heartbeat

Car C Click click Yooo!!!

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Pengikut

Selasa, 26 April 2011

Ikan Kelisa @ Arowana

Nie nak cite pasal hobi en hubby mai plak,hubby sejak anak dara lg eh eh eh salah hubby ku bukan donut jap2 mai betulkan balik ayat, sejak bujang trang tang tang memang suka bela ikan.Minat membela tue diteruskan sampai lah dah berkahwin nie,mai pun suka gak dgn ikan2 nie.Terasa tenang je bila tgk ikan2 berenang ke sana sini,klu dapat ikan2 yg kecil mau je mai picit2 perut dia macam Liquid Paper tp tak blh lah kan, kang org kata kejam plak membunuh binatang.

Ikan yg mai tak suka ialah ikan shark,jaws,jerung(samalah tue mai oii) coz ikan nie punya muka menakutkan nak2 tang giginye cukup punya tajam.Mai cukup fobia bila tgk ikan jaws sampaikan takut nak mandi,terasa cam ikan tue ada je dlm bilik air.Kuat betul imiginasi mai kan..Sang buaya pun mai takut,klu pg zoo confirm takkan singgah kat kandang buaya.Taman buaya kat Melaka sekali je mai masuk,terpaksa lah masuk masa tue dgn family takkan lah mai dok sorg2 kat luar kang kena kipnap padan muka,so masuklah korang nak tau menggigil2 kaki nie dan kepala dah nak pitam menahan takut punya pasal,padahal mana lah buaya tue boleh baham kite kan dlm kandang.Buaya kat situ dr kecil sampai lah ke besar pun ada..

Cop cop apa melalut nie kata nak cite pasal hobi hubby,ok kita berbalik pada cite asal yea kawan2..Menurut cite hubby,dia ada bela ikan kelisa @ ikan Arowana,ikan tue dibela dr kecil sampai lah ikan tue besar memanjang hinggakan susah ikan tue nak berpusing arah.Bila dekat2 nak kawin hubby bg pada kawannye coz hubby pk nanti pindah rumah susah nak bawa ikan tue..Tue yg bila kawin nie hubby teruskan hobi membela ikan.So hubby pun beli lah ikan kelisa katanye ikan nie klu nak beli memang mahal,anaknye pun mahal klu besar lagi lahhhh mahal boleh cecah beratus2 & ribu riban.IKan kelisa nie macam2 jenis ada yg red,gold,black apatah lg x ingat plak.Klu murah,maknanye ikan tue xde value kiranye ikan tue x cantik dr segi sisiknye & mungkin ada kecacatan pada sisik ikan tersebut sama ada sisiknye sakit ataupun berlubang.Tapi hubby tak kisah,beli je yg murah katanye kite bukan nak masuk pertandingan ikan pun, just suka2 je bela wat hilang bosan..

Panjang lebar plak mai cite korang tgk lah gambar ikan kelisa kami yg sempat mai snap masa bg ikan nie makan..


Panjangkan...Oh ya lupa nak bg tau ikan nie hubby beli kat pasar pudu harganye tak sampai rm 100 pun.Ikan kelisa nie makan anak2 ikan + anak2 udang.Ikan pun makan udang hebatkan ingat manusia je ke makan udang..Ada gak org kata bg makan cengkerik & anak katak but hubby kata kang tercekik mampus plak! apo tak dapat sia2 je bela..





sorry lah yea anak udang X dapat nak snap,udang2 tue main menyorok plak dicelah2 batu..

Semasa kami bercuti kat Bukit Merah,sempat gak kami ke tempat ternakan ikan kelisa @ Arowana..Mak datuk mahal2 harganye tak mampu nak beli..



Hubby & mai punya hobi yg sama,hobi korang ape plak???



Amaran keras nie!
Hubby U bela ikan X pe jgn U bela anak ikan(manusia) sudah..

2 ulasan :

C.I.N.T.A berkata...

mai.. hobi laki ko sama ngan hobi laki aku! hauhauhauh balik-balik umah tengok ikan.. aku?? haramnyer dia tengok! ahahahah cube bace n3 aku yang ni:

1)http://akubukanblog.blogspot.com/2011/02/akuarium-baru-yeppi.html

2) http://akubukanblog.blogspot.com/2011/01/ikan-oh-ikan.html

ni la nasib kalau blom ade rezeki anak :) ikan jd peneman..

~Nabilah~ berkata...

abah nabilah pown suka bela ikan...tp ikan koi la...blik2 umah jer,trus nak jenguk ikan...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...