM19 berbaloi tak?

Bleeekkk Alhamdulillah..


***Air tangan isteri mengikat kasih sayang..Renung-renugkan dan selamat tunaikan tangungjawab.^__^

1 ulasan :

~Nabilah~ berkata...

x kawen lg...so,x tau la ape rsenyer....kihkihkih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...